Ιράκ: Θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους;
Το κοινοβούλιο του Ιράκ συζητά τροποποίηση του νόμου που θα καθιστά δυνατή την «τιμωρία» της ομοφυλοφιλίας με θάνατο.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ συζητά τροποποίηση του νόμου που θα καθιστά δυνατή την «τιμωρία» της ομοφυλοφιλίας με θάνατο. Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαμαρτύρονται, ενώ επισημαίνουν ότι πρόκειται για προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από άλλα προβλήματα.

Ο Ραάντ αλ-Μαλίκι, μέλος του ιρακινού κοινοβουλίου θεωρεί ότι η σεξουαλικότητα που αποκλίνει από τον κανόνα αποτελεί κίνδυνο για τη χώρα του. Για αυτό είναι απαραίτητο «να προστατευθεί η ενότητα της ιρακινής κοινωνίας από τις παρεκκλίσεις και το κάλεσμα για ανώμαλες σεξουαλικές παρορμήσεις που έχουν μολύνει τον κόσμο».

Με αυτόν τον τρόπο δικαιολόγησε -σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου- τη νομική πρόταση που είχε εισαγάγει στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Ιράκ στα μέσα Αυγούστου.

Η πρόταση αποσκοπεί στη συμπλήρωση του λεγόμενου «νόμου για την καταπολέμηση της πορνείας» – με την προσθήκη των διάφορων μορφών μη ετεροφυλόφιλης σεξουαλικότητας και αγάπης.

Εάν ο νόμος ψηφιστεί, οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου θα μπορούσαν στο μέλλον να τιμωρούνται με θανατική ποινή ή ισόβια κάθειρξη.

Ιράκ: Τιμωρία διαφυλικών γυναικών

Ο νόμος στρέφεται και κατά των διαφυλικών γυναικών. Προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια ή πρόστιμο έως και 7.100 ευρώ για όποιον «μιμείται τις γυναίκες».

Ως «μίμηση γυναικών» ορίζεται η «χρήση μακιγιάζ και γυναικείων ενδυμάτων» ή η «εμφάνιση ως γυναίκα» σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), το νομοσχέδιο εξισώνει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου με «σεξουαλική διαστροφή».

Αυτή ορίζεται ως «επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ μελών του ίδιου φύλου». Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης επτά ετών και πρόστιμο έως 10.600 ευρώ για την «προώθηση της ομοφυλοφιλίας».

Τι ακριβώς εννοείται με την «προώθηση της ομοφυλοφιλίας» δεν ορίζεται στο νόμο, σύμφωνα με την HRW.

Κοινωνική δυσαρέσκεια

Η χρονική στιγμή της πρωτοβουλίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι τυχαία, λέει η Ράσα Γιούνες, η οποία αναφέρεται στην κατάσταση των queer κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνδέεται με τη γενική πολιτική και κοινωνική δυσαρέσκεια στη χώρα και τις συνακόλουθες διαδηλώσεις.

«Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια εποχή που η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει τα κύρια αιτήματα των διαδηλωτών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε περαιτέρω κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνώμενων», δήλωσε η Γιούνες στην DW.

«Πρόκειται για κρατική στρατηγική που χρησιμοποιεί τη ρητορική και τη νομοθεσία κατά του κινήματος ΛΟΑΤΚΙ ως όπλο. Ο στόχος είναι να κινητοποιηθεί ένα σε μεγάλο βαθμό απληροφόρητο κοινό εναντίον μιας περιθωριοποιημένης ομάδας», προστίθεται.

Πηγή: Deutsche Well

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
2'
73 - 58
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;