Γρανίτα από… τσαγιέρα: 4 συνταγές για γρανίτες φρούτων με βάση το τσάι
Ανακαλύπτουμε το καλοκαιρινό πρόσωπο του τσαγιού μέσα από τέσσερις εύκολες και δροσερές φρουτογρανίτες. Θα τις απολαύσουμε αντί για γλυκό ή ως επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

Στο μυαλό των περισσότερων το τσάι σημαίνει χειμώνας. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ένας από τους πολλούς τρόπους που μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και το καλοκαίρι είναι φτιάξουμε με αυτό σπιτικές, φρουτένιες γρανίτες! Την εποχή που τα καρπούζια, τα ροδάκινα και τα υπόλοιπα ζουμερά φρούτα είναι στα καλύτερά τους ετοιμάζουμε γρανίτες και, λίγη παραπάνω γευστική ένταση και πολυπλοκότητα, χρησιμοποιούμε για την παρασκευή τους και μια μικρή ποσότητα τσαγιού. Ανακαλύπτουμε λοιπόν το καλοκαιρινό πρόσωπο του τσαγιού μέσα από τέσσερις εύκολες και δροσερές φρουτογρανίτες. Θα τις απολαύσουμε αντί για γλυκό ή ως επιδόρπιο μετά από ένα πλούσιο γεύμα.

γρανίτες
Πηγή: gastronomos.gr

Γενικές Οδηγίες

  • Μπορούμε να διαιρέσουμε ή να πολλαπλασιάσουμε τη δόση ανάλογα με τις μερίδες που θέλουμε να προσφέρουμε.
  • Αν θέλουμε η γρανίτα μας να βγει πιο υγρή, την πολτοποιούμε στο μπλέντερ, αμέσως μόλις τη βγάλουμε από την κατάψυξη.
  • Ανάλογα με το άρωμα που θέλουμε να δώσουμε στη γρανίτα, επιλέγουμε και το αντίστοιχο τσάι. Όσο πιο έντονη η μυρωδιά του τσαγιού, τόσο πιο πολύ θα «ακούγεται» στη γρανίτα.
  • Αν δεν έχουμε φύλλα τσαγιού, μπορούμε να εκχυλίσουμε στο νερό φακελάκια, ωστόσο δεν θα επιτύχουμε το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα.
  • Εναλλακτική πρόταση σερβιρίσματος: Βάζουμε το μείγμα για τη γρανίτα σε μεγάλες παγοκύστες. Όταν παγώσει, σερβίρουμε σε μπολ 4 – 5 παγάκια ή τα χτυπάμε στο μπλέντερ.
  • Η γρανίτα διατηρείται στην κατάψυξη, χωρίς να χάσει το άρωμά της, τουλάχιστον 3 – 4 μέρες.

Γρανίτα φράουλα με τόνκα και τσάι

γρανίτες
Πηγή: gastronomos.gr

Η τόνκα (μπαχαρικό με αρωματικούς τόνους βανίλιας, αμυγδάλου, κανέλας και γαριφάλου) ταιριάζει τέλεια με τη φράουλα ενώ μια μικρή ποσότητα από τσάι rooibos δίνει την ένταση που χρειάζεται στη γρανίτα.

20′ προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 2

  • 250 γρ. φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες
  • 1/2 σποράκι τόνκα* (ή 1/2 κλωναράκι φυσικής βανίλιας, σχισμένο στη μέση, ώστε να πάρουμε τα μαύρα σποράκια από το εσωτερικό του)

Για το σιρόπι

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 – 3 κουτ. γλυκού τσάι rooibos

Διαδικασία

Για το σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε γρανίτα φράουλα με τόνκα, ξεκινάμε φτιάχνοντας το σιρόπι. Βράζουμε το νερό σε ένα μπρίκι και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα φύλλα του τσαγιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να εκχυλιστούν για 10 – 12 λεπτά.
  2. Σουρώνουμε και βάζουμε ξανά το υγρό στο μπρίκι μαζί με τη ζάχαρη. Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει λίγο το σιρόπι.
  3. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τις γρανίτες

  1. Βάζουμε τις φράουλες στο μπλέντερ, προσθέτουμε το σιρόπι και πολτοποιούμε.
  2. Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο ή μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι να παγώσει εντελώς η γρανίτα. Μπορούμε βέβαια να την αφήσουμε και πολύ περισσότερο, μέχρι την ημέρα που θα τη σερβίρουμε.
  3. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, την αφήνουμε για λίγο εκτός κατάψυξης, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς, και έπειτα την ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, ώστε να γίνει σαν τριμμένος πάγος.
  4. Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι ή σε μπολ, με κουταλάκι του γλυκού. Το προσφέρουμε αμέσως, διακοσμώντας προαιρετικά με φρέσκες φράουλες.

Μυστικά

*Μπαχαρικό με αρωματικούς τόνους βανίλιας, αμυγδάλου, κανέλας και γαριφάλου. Πωλείται σε σπόρους ή σε σκόνη σε μπαχαράδικα (π.χ. Μπαχάρ) ή σε μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής. Προτιμάμε να αγοράζουμε σπόρους και να τους αλέθουμε μόνοι μας, γιατί η σκόνη χάνει πιο γρήγορα το άρωμά της. Ένα – δύο σπόροι ανά γλυκό επαρκούν. Είναι μια οικονομική εναλλακτική της φυσικής βανίλιας.

Γρανίτα πεπόνι

γρανίτες
Πηγή: gastronomos.gr

Με πεπόνι και πράσινο τσάι φτιάχνουμε δροσιστική γρανίτα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

20′ προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 3-4

  • 420 γρ. πεπόνι, καθαρισμένο

Για το σιρόπι

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 – 3 κουτ. γλυκού πράσινο τσάι

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε τη γρανίτα πεπόνι ξεκινάμε ετοιμάζοντας το σιρόπι. Βράζουμε το νερό σε ένα μπρίκι. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το τσάι.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να εκχυλιστεί για 8 – 10 λεπτά.
    Σουρώνουμε το τσάι και το βάζουμε ξανά στο μπρίκι με τη ζάχαρη.
  3. Βράζουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι
  4. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Γρανίτα

  1. Βάζουμε το πεπόνι στο μπλέντερ, προσθέτουμε το σιρόπι και πολτοποιούμε.
  2. Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο ή μπολ στην κατάψυξη για 3 ώρες ή μέχρι να παγώσει εντελώς. Διατηρείται εκεί για αρκετό καιρό.
  3. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός κατάψυξης για λίγο, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς, και το ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, ώστε να αποκτήσει υφή τριμμένου πάγου.
  4. Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι ή σε μπολ, με κουταλάκι του γλυκού.
  5. Γαρνίρουμε προαιρετικά με φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου.

Γρανίτα καρπούζι με earl grey

γρανίτες
Πηγή: gastronomos.gr

Δροσερή και αναζωογονητική γρανίτα καρπούζι. Μια μικρή ποσότητα από τσάι earl grey κάνει τη διαφορά.

20′ προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 2

  • 450 γρ. καρπούζι, καθαρισμένο (χωρίς κουκούτσια)

Για το σιρόπι

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 – 3 κουτ. γλυκού τσάι earl grey

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για να φτιάξουμε τη γρανίτα καρπούζι με earl grey ξεκινάμε ετοιμάζοντας το σιρόπι. Σε ένα μπρίκι βράζουμε το νερό. Μόλις ξεκινήσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το τσάι, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να εκχυλιστεί για 10 – 12 λεπτά.
  2. Σουρώνουμε το τσάι και το βάζουμε ξανά στο μπρίκι με τη ζάχαρη.
  3. Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει το σιρόπι.
  4. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Γρανίτα

  1. Βάζουμε το καρπούζι στο μπλέντερ, προσθέτουμε το σιρόπι και πολτοποιούμε.
  2. Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο ή μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι να παγώσει εντελώς.
  3. Μπορούμε να το αφήσουμε στην κατάψυξη για αρκετές ημέρες.
  4. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αφήνουμε τη γρανίτα εκτός ψυγείου για λίγο, ώστε να μαλακώσει ελαφρώς, και έπειτα την ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, ώστε να αποκτήσει υφή τριμμένου πάγου.
  5. Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι ή σε μπολ, με κουταλάκι του γλυκού και γαρνίρουμε με ένα κομμάτι καρπούζι.

Γρανίτα με ροδάκινο και βερίκοκο

γρανίτες
Πηγή: gastronomos.gr

Με τα ζουμερά ροδάκινα και βερίκοκα του καλοκαιριού φτιάχνουμε μια υπέροχη γρανίτα!

20′ προετοιμασία
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 3-4

  • 15 βερίκοκα
  • 2 ροδάκινα

Για το σιρόπι

  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  • 2 – 3 κουτ. γλυκού λουίζα, αποξηραμένη

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γρανίτα ροδάκινο – βερίκοκο, με λουίζα, αρχικά πλένουμε τα βερίκοκα και τα ροδάκινα.
  2. Ανοίγουμε στη μέση τα βερίκοκα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Χαράσσουμε τα ροδάκινα στο κάτω μέρος με ένα μαχαίρι και τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 1 λεπτό.
  3. Τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε γρήγορα κάτω από τη βρύση. Έτσι, μπορούμε πιο εύκολα να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους, τραβώντας τη με τα χέρια.
  4. Σε ένα μπρίκι βράζουμε το νερό. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε το τσάι, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να εκχυλιστεί για 10 – 12 λεπτά.
  5. Σουρώνουμε το τσάι και το βάζουμε ξανά στο μπρίκι με τη ζάχαρη. Βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει ελαφρώς το σιρόπι.
  6. Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  7. Βάζουμε τα φρούτα στο μπλέντερ, προσθέτουμε το σιρόπι και τα πολτοποιούμε.
  8. Βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό δοχείο ή μπολ και τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 ώρες ή μέχρι να παγώσει εντελώς.
  9. Το διατηρούμε εκεί μέχρι να σερβίρουμε.
  10. Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε τη γρανίτα για λίγο εκτός κατάψυξης, ώστε να μαλακώσει, και την ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, ώστε να γίνει σαν τριμμένος πάγος.
  11. Σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι ή σε μπολ με κουταλάκι του γλυκού. Αν έχουμε γλαστράκι με λουίζα, μπορούμε να διακοσμήσουμε το ποτήρι μας με μερικά φυλλαράκια.

Πηγή: gastronomos.gr

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;