Τι είναι το «κίνημα της πετσέτας» που ξεκίνησε στην Πάρο και τι διεκδικεί
«Δεν είναι το κίνημα της πετσέτας, είναι κίνημα για ελεύθερες παραλίες»

Με κεντρικό σύνθημα «Επανακτούμε τις παραλίες» («Reclaim the Beach») η Κίνηση Πολιτών της Πάρου κάλεσε σε συγκέντρωση στην παραλία Μαρτσέλο. «Διεκδικούμε το δικαίωμά μας στο δημόσιο χώρο, το δικαίωμά μας να απολαμβάνουμε τις παραλίες μας που καταπατούνται από άπληστους, κοινωνικά ανεύθυνους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παραλίες στο σύνολό τους ή υπερβαίνουν τα όριά τους μέχρι και 100 φορές περισσότερο από την έκταση που νομίμως μισθώνουν» σημειώνεται στο κάλεσμα.

«Δεν είναι το κίνημα της πετσέτας, είναι κίνημα για ελεύθερες παραλίες. Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μία πίεση από την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι πολίτες αισθάνονται ότι σπρώχνονται απ’ έξω από το νησί τους», ανέφερε στην ΕΡΤ ο κ. Νικόλας Σταφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες.

 

 

 

Το Κίνημα της Πετσέτας έχει ξεκινήσει από πολίτες που με «όπλο» την πετσέτα τους διεκδικούν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες και την ανάκτησή τους από τις επιχειρήσεις που απλώνουν παντού ομπρέλες και ξαπλώστες. Ξεκίνησε από την Πάρο, προκαλώντας παρέμβαση εισαγγελέα Αρείου Πάγου και ελέγχους για την κατάσταση που επικρατεί.

Ειδικότερα, οι κάτοικοι του νησιού της Πάρου διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχει ελεύθερη παραλία, που να μην έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, που επεκτείνουν αυθαιρέτως τις άδειες εκμετάλλευσης.

Τα μέλη της Κίνησης διαμαρτύρονται στις παραλίες της Πάρου, Σάντα Μαρία και Μαρτσέλο έως τώρα, με πανό και πετσέτες στα χέρια, φωνάζοντας για «ελεύθερες παραλίες για όλους μας».

Κίνημα της Πετσέτας: Η πρώτη νίκη με παρέμβαση εισαγγελέα

κίνημα της πετσέτας

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου τη διενέργεια έρευνας για την εφαρμογή της νομοθεσίας μετά τις καταγγελίες για καταπάτηση του αιγιαλού στην Πάρο.

Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Αδειλίνη ζήτησε με αφορμή καταγγελίες περί κατάληψης τμημάτων του αιγιαλού στην Πάρο, οι εισαγγελείς να ελέγχουν, σύμφωνα και με παλαιότερη εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αν παρεμποδίζεται η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση όλων  σε κοινόχρηστους χώρους.

«Είναι μεγάλη χαρά για μας και ικανοποίηση ότι παρενέβη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Κάποιοι είχαν ξεφύγει ως προς την κατάληψη χώρων στην παραλία. Είχαμε κάνει έλεγχο με τη δημοτική μας αστυνομία, είχε κάνει έλεγχο και η ελληνική αστυνομία και η επιτροπή του δήμου τα είχαμε στείλει στην κτηματική εταιρεία του δημοσίου ως ορίζει η νομοθεσία» είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

 

 

Στη Σάντα Μαρία έγινε η πρώτη σύλληψη από την αστυνομία για επιχείρηση που καταλάμβανε παράνομα τμήματα της ζώνης αιγιαλού με ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Στην ομάδα Κίνησης Πολιτών Πάρου για τις Παραλίες αυξάνονται οι αναρτήσεις πολιτών από διαφορετικά σημεία της χώρας όπου μοιράζονται τις αυθαιρεσίες που βιώνουν καθημερινά στον τόπο όπου κατοικούν.

Οι πρωτοβουλίες των πολιτών για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών αυξάνονται. Πιο πρόσφατο το κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» – Save the Naxos Beaches NOW! που όπως αναφέρεται στη σελίδα του στο Facebook, είναι μια κίνηση από ενδιαφερόμενους πολίτες, κατοίκους και λάτρεις της Νάξου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;