Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Στην ειδική βαθμολογία της UEFA, η χώρα μας, στην καλύτερη περίπτωση, μοιάζει να έχει σφιχταγκαλιάσει την 20ή θέση, χωρίς να μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω

Υπό άλλες συνθήκες, μια βραδιά όπως αυτή της περασμένης Πέμπτης, με δύο νίκες για ισάριθμες ομάδες μας (ΠΑΟΚ, Άρης) αλλά και μια ισοπαλία-πρόκριση (Παναθηναϊκός) που είχε προηγηθεί, θα αποτελούσαν την ιδανική εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις επιδιώξεις του ελληνικού ποδοσφαίρου. Όμως η αποκαρδιωτική παρουσία των τελευταίων ετών στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αφήνει το ισχυρό αποτύπωμά της στην ειδική βαθμολογία της UEFA. Εκεί, όπου η χώρα μας, στην καλύτερη περίπτωση, μοιάζει να έχει σφιχταγκαλιάσει την 20ή θέση, χωρίς να μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω.

Και έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, αυτό μπορεί να συμβεί μονάχα με έναν τρόπο: Αν την εβδομάδα που ξεκινά αύριο και οι πέντε εκπρόσωποί μας, οι οποίοι έπειτα από καιρό θα συνεχίσουν την προσπάθειά τους χωρίς απώλειες, κάνουν την καλύτερη δυνατή συγκομιδή. Μια προσπάθεια ωστόσο, που επί του πρακτέου επικεντρώνεται κυρίως στις μάχες των δύο «δικεφάλων» (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) με τις κροατικές Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Χάιντουκ Σπλιτ.

Η Κροατία κατάφερε με Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Τσάμπιονς Λιγκ, 2 νίκες), Όσιγιεκ (Conference League, 2 νίκες) και Ριέκα (Conference League, 2 νίκες) να πετύχει το απόλυτο, να πάρει 750 βαθμούς και να περάσει την Ελλάδα ευρισκόμενη στη 19η θέση με 21.150 βαθμούς έναντι 21.025 της χώρας μας.

Ο στόχος της 19ης θέσης

Γίνεται εύκολα αντιληπτή η σημασία των ελληνοκροατικών αναμετρήσεων προκειμένου να καλυφθεί αυτή η διαφορά των 125 βαθμών, η Ελλάδα να περάσει στη 19η θέση και να βάλει πλώρη για καλύτερη. Σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας αποτελεί το γεγονός πως είναι η μοναδική που συνεχίζει με πέντε ομάδες, από τις χώρες που προπορεύονται μέχρι την προνομιούχο 15η θέση. Τη θέση «κλειδί» αφού είναι αυτή που χαρίζει και την επόμενη σεζόν (2024-25) πέντε ομάδες στις διοργανώσεις της UEFA. Ο πρωταθλητής θα αγωνιστει στον Γ΄ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο δεύτερος στον Β΄ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο κυπελλούχος ή ο τρίτος στον Γ΄ προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, ο τέταρτος και πέμπτος στον δεύτερο προκριματικό του Conference League. Αυτή τη στιγμή οι θέσεις από 15-20 έχουν ως εξής: 15. Νορβηγία 24.750 β. (4/4 ομάδες), 16. Ισραήλ 24.125 β. (3/4 ομάδες), 17. Δανία 23.950 β. (3/4 ομάδες), 18. Τσεχία 22.925 β. (3/4 ομάδες), 19. Κροατία 21.150 β. (4/4 ομάδες), 20. Ελλάδα 21.025 β. (5/5 ομάδες).

Ο στόχος να πιάσουμε τη 15η θέση και να μην «πέσουμε» τη νέα χρονιά και πάλι στις 4 ομάδες είναι εκ των πραγμάτων δύσκολος, αφού δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, αλλά όχι και ακατόρθωτος εφόσον αγωνιστικά γίνει η υπέρβαση. Αλλωστε, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν ήδη εξασφαλίσει μακρά παρουσία, με σίγουρη την είσοδό τους σε ομίλους, ενώ και οι πιθανοί αντίπαλοί τους στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, δηλαδή στον προθάλαμο των ομίλων, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ανυπέρβλητα εμπόδια. Το αντίθετο, μάλιστα, αφού η ΑΕΚ αν περάσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα αγωνιστεί με έναν νικητή των παρακάτω ζευγαριών: Κλάκσβικ – Μόλντε, Σλόβαν Μπρατισλάβας – Μακάμπι Χάιφα, Ρακόβ – Άρης Λεμεσού και Αντβέρπ. Οι πιθανοί αντίπαλοι του Παναθηναϊκού είναι Μπράγκα – Μπάτσκα Τόπολα και Ρέιντζερς – Σερβέτ.

Πηγή: kathimerini.gr

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;