Δεκαπενταύγουστος: Πώς πληρώνεται η αργία
Διευκρινίσεις από τη ΓΣΕΕ

Στις υποχρεωτικές αργίες του έτους κατηγοριοποιείται ο Δεκαπενταύγουστος και συνεπώς απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Ανήμερα Δεκαπενταύγουστου όμως εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες, με αρκετούς από τους εργαζόμενους να αγνοούν τον τρόπο πληρωμής τους για τη συγκεκριμένη αργία.

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας με σχετική της ανακοίνωση προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν την αργία του Δεκαπενταύγουστου, η οποία φέτος πέφτει Τρίτη.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΓΣΕΕ, για τους μισθωτούς που δεν θα εργαστούν την ημέρα αυτή ισχύουν τα εξής:

  • Στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου για λόγους που δεν οφείλονται σ’ αυτούς, θα καταβληθεί το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους.
  • Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεν θα απασχοληθούν την 15η Αυγούστου, δεν οφείλεται τίποτε πέραν του μηνιαίου μισθού τους.

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ επισημάνει για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου:

α) Σε όσους μεν αμείβονται με ημερομίσθιο, το κανονικό τους ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερομίσθιο τους, και

β) Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό

  • Αν μεν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερήσιου μισθού τους, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία της 15ης Αυγούστου θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό τους.
  • Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 15η Αυγούστου, οφείλεται, εκτός από την προσαύξηση 75%,που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερήσιο μισθό τους και το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους.

Να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν η απασχόληση τόσο των ημερομισθίων, όσο και των επί μηνιαίο μισθό, κατά την 15η Αυγούστου, είναι πέρα των 40 ωρών, οφείλεται, εκτός από την προσαύξηση και πρόσθετη αμοιβή, λόγω υπερεργασίας κλπ..

Επίσης, το ημερομίσθιο της 15ης Αυγούστου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρήσουν, όμως, την ημέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό δεν θα πάρουν πρόσθετο ημερομίσθιο για την αργία, αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν θα προσμετρηθεί η ημέρα της αργίας στις εργάσιμες ημέρες της άδειάς τους.

Τέλος, να αναφερθεί πως δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο οι μισθωτοί που θα απέχουν από την εργασία τους για τους δικούς τους λόγους, αν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;