ΕΚΠΑ: Νέο e-learning με τίτλο «Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης με Μουσειοπαιδαγωγικές Εφαρμογές»
Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το σεμινάριο του ΕΚΠΑ.

Εισαγωγή: Σκοπός του προγράμματος “Ιστορία της Ελληνικής Τέχνης με Μουσειοπαιδαγωγικές Εφαρμογές” είναι η εξοικείωση των εκπαιδευόμενων με την ιστορία της ελληνικής τέχνης και τη μουσειοπαιδαγωγική, μέσα από θεωρητικές και πρακτικές εφαρμογές. Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά παρουσιάζεται η τέχνη της ελληνικής αρχαιότητας, του Βυζαντίου, της μεταβυζαντινής περιόδου, της οθωνικής εποχής, της ελληνικής σχολής του Μονάχου, της γενιάς του ‘30 και της μεταπολεμικής και σύγχρονης εποχής. Έμφαση δίδεται σε παράλληλες αναφορές για την εξέλιξη της δυτικής τέχνης και τις δυνητικές επιδράσεις της στην ελληνική, ενώ διερευνώνται, επίσης, οι επιρροές του ελληνικού κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου στους καλλιτέχνες και το έργο τους. Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται έργα, μέσα από πολύπλευρες προσεγγίσεις από τις οποίες, αφενός, εντοπίζονται επιμέρους τάσεις και εξετάζονται αιτήματα και επιδιώξεις καλλιτεχνικών ομάδων και ανεξάρτητων δημιουργών, αφετέρου, αναδεικνύονται συσχετίσεις με το στενό ιστορικό πλαίσιο, προηγούμενες καλλιτεχνικές τάσεις και έργα ελληνικά και δυτικά, αλλά και ευρύτερες κοσμοαντιλήψεις.

Στη συνέχεια του προγράμματος, μέσα από επιλεγμένες μουσειακές συλλογές σε οπτικο-ακουστικά βίντεο παρουσίασης διαφανειών, οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ανατρέξουν σε περισσότερες αναλύσεις έργων και να γνωρίσουν τους διάφορους τύπους μουσείων τέχνης και τα μαθησιακά μοντέλα που εφαρμόζονται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων. Ειδικότερα, θα εμβαθύνουν στα σύγχρονα ανακαλυπτικά και κονστρουκτιβιστικά μοντέλα, κατά την εφαρμογή των οποίων προτείνονται παιγνιώδεις δράσεις, εικαστικές δραστηριότητες, θεατρικά παιχνίδια και ασκήσεις δημιουργικής γραφής γύρω από συγκεκριμένες καλλιτεχνικές περιόδους της ελληνικής τέχνης.

Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι/ες καθοδηγούνται τόσο σε γνωσιακό όσο και σε στιλιστικό επίπεδο, στην οργάνωση ξεναγήσεων-αφηγήσεων για την ελληνική τέχνη, με τρόπο που ξεφεύγει από τη στείρα παράθεση πληροφοριών, αποκτώντας νέα διάσταση μέσα από την εφαρμογή αφηγηματικών και θεατρικών τεχνικών και μεθόδων. Τέλος, οι συμμετέχοντες/ουσες, έχοντας αποκτήσει το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο κατά τη διάρκεια του προγράμματος, καλούνται να εκπονήσουν μία εργασία πάνω στη βιωματική ανάλυση έργων και την οργάνωση δραστηριότητας, στο πλαίσιο μουσειοπαιδαγωγικού προγράμματος με θέμα την ιστορία της ελληνικής τέχνης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης/ΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με γνωστικό αντικείμενο από τον χώρο των θεωρητικών επιστημών και της τέχνης, εργαζόμενους σε ιδιωτικούς χώρους τέχνης (γκαλερί), εργαζόμενους σε πολιτιστικά ιδρύματα και μουσεία, εργαζόμενους σε πολιτιστικά τμήματα δήμων, εργαζόμενους στον πολιτιστικό τουρισμό, εικαστικούς, θεατρολόγους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ:
13/10/2023

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:
23/10/2023

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:
3 Μήνες (60 ώρες)

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
22:00
-
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;