Φωτιά στον Έβρο: Πάνω από 808.000 καμένα στρέμματα σε Αλεξανδρούπολη & Διαδιά - Νέα δορυφορική εικόνα
Φωτιά στον Έβρο: Τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα από την υπηρεσία ταχείας χαρτογράφησης Copernicus

Η φωτιά που ξέσπασε πριν από δέκα ημέρες στην Αλεξανδρούπολη έχει κάψει περισσότερα από 800 χιλιάδες στρέμματα, ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι από το δάσος της Δαδιάς.

Σύμφωνα με τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα από την υπηρεσία ταχείας χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνολική έκταση που έχει κατακάψει η δασική φωτιά στην Αλεξανδρούπολη και τη Δαδιά, ξεπερνούσε μέχρι χθες τα 808.000 στρέμματα.

Η συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί ο συγκεκριμένος αριθμός καμένων εκτάσεων στον νομό Έβρου. Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα meteoτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

φωτιά

Να σημειωθεί πως στις φωτιές στον Έβρο συνεχίζονται να καταγράφονται αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Λευκίμμης, Λεπτοκαρυάς και στις Τρεις Βρύσες. Ωστόσο, αυτές δεν απειλούν κάποιο οικιστικό κομμάτι. Παράλληλα, μαίνεται και το μέτωπο της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς, όπου και εκεί, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και να μην περάσει τον οδικό άξονα. Οι αναζωπυρώσεις στην Ροδόπη εστιάζουν κυρίως στα μέτωπα της Κασσιτεράς και της Κίρκης.

Σε ολόκληρο το μέτωπο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα, 100 οχήματα, 6 αεροσκάφη, και 4 ελικόπτερα.

«Το δάσος της Δαδιάς δεν θα επανέλθει»

Ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, εξέφρασε φόβους ότι το δάσος της Δαδιάς «δεν θα το ξαναδούμε όπως το ξέραμε» μετά την πυρκαγιά.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε πως:

«Σεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό»

Ο κ. Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η περιοχή της Δαδιάς, είναι προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA που σημαίνει ότι έχει μοναδικότητα. Δεν συναντάται σε καμία άλλη περιοχή της Ευρώπης και αυτό γιατί οι συνθήκες που το δημιούργησαν ήταν μοναδικές.

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 0