Φωτιά στην Πάρνηθα: Δυσμενείς συνθήκες - Χαρακτηρίζεται ως οπισθοδρομούσα
Φωτιά στην Πάρνηθα: Τι είναι η οπισθοδρομούσα πυρκαγιά & τι βοηθάει στην εξάπλωσή της;

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr ενημέρωσε τους πολίτες πως η φωτιά που καίει στην Πάρνηθα από την Τρίτη (22/8) συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα, δηλαδή εξαπλώνεται βόρεια-βορειοανατολικά και σε αντίθεση με τη διεύθυνση του ανέμου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το meteo.gr, πυρκαγιά συμπεριφέρεται ως οπισθοδρομούσα πυρκαγιά (backing fire), εξαπλούμενη βόρεια-βορειοανατολικά, αντίθετα στην επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου. Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμπεριφορά της φωτιάς παίζει η αλληλεπίδραση της με την πολύπλοκη τοπογραφία και ειδικότερα τις απότομες κλίσεις της περιοχής, οπότε και αυτή μπορεί να κινείται με σχετική ταχύτητα ενάντια στους εξασθενημένους αυτή την ώρα βορειοανατολικούς ανέμους.

Επιπροσθέτως, η παρουσία πυκνής και συνεχούς βλάστησης σε συνδυασμό με τις χαράδρες της περιοχής ευνοεί την πρόσκαιρη ανάπτυξη ακραίας συμπεριφοράς.

Με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά, αναμένεται η προς βορρά εξάπλωση της να επιβραδυνθεί όταν πλέον θα πλησιάσει την κορυφογραμμή. Παράλληλα, αναμένεται να συνεχιστεί η πλευρική της ανάπτυξη, δυτικά και ανατολικά. Τέλος, σημειώνεται ότι πολύ κρίσιμο στοιχείο για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς θα αποτελέσει ο αποτελεσματικός έλεγχος των όποιων εστιών παραμείνουν ενεργές εντός των χαραδρών της περιοχής.

Όσον αφορά την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, αυτή τη στιγμή εμφανίζουν μικρή βελτίωση. Ωστόσο, η εξασθένιση των ανέμων υποβοηθά την αλληλεπίδραση της φωτιάς με την τοπογραφία και τη συνέχιση της εξάπλωσης της προς βόρεια-βορειοανατολικά.

Από νωρίς το ξημέρωμα (03:00) της Τετάρτης (23/8) αναμένουμε εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα παραμείνουν δυσμενείς έως και αργά το απόγευμα (19:00) της ίδιας ημέρας

φωτιά

Να σημειωθεί πως στη φωτιά στη Φυλή υπάρχουν δύο βασικά μέτωπα, στη Δεκέλεια και τον Άγιο Ιωάννη Ρώσο, ενώ ήδη έχουν καεί σπίτια στην περιοχή. Εξαιτίας της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν τρία γηροκομεία με 150 άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν αρχικά στο δημαρχείο, δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Μενιδίου, Στάθης Τοπαλίδης.

Με πληροφορίες από Meteo
Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;