Μάλτα: Τα dos & don'ts για τις καλύτερες διακοπές στο νησί των ιπποτών
Θέλεις να επισκεφθείς ένα μέρος που να συνδυάζει τη διασκέδαση, τα αξιοθέατα, τη θάλασσα και παράλληλα να έχει πολλά urban στοιχεία; Αν ναι, τότε η Μάλτα είναι το κατάλληλο μέρος για εσένα! - Πλήρης οδηγός για το μεσαιωνικό νησί που στολίζει τη Μεσόγειο

Ψάχνεις τον επόμενο ταξιδιωτικό σου προορισμό; Θέλεις να επισκεφθείς ένα μέρος που να συνδυάζει τη διασκέδαση, τα αξιοθέατα, τη θάλασσα και παράλληλα να έχει πολλά urban στοιχεία; Αν ναι, τότε η Μάλτα είναι το κατάλληλο μέρος για εσένα! Ένα ταξίδι στο νησί των ιπποτών που θα σε κάνει να γυρίσεις πίσω τον χρόνο και ταυτόχρονα να βρεθείς στην καρδιά της διασκέδασης και του ξέφρενου nightlife… Aυτή είναι η Μάλτα που στέκει στο νότιο άκρο της Μεσογείου, μεσαιωνική, κοσμοπολίτικη και έτοιμη να εξερευνήσεις κάθε πτυχή της.

Αρχικά, αυτό που πρέπει να γνωρίζεις για το νησί είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Ελλάδα και θα κάνεις να φτάσεις στον προορισμό σου, μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά. Μπορείς να βρεις πολύ καλές προσφορές σε αεροπορικά εισιτήρια ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να ταξιδέψεις με απευθείας πτήσεις από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Το αεροδρόμιο της Μάλτας (Λούκα) βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Βαλέτα αλλά και πολλά τουριστικά θέρετρα όπως ο Άγιος Ιουλιανός και η Σλιέμα.

Μάλτα

Πριν προχωρήσουμε όμως σε χρήσιμες πληροφορίες για τα dos&don’ts του ταξιδιού στο γραφικό, μεσογειακό νησί, ας πάμε πρώτα να δούμε μερικά ιστορικά facts:

Η ιστορία της Μάλτας είναι μακρά, καθώς το μικρό νησιωτικό κράτος που βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο Θάλασσα κατοικήθηκε για πρώτη φορά γύρω στο 5200 π.Χ. Η μικρή, αλλά στρατηγικά σημαντική ομάδα νησιών, μέσω της μακράς και ταραχώδους ιστορίας της, διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στους αγώνες διαδοχικών δυνάμεων για κυριαρχία στη Μεσόγειο και στην αλληλεπίδραση μεταξύ αναδυόμενης Ευρώπης και των παλαιότερων πολιτισμών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ως αποτέλεσμα, η κοινωνία της Μάλτας έχει διαμορφωθεί από αιώνες ξένης κυριαρχίας από διάφορες δυνάμεις, ανάμεσα στους οποίους οι Φοίνικες, Ρωμαίοι, Έλληνες, Άραβες, Νορμανδοί, Σικελοί, Σουηβοί, Αραγωνία, Ιππότες της Μάλτας, Γάλλοι και Βρετανοί.

Οι πρώτοι κάτοικοι των νησιών που αποτελούν τη Μάλτα ήταν αγρότες και οι γεωργικές τους μέθοδοι υποβάθμισαν το έδαφος έως ότου τα νησιά έγιναν ακατοίκητα. Τα νησιά κατοικήθηκαν πάλι περίπου το 3850 π.Χ. Από αυτόν τον πολιτισμό υπάρχουν πολυάριθμα αρχαιολογικά ευρήματα όπως τάφοι σκαμμένοι σε βράχο, υπόγειοι τάφοι και οι επιβλητικοί και πολυσύνθετοι Μεγαλιθικοί Ναοί που κατασκευάστηκαν στην κορυφή του νησιού και οι οποίοι σήμερα είναι από τα παλαιότερα σωζόμενα μνημεία στον κόσμο. Ο πολιτισμός τους κατέρρευσε γύρω στο 2350 π.Χ., αλλά τα νησιά κατοικήθηκαν εκ νέου από πολεμιστές της Εποχής του Χαλκού αμέσως μετά. Η προϊστορία της Μάλτας τελειώνει περίπου το 700 π.Χ.

Στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ., Φοίνικες πιθανώς από την Τύρο άρχισαν να αποικίζουν τη Μάλτα αρχικά ως φυλάκιο από το οποίο επέκτειναν τις θαλάσσιες εξερευνήσεις και το εμπόριο στη Μεσόγειο. Φοινικικοί τάφοι έχουν βρεθεί, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κύρια αστικά κέντρα εκείνη την εποχή ήταν η σημερινή Μντίνα στη Μάλτα και η Ακρόπολη του Γκόζο. Ο παλιός οικισμός ήταν γνωστός στους Έλληνες ως Μελίτη, οι Φοίνικες το αποκαλούσαν Μάλεθ που σημαίνει ασφαλές καταφύγιο και ολόκληρο το νησί άρχισε να αναφέρεται με αυτό το όνομα. Το 600 π.Χ., οι Καρχηδόνιοι κατέλαβαν το νησί. Ο ρόλος της Μάλτας στη Μεσόγειο είναι τώρα αποκλειστικά ως εμπορικός σταθμός που συνδέει την Αφρική με τη Σικελία.

Το 60 μ. Χ. ο Απόστολος Παύλος ναυάγησε στο νησί και σύμφωνα με την παράδοση προσηλύτισε τους κατοίκους στον Χριστιανισμό. Οι Φοίνικες κατείχαν τα νησιά μέχρι το 218 π.Χ, οπότε κατελήφθησαν από τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία, από την εποχή υπάρχουν ίχνη οχυρώσεων και μιας έπαυλης κοντά στη Μντίνα.

Το 533 μ.Χ. το νησί αποκτήθηκε από τους Βυζαντινούς. Η σχετικά υψηλή ποσότητα βυζαντινών κεραμικών που βρέθηκαν στη Μάλτα υποδηλώνει ότι το νησί είχε σημαντικό στρατηγικό ρόλο στην αυτοκρατορία από τον 6ο έως τον 8ο αιώνα. Από τα τέλη του 7ου αιώνα και μετά, η Μεσόγειος απειλείται από την επέκταση των μουσουλμάνων, έτσι οι Βυζαντινοί πιθανότατα βελτίωσαν την άμυνα της Μάλτας, όπως φαίνεται από αμυντικά τείχη που χτίστηκαν γύρω από τη βασιλική στο Τας-Σιλγκ γύρω στον 8ο αιώνα. Οι Βυζαντινοί με τη σειρά τους εκδιώχθηκαν από τους Αγλαβίδες Άραβες μετά από πολιορκία το 870 μ.Χ. Η Μάλτα παρέμεινε αραιοκατοικημένη για μερικούς αιώνες μέχρι να κατοικηθεί εκ νέου από τους Άραβες τον 11ο αιώνα.

Το 1091, η Μάλτα κατελήφθη από τον Ρογήρο Α΄ της Σικελίας κύριο της νορμανδικής κομητείας της Σικελίας. Αποκαταστάθηκε η κυριαρχία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και διορίστηκε επίσκοπος. Αυτή την εποχή, τα νησιά έγιναν μέρος του Βασιλείου της Σικελίας και στη συνέχεια κυβερνήθηκαν από διαδοχικούς φεουδαρχικούς χωροδεσπότες, συμπεριλαμβανομένων των Σουηβών, των Αραγονέζων και τελικά των Ισπανών, ως τις αρχές του 16ου αιώνα.

Το 1530, η Μάλτα παραχωρήθηκε στο θρησκευτικό-στρατιωτικό Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών, οι οποίοι τα κυβέρνησαν ως υποτελές κράτος της Σικελίας. Το 1565, η Οθωμανική Αυτοκρατορία προσπάθησε να καταλάβει τα νησιά στη Μεγάλη πολιορκία της Μάλτας, αλλά η εισβολή απωθήθηκε. Μετά την πολιορκία, το 1566, ο Μέγας Μάγιστρος Ζαν ντε Λα Βαλέτ ανέθεσε την κατασκευή μιας νέας πόλης που πήρε το όνομα του ιδρυτή της (Humilissima Civitas Valettae) η σημερινή πρωτεύουσα Βαλέτα.Το Τάγμα εξακολούθησε να κυριαρχεί στη Μάλτα για πάνω από δύο αιώνες, και αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε από μια άνθηση των τεχνών και της αρχιτεκτονικής και μια συνολική βελτίωση στην κοινωνία. Η καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή των νήσων της Μάλτας ενισχύθηκαν με την παρουσία καλλιτεχνών όπως ο Καραβάτζο, Ματία Πρέτι και Αντουάν ντε Φαβραί στους οποίους οι Ιππότες ανέθεσαν να διακοσμήσουν εκκλησίες, παλάτια και μέγαρα.

Όταν οι Ιωαννίτες Ιππότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρόδο το 1523 και εγκαταστάθηκαν στη Μάλτα, τους ακολούθησαν πολλοί Έλληνες. Στα τέλη του 18ου αιώνα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης κατέφυγαν στη Μάλτα Χιώτες μετά τη σφαγή του 1822 και άλλοι από διάφορες περιοχές. Ιδρύθηκε ελληνικό τυπογραφείο που λειτούργησε ως το 1842 όπου τυπώθηκαν 200 περίπου βιβλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Φεβρουάριο 1827, και ενώ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρισθεί ακόμη ως ανεξάρτητο κράτος, στη Μάλτα ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό Προξενείο.

Το Τάγμα εκδιώχθηκε όταν η Πρώτη Γαλλική Δημοκρατία εισέβαλε στα νησιά το 1798, (Γαλλική εισβολή στη Μάλτα) σηματοδοτώντας την αρχή της διετούς γαλλικής κατοχής στη Μάλτα.

Μετά από μερικούς μήνες γαλλικής κυριαρχίας, οι Μαλτέζοι εξεγέρθηκαν και οι Γάλλοι εκδιώχθηκαν το 1800 με βρετανική, ναπολιτάνικη και πορτογαλική βοήθεια. Στη συνέχεια, η Μάλτα έγινε βρετανικό προτεκτοράτο και το 1813 έγινε de facto αγγλική αποικία. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τη Συνθήκη των Παρισίων ένα χρόνο αργότερα.

Τα νησιά έγιναν μια σημαντική ναυτική βάση για τους Βρετανούς, αποτελώντας την έδρα του Μεσογειακού Στόλου. Λόγω αυτού, η Μάλτα δέχθηκε επίθεση (Πολιορκία της Μάλτας) από τις δυνάμεις του Άξονα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το 1942 απονεμήθηκε στο νησί ο Σταυρός του Γεωργίου, ανώτατη βρετανική αστική τιμητική διάκριση, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται στη σημαία και το οικόσημο της Μάλτας. Η βασιλική αποικία της Μάλτας ήταν αυτοδιοικούμενη από το 1921–33, 1947–58 και 1962–64.

Το 1964, η Μάλτα κηρύχθηκε ανεξάρτητη στους κόλπους της Βρετανικής Κοινοπολιτείας με το όνομα κράτος της Μάλτας και το 1974 έγινε δημοκρατία, η σύγχρονη Δημοκρατία της Μάλτας. Από το 2004, η χώρα είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2008 η χώρα εντάχθηκε στην Ευρωζώνη.

Μάλτα: Μία συνάντηση πολλών πολιτισμών γεμάτη χρώματα, αρώματα και μεσαιωνικό αέρα

Από την πρώτη στιγμή που θα πατήσεις το πόδι σου στη Μάλτα, θα νιώσεις ότι δεν θα μπορέσεις να προσδιορίσεις εύκολα την εμπειρία σου εκεί. Κι αυτό λόγω της συνάντησης πολλών και διαφορετικών πολιτισμών, οι οποίοι -όπως είδαμε και παραπάνω- έχουν δώσει το δικό τους στίγμα στην ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα και τη ζωή του νησιού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα αλλά να περιμένεις καρτερικά το πέρας των ημερών να σε οδηγήσει να κατανοήσεις αυτό το πολυπολιτισμικό κράμα που σε παίρνει από το χέρι και σε οδηγεί σε μαγευτικά σοκάκια που σε καλούν να τα βαδίσεις βήμα- βήμα.

Το φαγητό στη Μάλτα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, πρόκειται για ένα πάντρεμα πολιτισμών και αυτό ισχύει για όλες τις πτυχές της ζωής. Φυσικά και το φαγητό στη Μάλτα, έχει στοιχειά από διαφορετικές κουζίνες όπως αυτές της Μέσης Ανατολής, της Νότιας Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Αγγλίας αλλά και της Γαλλίας. Τα ζυμαρικά, οι πικάντικες σάλτσες αλλά και τα ψάρια/ θαλασσινά κατέχουν έναν κύριο ρόλο στη διατροφή των Μαλτέζων. Το κύριο κρέας στο νησί είναι το κουνέλι, ενώ αυτό του αλόγου βρίσκεται ψηλά στην προτίμηση των ντόπιων. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της μαλτέζικης κουζίνας είναι ότι κατά κύριο λόγο, τα πιάτα φτιάχνονται με υλικά εποχής.

Μάλτα

Ακολουθούν μερικά μαλτέζικα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις:

Timpana
Είναι μια μαλτέζικη σπεσιαλιτέ με επιρροές από τη γειτονική Σικελία. Φτιάχνεται με πέννες οι οποίες αναμειγνύονται με ντομάτα, κιμά, αυγά και τυρί. Τέλος, το σύνολο του μείγματος μπαίνει σε ζύμη και γίνεται κάτι σαν πίτα με μακαρόνια.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FoodBlog Malta | We Love Food | Foodie (@foodblog.mt)

Fenkata
H συνταγή αυτή διεκδικεί και τον τίτλο του «εθνικού πιάτου» της Μάλτας και όπως είπαμε και προηγουμένως, το κύριο κρέας του νησιού είναι το κουνέλι. Στην ουσία αποτελείται από δύο πιάτα. Το πρώτο είναι ένα τεράστιο μπολ μακαρόνια με κρασί και βότανα. Το δεύτερο είναι το κρέας κουνελιού μαγειρεμένο σε μια παρόμοια σάλτσα, το οποίο σερβίρεται με αρακά και πατάτες.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fullfaraway (@fullfaraway)

Pastizzi

Tο Pastizzi είναι μικρό πιτάκι το οποίο μέσα έχει είτε τυρί ρικότα, είτε πουρέ αρακά. Είναι πολύ νόστιμο και μπορείς να το βρεις ως street food ακόμη και με 0,35 λεπτά το ένα. Θα μπορούσε τέλεια να αντικαταστήσει ένα ολόκληρο γεύμα, με πολύ μικρό κόστος. Αν φας μερικά κομμάτια, είναι ικανά να σε κρατήσουν για πολλές ώρες. Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ της Μάλτας.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Visit Malta UK (@visitmaltauk)

Torta tal-lampuki 

Πρόκειται για το ψάρι που στα ελληνικά ονομάζεται κυνηγός. Είναι ένα από τα πιο νόστιμα μαλτέζικα πιάτα και το βρίσκεις σε όλη τη χώρα.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TheBOLDoftheBOARD (@asztalbetyar)

 Kannoli

Τηγανιτό και τραγανό, γεμίζεται με ρικότα και αποτελεί ένα από τους πιο γλυκούς και συνάμα αλμυρούς πειρασμούς!

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Shoalhaven Flowers (@shoalhavenflowers)

Μάλτα: Τι πρέπει να ξέρεις πριν φύγεις για το νησί των Ιπποτών

Μάλτα

Έφτασε η ώρα που περίμεναν οι περισσότεροι αναγνώστες του άρθρου. Ακολουθούν μικρές λεπτομέρειες που μπορεί όμως να κάνουν τη διαφορά για να έχεις ένα ευχάριστο και οικονομικό ταξίδι:

  • Οι πρίζες στη Μάλτα είναι αγγλικού τύπου, οπότε είτε θα πρέπει να προνοήσεις να πάρεις κάποιον αντάπτορα από την Ελλάδα, όμως μπορείς να αγοράσεις και εκεί, καθώς πωλούνται σχεδόν σε κάθε τουριστικό μαγαζί. Ακόμη, υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία τα οποία πωλούν επίσης τέτοιου είδους αντάπτορες, αρκεί να τους ζητήσεις από τη ρεσεψιόν.
  • Όσον αφορά τη μετακίνηση, πρέπει να γνωρίζεις ότι η συγκοινωνία στη Μάλτα είναι πολύ τακτική, όμως για τη μεταφορά σου σε πολλές τουριστικές περιοχές, ίσως χρειαστεί να αλλάξεις δύο ή ακόμη και τρία λεωφορεία. Η κάρτα απεριόριστων διαδρομών για τα μέσα ονομάζεται Explore, κοστίζει 21 €, διαρκεί επτά ημέρες και μπορείς να την αγοράσεις και από το αεροδρόμιο. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι δεν περιλαμβάνει όλα τα λεωφορεία, γι’ αυτό θα πρέπει να ενημερωθείς ποια είναι εκείνα για τα οποία ισχύει.
  • Ακόμη, οι χρεώσεις των ταξί στη Μάλτα είναι πολύ οικονομικές και υπάρχουν εφαρμογές που μπορείς να κατεβάσεις εύκολα και γρήγορα στο κινητό. Μάλιστα κάποιες προσφέρουν ακόμη και γενναίες εκπτώσεις στις πρώτες δύο διαδρομές γεγονός που θα σε ελαφρύνει πολύ οικονομικά.
  • Αν επισκεφθείς τη Μάλτα κατά τους θερινούς μήνες αλλά και στις αρχές του φθινοπώρου, θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν ότι πρόκειται για ένα αρκετά ζεστό μέρος με υγρασία, οπότε θα πρέπει η βαλίτσα σου να αποτελείται αποκλειστικά από καλοκαιρινά ρούχα.
  • Το τουριστικό λεωφορείο της Μάλτας (Hope-on-hope-off-bus) μπορεί να σε ξεναγήσει σε διάφορα μέρη της χώρας με κόστος από 5 μέχρι 50 ευρώ, ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλέξεις. Προσφέρεται audio με ξενάγηση σε πολλές γλώσσες, όμως πολλά από τα λεωφορεία αυτά είναι αρκετά παλιά, ετοιμόρροπα και χωρίς κλιματισμό. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις ότι κάνει πολλές στάσεις.
  • Αν επιθυμείς το ταξίδι σου να έχει έντονη νυχτερινή ζωή, μπορείς να μείνεις στον Άγιο Ιουλιανό, την καρδιά της διασκέδασης στη Μάλτα. Ανάμεσα στα πολυάριθμα μπαρ που θα συναντήσεις, υπάρχουν και πολλά shotάδικα- ορθάδικα που συγκεντρώνουν νεολαία από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.
  • Πριν φύγεις για τη Μάλτα, φρόντισε να κλείσεις τουλάχιστον μία κρουαζιέρα στο όμορφα νησάκια της όπως το Γκόζο. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορούν να σε διευκολύνουν και έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε πρωινές ή νυχτερινές περιηγήσεις στα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού.
  • Όσον αφορά το πόσες ημέρες πρέπει να μείνεις για να μπορέσεις να δεις τα περισσότερα αξιοθέατα, επτά ημέρες είναι υπέρ- αρκετές για να το κάνεις.
  • Οι περισσότεροι δρόμοι στη Μάλτα δεν έχουν φανάρια, γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή.
  • Τα περισσότερα μαγαζιά δέχονται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες -πλην κάποιων εξαιρέσεων. Πολλά από αυτά που δεν δέχονται σου δίνουν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω Revolute.
  • Καλό είναι να αποφύγεις τα εστιατόρια που δεν έχουν εξωτερικά κατάλογο με τιμές για να μην βρεθείς μπροστά σε δυσάρεστες οικονομικές εκπλήξεις.

Μάλτα: Τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς

Αφού είδαμε κάποια χρήσιμα tips για το ταξίδι σου στη Μάλτα, παρακάτω προτείνω κάποια μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να περάσεις από εκεί.

Βαλέτα

Μάλτα

Η καρδιά της Μάλτας χτυπά στη Βαλέτα. Όλος ο πολιτισμός, τα ήθη, τα έθιμα, η σύγχρονη ζωή αλλά και αξιοσημείωτα μνημεία σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Μπορείς να συνδυάσεις την επίσκεψή σου εκεί με ένα γεύμα στους γραφικούς πεζόδρομους του νησιού όπου θα βρεις τα καλύτερα εστιατόρια και καφέ.

Μην ξεχάσεις να αφιερώσεις ένα βράδυ εκεί για να βιώσεις τη νυχτερινή ζωή της πόλης και να αφουγκραστείς τη φιλοξενία των Μαλτέζων. Τα αξιοθέατα που πρέπει να μπουν στο πρόγραμμά σας:

  • Η Πύλη της Βαλέτας
  • Κήποι Άνω Μπαράκα
  • Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη
  • Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου
  • Κήπου Κάτω Μπαράκα

Mdina

Ή αλλιώς…. η σιωπηλή πόλη! Μία μεσαιωνική πόλη που σίγουρα κάτι θα σου θυμίσει, αφού η πύλη της έχει γίνει διεθνώς γνωστή από το τρίτο επεισόδιο του α’ κύκλου του Game of Thrones. Εκεί, μην ξεχάσεις να επισκεφθείς τις υπόγειες φυλακές αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Nησί Gozo

To Gozo είναι ένα γραφικό νησάκι το οποίο μπορείς να επισκεφθείς είτε με το Ferry, είτε με κάποια οργανωμένη κρουαζιέρα. Εκεί πρέπει να πας οπωσδήποτε στο επιβλητικό κάστρο Cittadella, αλλά και στα γραφικά τουριστικά σοκάκια που είναι γεμάτα με όμορφα καφέ και εστιατόρια με γευστικά εδέσματα.

Μαρσασλόκκ

Στα νότια της Μάλτας, στέκει ένα ψαροχώρι, στολίδι του νησιού για το οποίο οι Μαλτέζοι θα πρέπει να είναι πολύ περήφανοι.

Με έντονες επιρροές από Βόρεια Αφρική -και λόγω της θέσης του- πέρα από τις γραφικές βαρκούλες, θα μπορέσεις να απολαύσεις στα εστιατόρια που βρίσκονται κατά μήκος του λιμανιού τα καλύτερα ψάρια και θαλασσινά και παράλληλα να ψωνίσεις όμορφα σουβενίρ στο παζάρι που βρίσκεται λίγο πιο μπροστά.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1