Κλιματική κρίση: Η θερμοκρασία στις θάλασσες σπάει κάθε ρεκόρ - Ανησυχία από την επιστημονική κοινότητα
Αρκετοί θαλάσσιοι καύσωνες σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο φέτος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ σε θάλασσα καταγράφηκε στους ωκεανούς, με τους ειδικούς να σημειώνουν πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Ειδικότερα, η παγκόσμια μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας (SST) έφτασε τους 20,96 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, σπάζοντας το ρεκόρ των 20,95 βαθμών που είχε σημειωθεί το 2016, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, ενδεικτικό του πόσο έχει επηρεάσει τον πλανήτη μας η κλιματική κρίση.

Οι επιστήμονες, μάλιστα, θεωρούν ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ είναι πιθανό να σπάσει εκ νέου αυτόν τον μήνα, αν και συνήθως οι ωκεανοί φτάνουν την υψηλότερη θερμοκρασία παγκοσμίως τον Μάρτιο και όχι τον Αύγουστο.

Η Dr Samantha Burgess, από την υπηρεσία Copernicus, δηλώνει: «Το γεγονός ότι έχουμε δει το ρεκόρ να σημειώνεται τώρα με κάνει να ανησυχώ για το πόσο θερμότερος μπορεί να γίνει ο ωκεανός από τώρα έως τον επόμενο Μάρτιο».

Κλιματική κρίση: Ο ρόλος του φαινομένου Ελ Νίνιο

Είναι πιθανό οι εν λόγω θερμοκρασίες να οφείλονται εν μέρει στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο. Έτσι κι αλλιώς και το 2016 -όταν είχε σημειωθεί το παλιότερο ρεκόρ- ήταν επίσης έτος Ελ Νίνιο. Ωστόσο, αυτές οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να επιδεινώνονται από την κλιματική κρίση και τη θερμαινόμενη ατμόσφαιρα.

«Όσο περισσότερο καίμε ορυκτά καύσιμα, τόσο περισσότερη θερμότητα θα αφαιρείται από τους ωκεανούς, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο περισσότερος χρόνος θα χρειαστεί για να σταθεροποιηθούν και να επιστρέψουν στο σημείο που βρίσκονταν», είπε η Burgess στο BBC.

Αυτή την εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ανακοίνωσε περισσότερες από 100 νέες άδειες για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, παρά τις συμβουλές των ειδικών για το κλίμα.

Ανησυχία από την επιστημονική κοινότητα

Σημειώνεται πως οι ωκεανοί αποτελούν ρυθμιστικό παράγοντα για το κλίμα ενώ ο δροσερός αέρας που έρχεται από τη θάλασσα μπορεί να κάνει πιο υποφερτές τις υψηλές θερμοκρασίες στη στεριά. Ωστόσο, αυτές οι «διευκολύνσεις» που μας παρέχουν οι θάλασσες μειώνονται δραματικά καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται ολοένα και περισσότερο με τα ζεστά νερά να έχουν επίσης μειωμένη ικανότητα να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, πράγμα που σημαίνει ότι θα συσσωρεύονται περισσότερα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η θέρμανση των ωκεανών συμβάλλει επίσης στην τήξη των πάγων, η οποία με τη σειρά της προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας που γίνονται από πλοία χρονολογούνται εδώ και 150 χρόνια και είναι μερικά από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια δεδομένα που είναι διαθέσιμα στους επιστήμονες για την κατανόηση του κλίματος. Επίσης, τα τελευταία 40 χρόνια, υπάρχουν μετρήσεις  και από δορυφόρους και σημαδούρες.

 

Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες βλέπουν ότι από την αρχή των καταγραφών, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,9°C, με την αύξηση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες να είναι περίπου 0,6°C. Η τελευταία καταγραφή σε βάθος πενταετίας έδειχνε πως είμαστε περίπου 0,2°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Μερικές από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη θέρμανση που έχει καταγραφεί είναι τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού, της Βαλτικής Θάλασσας, της Μαύρης Θάλασσας και μέρη του εξωτροπικού Ειρηνικού.

Αρκετοί θαλάσσιοι καύσωνες σημειώθηκαν σε όλο τον κόσμο φέτος, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Την περασμένη εβδομάδα, τα νερά ανοιχτά της Φλόριντα είχαν πρωτοφανείς θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
76'
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
75'
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
10'
50 - 71
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
1'
55 - 48
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;