Μάχη για δεύτερη ημέρα με τις φωτιές σε 4 περιοχές - Στα Δερβενοχώρια το μεγαλύτερο μέτωπο
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε τέσσερα μέτωπα, καθώς σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες.

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε τέσσερα μέτωπα, καθώς σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες: στην Aνατολική Αττική (ξεκίνησε από τον Νέο Κουβαρά, σκαρφάλωσε το Πάνειο Όρος και έφτασε στην άλλη πλευρά κατευθυνόμενη προς Λαγονήσι και Ανάβυσσο), στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στα Δερβενοχώρια.

φωτιές

φωτιές

Σαρωνίδα

Σύμφωνα με την πρωινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας, αντιμετωπίστηκαν πολλές εστίες. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 230 πυροσβέστες με 76 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε ελικόπτερα.

Η φωτιά στο Καπαρέλλι Βοιωτίας βρίσκεται σε ύφεση.

φωτιές

Λουτράκι

Στην Καλλιθέα Λουτρακίου αντιμετωπίστηκαν πολλές διάσπαρτες εστίες. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 43 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο ενώ έχουν κινητοποιηθεί ακόμη 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

φωτιές

Δερβενοχώρια

Στα Δερβενοχώρια, σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά, ενώ μετά τα μεσάνυχτα εκδόθηκε από το 112 δεύτερο προειδοποιητικό μήνυμα για τους κατοίκους. Αυτήν την ώρα επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 5 πεζοπόρα τμήματα, έξι αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Όπως εξήγησε ο κ. Αρτοποιός, το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν οι ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντές της πολιτικής προστασίας, ΕΚΑΒ και υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο ίδιος σημείωσε πως στα μέτωπα της Σαρωνίδας και του Λουτρακίου υπάρχουν καταστροφές σε κατοικίες, ωστόσο η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινήσει σε δεύτερο χρόνο, μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Φουντώνει» το μέτωπο των Δερβενοχωρίων

Το μέτωπο το οποίο φαίνεται να δυσκολεύει περισσότερο αυτή τη στιγμή την Πυροσβεστική είναι αυτό των Δερβενοχωρίων.

Η πυρκαγιά, συμφώνα με την τελευταία ενημέρωση, έχει ενισχυθεί και καίει σε βουνοκορυφές μέχρι πρότινος «άθικτες». Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ελικόπτερο Erickson που επιχειρεί αυτήν την ώρα στην περιοχή του εργοστασίου του Τιτάνα, δεν μπορεί να κατέβει χαμηλά λόγω ύπαρξης πυλώνων υψηλής τάσης, αλλά και χαμηλής ορατότητας.

Την ανησυχία των αρχών εντείνει και το γεγονός ότι η φωτιά καίει σε παρθένο δάσος, σε ένα πολύ δύσβατο σημείο και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν, είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Όπως έγινε γνωστό, το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς τη Μαγούλα αλλά δεν υπάρχουν αναφορές ότι απειλεί κατοικημένες περιοχές.

φωτιές

Όσον αφορά το μέτωπο στην Ανατολική Αττική, η εικόνα τα ξημερώματα ήταν βελτιωμένη, καθώς μειώθηκε η ένταση των ανέμων, ωστόσο, καταγράφονταν αρκετές αναζωπυρώσεις και οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Λουτρακίου, συνεχίζεται χωρίς την ένταση της χθεσινής ημέρας. Οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να περιορίσουν τη φωτιά και να μην περάσει την Αθηνών – Κορίνθου.

φωτιές

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο Καπαρέλι Βοιωτίας, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις ελπίζουν να την οριοθετήσουν σύντομα.

Δύο συλλήψεις

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι έγινε χθες «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» σχετικά με τις πυρκαγιές που παρέμεναν σε εξέλιξη. Ακόμη ανέφερε ότι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής συνέλαβαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου δύο άνδρες που εκτελούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. «Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και πυρκαγιές είχαμε, έχουμε και δυστυχώς θα έχουμε», είπε.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος και σήμερα

Σύμφωνα με τοn Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Πηγή: kathimerini.gr
Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;