Imagine Dragons: Το φαινόμενο που επαναπροσδιόρισε τη ροκ μουσική για τον 21ο αιώνα
Οι Imagine Dragons έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τις αρνητικές κριτικές για τη μουσική τους και να γίνουν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα όλων των εποχών κερδίζοντας εκατομμύρια φανς παγκοσμίως.

Παρά την κακοκαιρία «Daniel», οι Imagine Dragons ετοιμάζονται να χαρίσουν στους φανς του μίας μοναδική συναυλία στη σκηνή του ΟΑΚΑ, δίνοντας το δικό τους στίγμα σε μία συναυλιακή σεζόν που είχε πολλές και διαφορετικές επιλογές. Το παγκοσμίου φήμης συγκρότημα έρχεται στη χώρα μας για έναν σταθμό στην περιοδεία του «Mercury World Tour» και ασχέτως με τη γνώμη σου για αυτούς, είναι ένα από τα events που ξεχωρίζουν.

Το Αμερικάνικο συγκρότημα του pop rock στα 12 χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους με τίτλο «Night Visions» κατάφεραν να γίνουν ένα από τα πιο επιτυχημένα σύγχρονα μουσικά συγκροτήματα και να βρεθούν ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Οι πωλήσεις των δίσκων τους ξεπερνάνε τα 75 εκατομμύρια, κάτι που τους βάζει στην ίδια λίστα με ονόματα όπως οι The Police, Bryan Adams, Bob Seger, Usher και Nirvana.

Οι Imagine Dragons, παρά τις τεράστιες επιτυχίες του και τον larger than life frontman τους Dan Reynolds, δεν έχουν καταφέρει να αγαπηθούν από μία μεγάλη μερίδα μουσικόφιλων, καθώς και κριτικών. Ωστόσο, αποτελούν ένα συγκρότημα το οποίο έχει αφήσει το στίγμα του στη μουσική βιομηχανία και έχει καταφέρει να εξελίξει τη rock φέρνοντάς την στον 21ο αιώνα.

Imagine Dragons

Το φαινόμενο με το όνομα Imagine Dragons

Το 2012, η μουσική βιομηχανία ήταν στο κατώφλι μίας κατακλυσμικής αλλαγής με τους Imagine Dragons να βρίσκονται στο κέντρο της. Εκείνη τη χρονιά η μπάντα κυκλοφόρησε τη μεγαλύτερη επιτυχία της χρονιάς, το τραγούδι «Radioactive» από το ντεμπούτο τους. Το τραγούδι αποτελούσε το δεύτερο single από το άλμπουμ «Night Visions» και, παρόλο που έφτασε μέχρι το No. 3 του Billboard Hot 100, έγινε ένα από τα μεγαλύτερα pop hits όλων των εποχών.

Το «Radioactive» παρέμεινε στα τσαρτς για 87 εβδομάδας μέχρι τελικά να φύγει από αυτά τον Ιούνιο του 2014, δηλαδή περίπου δύο χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του. Αυτή η… μακροζωΐα του, έκανε το τραγούδι το πιο επιτυχημένο single στο Billboard μέχρι την κυκλοφορία του «Blinding Lights» του The Weeknd το 2021.

Ωστόσο, ακόμα και στα χρόνια της τεράστιας αυτής επιτυχίας, οι Imagine Dragons είχαν τους επικριτές τους. Το Rolling Stone είχε γράψει για το τραγούδι:

«Ένα βαρετό γκρινιάρικο τραγούδι που ακούγεται λες και ο Chris Martin (των Coldplay) έγραψε μία μπαλάντα για τον Eminem που αφορά το τέλος του κόσμου»

Η ιστορία των Imagine Dragons συνεχίζεται με τεράστιες επιτυχίες όπως τα «Believer», «Thunder» και «Demons» με το συγκρότημα να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κυριαρχώντας στο ραδιόφωνο και γεμίζοντας τα μεγαλύτερα στάδια του κόσμου στις περιοδείες τους.

Μάλιστα, η μπάντα ξεχωρίζει ως «το μοναδικό συγκρότημα στην ιστορία που κατάφερε να έχει τέσσερα singles RIAA Diamond», δηλαδή τραγούδια με πωλήσεις πάνω των 10 εκ. μόνο στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις των singles τους ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια, ενώ συνολικά έχουν ξεπεράσει τα 110 δισεκατομμύρια streams. Παράλληλα, κάθε νέο δισκογραφικό τους βήμα καταφέρνει να κατακτήσει τις κορυφές των τσαρτς σε ΗΠΑ και Ευρώπη και να παραμείνει εκεί εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του.

Η πιο πρόσφατη κυκλοφορία των Imagine Dragons με τίτλο «Mercury – Act 2» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022 και ολοκλήρωσε το διπλό άλμπουμ «Mercury – Acts 1 & 2» (2021-2022). Το άλμπουμ που αγγίζει τα θέματα της απώλειας, της μοναξιάς και του πένθους, ενώ τιμάει τη ζωή, ήταν σε παραγωγή του θρυλικού Rick Rubin. Ωστόσο, και αυτή η προσπάθεια της μπάντας βρήκε επικριτές στην κοινότητα των κριτικών με πολλούς να τους κατηγορούν για τη μίξη πολλών διαφορετικών ειδών μουσικής.

Λίγους μήνες μετά, κυκλοφόρησαν ένα live album από τη συναυλία τους στο Λας Βέγκας. Με το «Imagine Dragons Live in Vegas», το συγκρότημα της pop rock θέλησε να δώσει στο κοινό του μια διαφορετική εκδοχή των μεγαλύτερων επιτυχιών τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Imagine Dragons (@imaginedragons)

Η φιλανθρωπική δράση του συγκροτήματος

Η τεράστια απήχηση των Imagine Dragons δεν οφείλεται μόνο στις μεγάλες πωλήσεις των άλμπουμ και των τραγουδιών τους, αλλά και στο φιλανθρωπικό τους έργο. Η μπάντα είναι πρεσβευτές του UNITED 24, που στηρίζει την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ εμπνευσμένοι από έναν νεαρό θαυμαστή τους ο οποίος υπέκυψε στον καρκίνο, ίδρυσαν το Tyler Robinson Foundation για να βοηθούν τους νέους που δίνουν τη μάχη τους με τη νόσο.

Ο frontman, Dan Reynolds, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Believer», που είχε ως θέμα την αμφιλεγόμενη στάση της εκκλησίας των Μορμόνων προς την ομοφυλοφιλία. Αν και ο ίδιος ο Reynolds δεν είναι ομοφυλόφιλος, μίλησε για όσα είχε δει και βιώσει με φίλους του ομοφυλόφιλους που ήταν μέλη της εκκλησίας. Ο frontman του συγκροτήματος έχει αποστασιοποιηθεί από την ανατροφή των Μορμόνων και έχει συνεισφέρει σε πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις LGBTQ+. Μάλιστα, διοργάνωσε το μουσικό φεστιβάλ LOVELOUD στο Όρεμ της Γιούτα για την υποστήριξη της LGBTQ+ νεολαίας.

Η αλλαγή που έφεραν στη rock μουσική

Από το 2015, το συγκρότημα δεν ήταν πλέον το μόνο που πειραματιζόταν με τον ήχο της electro-rock, καθώς οι Walk The Moon και X Ambassadors είχαν και οι δύο φανταστικές επιτυχίες χρησιμοποιώντας τους κανόνες των Imagine Dragons. Παράλληλα, οι Fall Out Boy ενσωμάτωσαν την ξεχωριστή παραγωγή του συγκροτήματος στον ήχο τους κάνοντας ένα δυναμικό comeback, ενώ οι Panic! At The Disco μέσα σε ένα χρόνο θα κατάφερναν να κάνουν πιο επιτυχημένα όσα ήθελαν να πετύχουν οι Dragons.

Την ίδια στιγμή, η folk-rock έκρηξη του 2012 είχε αρχίσει να πεθαίνει μετά την διακριτική επιτυχία των Lumineers και έφτασε στο τέλος της από την απόφαση των Mumford and Sons να ακολουθήσουν έναν πιο electric ήχο.

Έτσι, η μοναδική αισθητική των Imagine Dragons δεν ήταν πλέον το δυνατό τους χαρτί και θα έπρεπε να βασίζονται στα δυνατά τους hooks!

Παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος τους είναι αναμφισβήτητος. Η streaming εποχή έφερε στην επιφάνεια «εναλλακτικούς» καλλιτέχνες που συνδυάζουν διαφορετικά είδη μουσικής, όπως οι Glass Animals και The Kid LAROI. Η ύπαρξη αυτών των καλλιτεχνών θα ήταν αδύνατη χωρίς τους Imagine Dragons.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Imagine Dragons (@imaginedragons)

Μέχρι στιγμής, το pop rock συγκρότημα από την Αμερική έχει χαρακτηριστεί ως ένα από αυτά που το κοινό λατρεύει και οι κριτικοί χλευάζουν. Κάποια στιγμή, ωστόσο, μπορεί να ανακαλυφθεί  από μία νέα γενιά και ο ήχος τους να επαναξιολογηθεί, όπως άλλα ιστορικά συγκροτήματα!

Μένει να δούμε τη συνέχεια…

Πηγή φωτογραφιών: Wikimedia Commons

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 4