Λιβύη: Φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες μπορεί να φτάσει τους 20.000
Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στην πόλη αυτή των περίπου 125.000 κατοίκων είναι δύσκολη, η αβεβαιότητα παραμένει για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της καταστροφής

Tην ώρα που η διεθνής βοήθεια φτάνει στην κατεστραμμένη πόλη Ντέρνα στη Λιβύη, εγείρονται φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000 μετά την καταιγίδα Ντάνιελ η οποία έπληξε σφοδρά τις βόρειες ακτές της Λιβύης το βράδυ του Σαββάτου.

Δέκα χιλιάδες άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι από τις επίσημες αρχές, όπως η λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος, αλλά η δυσοίωνη υψηλότερη εκτίμηση για 20.000 θανάτους προήλθε από τον διευθυντή του ιατρικού κέντρου al-Bayda, Αμπντούλ Ραζίμ Μαζίκ.

Περισσότεροι από 5.300 νεκροί έχουν ήδη καταμετρηθεί. «Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς δεκάδες πτώματα», επεσήμανε ο Χίσεμ Αμπού Σκιουάτ υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας των αρχών της ανατολικής Λιβύης μιλώντας στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι η ανοικοδόμηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και ζήτησε την παροχή διεθνούς βοήθειας, καθώς η χώρα δεν διαθέτει την εμπειρία για να αντιμετωπίσει την καταστροφή.

Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στην πόλη αυτή των περίπου 125.000 κατοίκων είναι δύσκολη, η αβεβαιότητα παραμένει για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της καταστροφής.

Ολόκληρες συνοικίες της μεσογειακής πόλης εξαφανίστηκαν από το νερό που κατέκλυσε τη νύχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα την Ντέρνα αφού υπερχείλισε ένας ξεροπόταμος και έσπασαν δύο φράγματα. Πολυώροφα κτίρια κατέρρευσαν και ολόκληρες οικογένειες, που κοιμούνταν μέσα, δεν πρόλαβαν να φύγουν. Η θάλασσα άρχισε να ξεβράζει πτώματα από χθες Τρίτη, ενώ το χρώμα της είναι πλέον καφέ, όπως της λάσπης. Εικόνες που δημοσιεύθηκαν χθες από λιβυκά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να μαζεύει πτώματα από μια παραλία γεμάτη συντρίμμια και κομμάτια σίδερου.

Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στη Λιβύη ανακοίνωσε σήμερα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Ντέρνα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πρόσβαση γίνεται πλέον από δύο εισόδους στο νότιο τμήμα της χώρας, από τις επτά που υπήρχαν. Εξάλλου οι γενικευμένες διακοπές ρεύματος και τα προβλήματα στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών περιορίζουν τις επικοινωνίες.

Καθώς η Λιβύη είναι βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, διχασμένη μεταξύ της ανατολής και της δύσης, οι αρχές των δύο αντίπαλων πλευρών κάνουν λόγο για «χιλιάδες» νεκρούς.

Αυτή είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, την ανατολική περιφέρεια της Λιβύης, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
FT
2 - 4
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
FT
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
ΤΕΛ
88 - 95
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;