Κακοκαιρία Elias: Πάνω από 1.600 αστυνομικοί, 650 πυροσβέστες και 70 κομάντο της Ζ' ΜΑΚ στη Θεσσαλία
Ο κρατικός μηχανισμός σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία Elias στις ήδη πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, για τη νέα επιδείνωση των καιρικών φαινομένων λόγω της κακοκαιρίας Elias  που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ώρες και να επηρεάσουν τις πληγείσες από την κακοκαιρία «Daniel» περιοχές.

Ήδη στη Θεσσαλία βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ λόγω των επικείμενων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός. Σημειώνεται, ότι στην περιοχή επιχειρούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μακρή, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρων Φλουρής, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο γενικός γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο διοικητής Α’ Στρατιάς, αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, από το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται ήδη στην περιοχή 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενισχύσει τις δυνάμεις του στη Θεσσαλία με προσωπικό, οχήματα, λέμβους και δυνάμεις της ΕΜΑΚ από την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ έχει δημιουργήσει 3 Σταθμούς Βάσης στην Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, στον Κόμβο ΔΕΛΤΑ και στον κόμβο Προαστείου.

Και η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα. Παράλληλα σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται 6 εναέρια μέσα και 3 πλοία του Λιμενικού καθώς και το προσωπικό του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στην περιοχή βρίσκονται 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, δύο Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού – κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές, 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και τη νύχτα.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στη γέφυρα της Γιάννουλης και στον Ενιπέα ποταμό, με έμφαση στα αναχώματα, συνεχίζονται οι εργασίες στο ορεινό δίκτυο του Πηλίου, όπως και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις στο ορεινό και πεδινό οδικό δίκτυο.

Σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Daniel» επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, λειτουργεί κανονικά, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 25.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει και 4.889 προσωρινές αιτήσεις. Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη καταβολή κρατικής ενίσχυσης προς τους πληγέντες.

Παράλληλα προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς, καθώς μέχρι χθες, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 17.100 αυτοψίες και έλεγχοι (απογραφικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι κτιρίων) σε 223 κοινότητες στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν έως και την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ θα παραμείνουν κλειστές και σχολικές μονάδες στη Φθιώτιδα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και για τις άμεσες ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός για τη νέα κακοκαιρία που θα διαρκέσει έως την Τετάρτη

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν σήμερα κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;