Χάρβαρντ: Επίσημη έρευνα για τα «προνομιακά κριτήρια» εισαγωγής
Το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ ξεκίνησε επίσημη έρευνα μετά την καταγγελία ότι το Πανεπιστήμιο Χάρβαντ προωθεί την εγγραφή παιδιών αποφοίτων και πλουσίων δωρητών. 

Το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ ξεκίνησε επίσημη έρευνα μετά την καταγγελία ότι το Πανεπιστήμιο Χάρβαντ προωθεί την εγγραφή παιδιών αποφοίτων και πλουσίων δωρητών.

Στην προσφυγή που κατατέθηκε στις 3 Ιουλίου, η οργάνωση Νομικοί Υπέρ των Πολιτικών Δικαιωμάτων (LCR) χαρακτήρισε την εγγραφή παιδιών αποφοίτων μεροληπτική. Σύμφωνα με την καταγγελία η πρακτική αυτή προσφέρει πλεονέκτημα- κυρίως σε λευκούς αιτούντες, που σχετίζονται με δωρητές και αποφοίτους.

Η οργάνωση υποστήριξε ότι οι φοιτητές με δεσμούς με απόφοιτους έχουν έως και επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν δεκτοί στο Χάρβαρντ, αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο μιας τάξης εκ των οποίων το 70% είναι λευκοί. Για την τάξη πρωτοετών του 2019, περίπου το 28% ήταν συγγενείς αποφοίτου του Χάρβαρντ.

Ακτιβιστές κατά της φυλετικής αδικίας καταγγέλλουν εδώ και δεκαετίες την πολιτική των διακρίσεων υπέρ των «κληρονόμων» του δικαιώματος εγγραφής στα πανεπιστήμια της Ivy League, της ομάδας των οκτώ καλύτερων πανεπιστημίων της χώρας.

Η αμφιλεγόμενη πρακτική επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο εξαιτίας της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει στα πανεπιστήμια να λαμβάνουν υπόψη τους τη φυλή του υποψηφίου στη διαδικασία επιλογής πρωτοετών. Η απόφαση του ανώτατου δικαστικού οργάνου κατάφερε πλήγμα στον θεσμό των «θετικών διακρίσεων», που εξασφάλιζε την εγγραφή συγκεκριμένου ποσοστού μαύρων και ισπανόφωνων φοιτητών κάθε χρόνο στα καλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέκτικατ ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την πολιτική του προνομιακής μεταχείρισης στις οικογένειές που έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη σχολή.

Τα τελευταία χρόνια, σχολεία όπως το Amherst College στη Μασαχουσέτη, το Carnegie Melon University στην Πενσυλβάνια και το Johns Hopkins University στο Μέριλαντ έχουν επίσης καταργήσει «τα προνομιακά κριτήρια».

Με πληροφορίες από Αssociated Press

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1