Κορωνοϊός: Ανησυχία για την υποπαραλλαγή «Eris» - Ποιοι κινδυνεύουν & τι θα ισχύσει με τα εμβόλια
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τη νέα υποπαραλλαγή «Eris» του κορωνοϊού - Τι θα γίνει με τα εμβόλια;

Σε «επιφυλακή» βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα για τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού, με την ονομασία «Eris» η οποία βρίσκεται σε έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 τόνισε:

«Η παραλλαγή Eris είναι ανησυχητική γιατί μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας. Συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορωνοϊό»

Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι η εν λόγω παραλλαγή θα επιφέρει μια αναστάτωση ακόμη μεγαλύτερη το φθινόπωρο. Μάλιστα, προέβλεψε ότι θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό μέρους του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες.

Ο κ. Τζανάκης ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους νέους και υγιείς ανθρώπους που θα κολλήσουν, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πορεία της νόσου, μιλώντας στην ΕΡΤ την Κυριακή (13/8). Ο ίδιος υποστήριξε:

«Ο κορωνοϊός δεν έφυγε ποτέ, απλώς άλλαξε κατηγορία. Δεν είναι πλέον το πρόβλημα το οποίο είχαμε πριν από δύο χρόνια ή πριν από τρία χρόνια. Θα είναι μαζί μας όπως είναι η γρίπη και άλλες ασθένειες»

Σε ό,τι αφορά την καινούργια μετάλλαξη «Eris», εκτίμησε ότι:

«Δεν φαίνεται να είναι κάτι πιο επικίνδυνο»

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας νέας δόσης εμβολίου από τον Σεπτέμβριο, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε:

«Περιμένουμε οδηγίες σε αυτό και περιμένουμε να δούμε και τι επικαιροποιημένα εμβόλια θα έχουμε εφόσον υπάρξει αυτή η οδηγία και αυτή η σύσταση. Να γνωρίζει η κοινωνία ότι θα είναι σύσταση. Δεν θα ξανάρθουμε δηλαδή στην περίπτωση των πιστοποιητικών εμβουλιασμού. Θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών με τη μορφή της σύστασης, όπως είναι το αντιγριπικό εμβόλιο και τα υπόλοιπα»

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι όποιες συστάσεις για εμβολιασμό κατά των εποχιακών λοιμώξεων θα αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες και τους ευάλωτους πληθυσμούς, εκτός αν υπάρξει κάποια ειδική περίπτωση «σαν αυτή που ζήσαμε πριν από τρία χρόνια»

Με πληροφορίες από kathimerini.gr
Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;