Κακοκαιρία Daniel: Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης
Κακοκαιρία Daniel: Την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ήδη με επιστολή του ο πρωθυπουργός

Τη μέγιστη οικονομική βοήθεια τόσο στους πληγέντες όσο και στην περιοχή συνολικά για να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της προανήγγειλε χθες από τη Λάρισα ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος του συντονιστικού. «Άμεσα ξεκινάει και η δρομολόγηση της αποκατάστασης και ανακούφισης των πληγέντων. Η χώρα έχει τις οικονομικές δυνατότητες και τον μηχανισμό αρωγής, ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και το σπίτι τους», είπε, προσθέτοντας πως έχει εκκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να λάβει η χώρα τη μέγιστη δυνατή οικονομική στήριξη από την Ε.Ε.

«Έχω στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για δάνειο με ευνοϊκούς όρους για τα έργα υποδομής», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα κινητοποιήσει ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει «για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη». Πρώτο μέλημα είναι η αποκατάσταση των νοικοκυριών, με την καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και οικοσκευές να ξεκινάει άμεσα. Στόχος να μπορέσουν οι άνθρωποι –τουλάχιστον εκείνοι που τα σπίτια τους δεν έχουν καταστραφεί– να επιστρέψουν το επόμενο διάστημα και αυτά να είναι στοιχειωδώς λειτουργικά. Σε δεύτερο χρόνο θα πρέπει να γίνει καταγραφή της τεράστιας καταστροφής σε υποδομές και γεωργικές εκτάσεις.

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς που συνομίλησε το kathimerini.gr, το νερό θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να υποχωρήσει εντελώς. Το έργο της αποκατάστασης θέλει χρόνο και οργάνωση, καθώς –όπως είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή των δηλώσεών του– έχει πλημμυρίσει τριπλάσια έκταση από τον «Ιανό», τονίζοντας πως άμεση προτεραιότητα τώρα για την κυβέρνηση είναι να εξασφαλιστεί πως οι πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί θα επεγκλωβιστούν είτε από αέρα είτε με λέμβους είτε με ειδικά οχήματα του στρατού.

Επόμενη ημέρα

Στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έχουν το μυαλό τους σε πιο βραχυπρόθεσμα μέτρα: πρώτον, στην καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που είναι βέβαιο πως θα στοιχίσουν ένα υπέρογκο ποσό και οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν άμεσα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές του συντονιστικού με τις οποίες συνομίλησε το kathimerini.gr, υπάρχει ο κίνδυνος και τις επόμενες μέρες να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα και σε άλλες περιοχές, καθώς ο τεράστιος όγκος νερού κάπου πρέπει να εκτονωθεί. Σε τρίτο χρόνο υπάρχει η διαχείριση της επόμενης μέρας για την οποία ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης ευρωπαϊκή βοήθεια. Το στοίχημα, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι να βρεθούν τα χρήματα αλλά να υλοποιηθούν γρήγορα τα έργα. Χθες ο πρωθυπουργός δήλωσε πως καταλαβαίνει τον πόνο και την οργή, προσθέτοντας πως «δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα» και ζήτησε ενότητα εμπρός σε αυτή τη νέα πρόκληση. «Είμαστε όμως σε θέση –θα το επαναλάβω αυτό– να μπορούμε να τη διαχειριστούμε», κατέληξε.

Πηγή cover photo: Intime

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;