Λέκκας: «Περιβαλλοντική κατάρρευση» στην Αττική αν συνεχιστούν οι φωτιές - «Θα γίνουμε Ντουμπάι»
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποιεί για κλιματική κατάρρευση από τις πυρκαγιές στην Αττική.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε το πρωί της Τετάρτης (19/7) για τις πυρκαγιές στην Αττική και τον επερχόμενο καύσωνα. Ο κ. Λέκκας έκανε, μάλιστα, λόγο για κίνδυνο περιβαλλοντικής κατάρρευσης λόγω των ασταμάτητων πυρκαγιών στα δάση της Αττικής.

Όπως ανέφερε:

«Κάθε χρόνο, για δύο βδομάδες του Ιουλίου έχουμε τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Αττική»

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε πως το ανησυχητικό δεν είναι μόνο η έκτασή τους, αλλά το γεγονός ότι εκδηλώνονται σε κομβικά σημεία. Ο καθηγητής σημείωσε:

«Εάν συνεχιστεί αυτή η καταστροφή, και με το δεδομένο πως τα δάση έχουν πολύ συγκεκριμένη έκταση στην Αττική, θα υπάρξει περιβαλλοντική κατάρρευση του όλου συστήματος.

Πλέον δεν θα μπορεί υποστηριχθεί η διαδικασία αναγέννησης των δασών, της ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει πως ουσιαστικά θα απωλέσουμε και τους τελευταίους φυσικούς πόρους που έχουμε»

Ο κ. Λέκκας σημείωσε, επίσης:

«Δεν θα υπάρχει φυσική διαδικασία του συστήματος. Δηλαδή, θα καταλήξουμε σαν το Ντουμπάι όπου ναι μεν υπάρχει τεράστια ανάπτυξη, όμως αν κλείσει κάποιος τον διακόπτη του ηλεκτρικού, την άλλη στιγμή θα υπάρχουν εκατόμβες θυμάτων. Δεν θα μπορεί να υποστηρίξει η φύση δηλαδή ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης»

Ο καθηγητής τόνισε πως είναι σημαντικό να αποτιμήσουμε μετά την πυρκαγιά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε υπέδαφος, έδαφος και ατμόσφαιρα, ώστε να δούμε τι μπορούμε να προφυλάξουμε.

 

Με πληροφορίες από kathimerini.gr
Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;