Βρετανία: Κίνημα #MeToo από τις χειρουργούς της χώρας
Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες χειρουργούς που εργάζονται στο βρετανικό κρατικό σύστημα υγείας NHS έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Λονδίνο. Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες χειρουργούς που εργάζονται στο βρετανικό κρατικό σύστημα υγείας NHS έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που χαρακτηρίσθηκε ως «κίνημα #MeToo της χειρουργικής».

Γυναίκες χειρουργοί που πήραν μέρος στην έρευνα, δημοσιευμένη στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Surgery, κατήγγειλαν επίσης έντεκα περιστατικά βιασμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ποσοστό 30% των γυναικών χειρουργών, οι οποίες απάντησαν στις ερωτήσεις, είπαν ότι είχαν δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση, 29% δήλωσαν ότι υπέστησαν χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς να το έχουν προκαλέσει στον χώρο εργασίας, περισσότερες από 40% είχαν δεχθεί σεξιστικά σχόλια για το σώμα τους και 38% υποχρεώθηκαν να ακούσουν σεξουαλικές συζητήσεις σε ώρες εργασίας.

Ποσοστό 90% των γυναικών χειρουργών είπαν ότι έχουν γίνει μάρτυρες σεξουαλικής παρενόχλησης την τελευταία πενταετία, με το 81% των ερωτηθέντων ανδρών να δίνει την ίδια απάντηση. Η μελέτη καταλήγει: «Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί κοινό φαινόμενο και μοιάζει να περνάει ατιμώρητη στον χειρουργικό κόσμο χάρη σε συνδυασμό βαθιά ιεραρχικής εργασιακής δομής και ανισορροπίας στις σχέσεις ισχύος μεταξύ των φύλων. Το αποτέλεσμα είναι ένας επισφαλής χώρος εργασίας και μία επικίνδυνη νοσοκομειακή δομή για τους ασθενείς».

Την έρευνα συνέταξε επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εξετερ αξιοποιώντας στοιχεία από 1.436 απαντήσεις ερωτηματολογίου. Τη μελέτη παρήγγειλε η ομάδα εργασίας για τη σεξουαλική κακοποίηση στη χειρουργική, αποτελούμενη από χειρουργούς του NHS, διοικητικά στελέχη νοσοκομείων και ερευνητές, οι οποίοι αναφέρουν ως στόχο τους «την ενημέρωση των αρμοδίων και του κοινού για τέτοια περιστατικά στον κλάδο της χειρουργικής προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη οργανωτική μεταρρύθμιση και η αλλαγή νοοτροπιών».

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal και στην εφημερίδα The Guardian τον Μάιο εντόπισε περισσότερα από 35.600 «περιστατικά παραβίασης της νομοθεσίας περί σεξουαλικής παρενόχλησης» σε κρατικά νοσοκομεία της Αγγλίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Η χειρουργός Ταμζίν Κουμίν, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα ως μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών και πρόεδρος του φόρουμ Γυναίκες στη Χειρουργική, εκτιμά ότι η μελέτη αποκαλύπτει «ορισμένα από τα πιο απεχθή στοιχεία που έχουν ποτέ δημοσιοποιηθεί» για τον χειρουργικό κλάδο και τα οποία «αποτελούν στιγμή #MeToo για τη χειρουργική».

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Times του Λονδίνου, η δρ Κουμίν αναφέρει: «Η έρευνά μας αποκάλυψε εργασιακό περιβάλλον, όπου το προσωπικό των νοσοκομείων μπορεί να πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης, ακόμη και βιασμού, με τους θύτες να παραμένουν ατιμώρητοι, καθώς το σύστημα προστατεύει όσους το διαιωνίζουν και όχι όσους πλήττονται από αυτό». Στο BBC μίλησε ιατρός, η οποία κακοποιήθηκε σεξουαλικά στις αρχές της σταδιοδρομίας της από ιεραρχικά ανώτερο χειρουργό. Ο δράστης της επίθεσης έσπρωξε το πρόσωπό του ανάμεσα στα στήθη του θύματος εν μέσω χειρουργικής επέμβασης, προσποιούμενος ότι σκούπιζε τον ιδρώτα από το μέτωπό του. Όταν αποπειράθηκε να το ξανακάνει, το θύμα του πρότεινε να του φέρει πετσέτα, με τον χειρουργό να απαντά: «Όχι, αυτό είναι πολύ πιο διασκεδαστικό». Το πιο κοινό σενάριο, σύμφωνα με τη δρα Κουμίν, αφορά νέα ασκούμενη ιατρό που δέχεται σεξουαλική επίθεση από ιεραρχικά ανώτερο άνδρα, που συνήθως είναι άμεσος προϊστάμενός της.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;