Απειλή για τα μνημεία της Ρώμης οι συναυλίες
Ασυνείδητοι επισκέπτες βανδαλίζουν αρχαία τοπόσημα στην Αιώνια Πόλη.

ΡΩΜΗ. Απειλή για τα αρχαιολογικά ευρήματα του Ιπποδρόμου της Ρώμης αποτελούν οι συναυλίες ροκ μουσικής που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα εκεί, σύμφωνα με την έφορο αρχαιοτήτων της περιοχής. «Ο Ιππόδρομος (Σίρκο Μάσιμο) είναι μνημείο, όχι στάδιο, ούτε και συναυλιακό κέντρο. Οι τεράστιες συναυλίες ροκ απειλούν την επιβίωσή του, όπως και του γειτονικού λόφου του Παλατίνου», τονίζει η έφορος Αλφονσίνα Ρούσο, η οποία θεωρεί υπεύθυνο το τουριστικό κύμα στην Αιώνια Πόλη και την απαίτηση των νέων επισκεπτών να βιώσουν την εμπειρία μιας συναυλίας σε αρχαιολογικό χώρο.

Η κ. Ρούσο αντέδρασε με τον τρόπο αυτό για τη συναυλία του Αμερικανού τραγουδιστή της ραπ Τράβις Σκοτ, τη Δευτέρα, στον Ιππόδρομο. Οι 60.000 θεατές χοροπηδούσαν τόσο έντονα και ο θόρυβος ήταν τέτοιος, που οι περίοικοι κάλεσαν την πυροσβεστική πιστεύοντας ότι είχε σημειωθεί σεισμός. Κάτοικοι στο κέντρο και στις νότιες συνοικίες της Ρώμης διαμαρτυρήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι οι δονήσεις από τη συναυλία του ράπερ γίνονταν αισθητές στα σπίτια τους.

Η Ρούσο ανέφερε ότι η προκαταρκτική έρευνα των υπηρεσιών της δεν διαπίστωσε δομικές ζημιές στα μνημεία του Ιπποδρόμου. «Δεν εντοπίσαμε ζημιές, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ιππόδρομος δεν είναι στάδιο, αλλά μνημείο. Διαθέτει υπόγειες σήραγγες και εύθραυστα αρχαιολογικά ευρήματα. Δεν είναι δυνατόν να χοροπηδάς εκεί για ώρες και με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», εξήγησε η έφορος.

Αυτό το καλοκαίρι, ο Ιππόδρομος της Ρώμης φιλοξένησε πολλές συναυλίες δημοφιλών συγκροτημάτων, με τα εισιτήρια να εξαντλούνται σε κάθε μία από αυτές, όπως αυτή των Imagine Dragons την περασμένη εβδομάδα, αλλά και νωρίτερα των Guns ‘N’ Roses και του Μπρους Σπρίνγκστιν. Η εφορία αρχαιοτήτων κατέθεσε σειρά όρων για τη διεξαγωγή των συναυλιών, όπως ο περιορισμός της έντασης του ήχου και η αποθάρρυνση των θεατών να σηκώνονται όρθιοι.

Η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού ύστερα από την κρίση της πανδημίας σημαίνει αυξημένους κινδύνους για αρχαιότητες και μνημεία. Τουρίστες – βάνδαλοι έχουν ήδη αφήσει το στίγμα τους στην Πομπηία, στο Κολοσσαίο και στην Αγορά.

Κλεμμένα αντικείμενα

Στο μουσείο της Πομπηίας, ολόκληρη αίθουσα είναι αφιερωμένη σε κλεμμένα αντικείμενα από το μνημείο, τα οποία επιστράφηκαν και εκτίθενται σήμερα για τη συμμόρφωση των επόμενων επισκεπτών. Οι περισσότεροι εξ όσων επέστρεψαν αντικείμενα υποστήριξαν ότι αντιμετώπισαν κακοτυχία μετά την πράξη τους. Ο βανδαλισμός, από την άλλη, είναι πιο συχνός στο Κολοσσαίο και στη Ρωμαϊκή Αγορά.

Το 2020, Ιρλανδός τουρίστας σκάλισε τα αρχικά του στον τοίχο του Κολοσσαίου, προτού βγάλει φωτογραφία με το ανδραγάθημά του. Η σύλληψή του οδήγησε στην καταδίκη του και στην επιβολή προστίμου 2.200 ευρώ. Στις αρχές Ιουλίου, Βρετανός τουρίστας σκάλισε τα αρχικά του, καθώς και αυτά της αγαπημένης του, σε τοίχο. Επρόκειτο για το τέταρτο περιστατικό βανδαλισμού φέτος εναντίον της πρώην αρένας μονομάχων. Τον Βρετανό εντόπισαν οι Αρχές χάρη σε βίντεο Αμερικανού τουρίστα, ο οποίος κατέγραψε την πράξη βανδαλισμού και προσπάθησε να ενημερώσει τους φρουρούς του μνημείου. Οι φύλακες, όμως, αρνήθηκαν να ακούσουν τον Αμερικανό και να δουν το βίντεο του βανδαλισμού που μόλις είχε τραβήξει. Ο πρόθυμος μάρτυρας δεν εγκατέλειψε, δημοσιεύοντας το βίντεο σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, από όπου αλιεύθηκε από την αστυνομία για να τους οδηγήσει στον βάνδαλο Βρετανό.

Η ιταλική κυβέρνηση και ο δήμος της Ρώμης προσπαθούν να βρουν λύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της αθέλητης καταστροφής των μνημείων. Η αύξηση των περιστατικών καταστροφής αρχαιοτήτων από απρόσεκτους τουρίστες έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στις ιταλικές αρχές. Στα σκαλιά της Πιάτσα ντι Σπάνια, τα χυμένα κρασιά, οι τσίχλες και η καθημερινή φθορά από δεκάδες χιλιάδες παπούτσια ώθησε την κυβέρνηση να περιορίσει τη ροή περιπατητών. Ο τουρίστας που θα βρεθεί να κάθεται στην παγκοσμίως διάσημη σκάλα, θα υφίσταται πρόστιμο 350 ευρώ.

Παρότι η δημοτική αστυνομία έχει επιβάλει ελάχιστα χρηματικά πρόστιμα, η δημοτική απόφαση υπήρξε εντυπωσιακά αποτελεσματική στον περιορισμό των ζημιών. Ανάλογη απαγόρευση με απειλή προστίμου ισχύει πλέον και για την κολύμβηση στη Φοντάνα ντι Τρέβι. Μια αυστηρή σύσταση από τα χείλη δημοτικού αστυνομικού αποδεικνύεται ικανή να αποθαρρύνει ακόμη και τον πλέον προπετή επισκέπτη.

Η αύξηση περιστατικών σκόπιμου βανδαλισμού οδήγησε την ακροδεξιά κυβέρνηση Μελόνι να ψηφίσει δρακόντεια νομοθεσία. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε έτσι την επιβολή προστίμων από 10.000 έως και 60.000 ευρώ σε όσους καταδικασθούν για καταστροφή αρχαιοτήτων. Οι συλληφθέντες θα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ενώ η εισαγγελία θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί και ποινικές διώξεις στους βανδάλους.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή: kathimerini 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;