Twitter: Κατηγορείται ότι βοήθησε τη Σαουδική Αραβία στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σύμφωνα με την αγωγή, το Twitter κατηγορείται ότι αποκάλυψε προσωπικά δεδομένα χρηστών κατόπιν αιτήματος των αρχών της Σαουδικής Αραβίας.

Το Twitter, νυν Χ, κατηγορείται σε αγωγή που κατατέθηκε στις ΗΠΑ ότι βοήθησε τη Σαουδική Αραβία να διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των χρηστών του.

Σύμφωνα με την αγωγή, το Twitter κατηγορείται ότι αποκάλυψε προσωπικά δεδομένα χρηστών κατόπιν αιτήματος των αρχών της Σαουδικής Αραβίας με πολύ ταχύτερο ρυθμό απ’ ότι στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή τον Καναδά.

Η μήνυση κατατέθηκε τον περασμένο Μάιο από την Αρίτζ Αλ-Σαντάν, την αδελφή ενός Σαουδάραβα εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση που ξαφνικά εξαφανίστηκε και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης.

Η καταγγελία επικεντρώνεται γύρω από τη διείσδυση τριών Σαουδαράβων πρακτόρων στο Twitter, οι δύο από τους οποίους παρίσταναν τους υπαλλήλους της πλατφόρμας το 2014 και το 2015. Ο ρόλος αυτών των ατόμων ήταν κομβικός στη σύλληψη του αδελφού της Αλ-Σαντάν αλλά και στην αποκάλυψη της ταυτότητας χιλιάδων ανώνυμων χρηστών του Twitter, ορισμένοι από τους οποίους φέρονται αργότερα να συνελήφθησαν και να βασανίστηκαν.

Οι δικηγόροι της Αλ-Σαντάν επικαιροποίησαν την αγωγή τους την περασμένη εβδομάδα για να συμπεριλάβουν νέους ισχυρισμούς σχετικά με το πώς το Twitter, υπό την ηγεσία του τότε διευθύνοντος συμβούλου Τζακ Ντόρσεϊ, είτε αγνόησε εσκεμμένα είτε είχε γνώση της εκστρατείας της σαουδαραβικής κυβέρνησης για την εκδίωξη των αντιφρονούντων. Υπενθυμίζεται ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση έχει υπάρξει κορυφαίος επενδυτής της εταιρείας.

Η νέα μήνυση περιγράφει λεπτομερώς ότι το Twitter αποτελούσε πηγή ανησυχίας για τη σαουδαραβική κυβέρνηση, κυρίως λόγω του ρόλου που είχε παίξει στην αραβική άνοιξη, με τις μαζικές εξεγέρσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Με πληροφορίες από The Guardian

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;