Η Taylor Swift, οι Paramore & ο φόβος του slut shaming στη μουσική
Η Taylor Swift άλλαξε τους στίχους τραγουδιού της από το 2010 γιατί έχει κατηγορηθεί για «slut shaming», ενώ οι Paramore έχουν αποκηρύξει τραγούδι τους για τον ίδιο λόγο.

Η δεκαετία του 2000 και του 2010 έχει τεράστιες διαφορές με το σήμερα και την κοινωνία μας. Το τι είναι αποδεκτό να ακούγεται και να λέγεται μέσα από την τέχνη έχει αλλάξει τόσο μέσα από το political correct, όσο και από την ωρίμανση της κοινωνίας. Αυτό έχει οδηγήσει στην επαναξιολόγηση πολλών τραγουδιών, αλλά και διάφορων μορφών τέχνης περασμένων δεκαετιών και, μάλιστα, έχει οδηγήσει τους δημιουργούς τους να αποκηρύξουν τα έργα τους. Δύο τρανταχτά παραδείγματα από τη μουσική βιομηχανία είναι η Taylor Swift και οι Paramore.

Η 33χρονη τραγουδίστρια, που βρίσκεται σε μία από τις καλύτερες φάσεις της καριέρας της και περιοδεύει με το «The Eras Tour», κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Ιουλίου το πολυαναμενόμενο rerecord ενός από τα πιο αγαπημένα από τους φαν άλμπουμ της με τίτλο «Speak Now (Taylor’s Version)». Σε αυτό το άλμπουμ υπάρχει και το τραγούδι «Better Than Revenge» (σ.σ. καλύτερο από εκδίκηση), που βγήκε το 2010 και στο οποίο ακούγεται ο στίχος:

«Είναι γνωστή για αυτά που κάνει στο κρεβάτι»

Ένας στίχος που σήμερα δεν είναι τόσο αποδεχτός και μπορεί να θεωρηθεί ως μορφή slut shaming. Το τραγούδι πρωτοκυκλοφόρησε το 2010 όταν η τότε 19χρονη Taylor τραγούδαγε για ένα κορίτσι που της «έκλεψε» το αγόρι. Όπως είναι φυσικό, μία νεαρή γυναίκα στην μετεφηβεία δε γνωρίζει πολλά για τις σχέσεις και το τι μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο να απατήσει. Επίσης, η κοινωνία του 2010 ήταν πολύ διαφορετική και τέτοιες κατηγορίες ανάμεσα σε νεαρές κοπέλες για τα «μάτια» ενός αγοριού ήταν πιο συνηθισμένες. Όσο εσφαλμένες και αν τις βλέπουμε σήμερα.

Έτσι, όταν η Taylor Swift μπήκε στη διαδικασία να ηχογραφήσει ξανά το τρίτο προσωπικό της άλμπουμ (μία διαδικασία για να πάρει πάλι τον έλεγχο των masters της και να αλλάξει στην πορεία τη μουσική βιομηχανία), αποφάσισε να αλλάξει τον στίχο του τραγουδιού και να τον κάνει:

«Ήταν σκόρος στη φλόγα, εκείνη κρατούσε τα σπίρτα»

@speaaknow better than revenge lyric change ! do you like it? #taylorswift #speaknow #speaknowtv #speaknowtaylorsversion #betterthanrevenge #erastour #swifttok #taylorsversion ♬ original sound – A

Ως μία ένδειξη του πόσο έχει αλλάξει η ίδια στο πέρασμα των ετών. Όπως ήταν φυσικό, η αλλαγή αυτή έφερε ανάμεικτα συναισθήματα μεταξύ των φαν. Άλλοι συμφωνούν με την αλλαγή αυτή και άλλοι διαφωνούν.

@thenewsmovement It’s official: Taylor Swift has changed the once-controversial lyrics to “Better Than Revenge” on “Speak Now (Taylor’s Version).” #taylorswift #swiftie #speaknow #speaknowtaylorsversion #betterthanrevenge #blondie #erastour #tswift #speaknowtaylorswift #swifttok ♬ original sound – The News Movement

@holdensmith962 OH MY GOD #taylorswift #taylorswiftedit #speaknow #speaknowtaylorsversion #foryou #swifttok ♬ original sound – lyrics

Η Taylor Swift είναι γνωστή για την υπεράσπιση των γυναικείων δικαιωμάτων (ειδικά μέσα στη μουσική βιομηχανία) και υπήρχε εδώ και καιρό μία ζητήσει ανάμεσα στους swifties (έτσι όπως λέγονται οι φανς της) για το αν θα άλλαζε τον εν λόγω στίχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η pop σταρ αλλάζει του στίχους ενός τραγουδιού της. Στο παρελθόν είχε αλλάξει τους στίχους του «Picture to Burn» από το πρώτο άλμπουμ της που είχε κυκλοφορήσει το 2006, όταν ήταν μόλις 16 χρονών.

@punkrocknerd Replying to @victoria She kneww he was her boyfriend too #fyp #taylorswift #betterthanrevenge #allpronouns ♬ original sound – Simran

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν μεγάλο καλλιτέχνη να αποκηρύσσει το έργο του. Οι Paramore, πίσω στο 2018, είχαν ανακοινώσει πως δε θα τραγουδήσουν ξανά την επιτυχία τους «Misery Business» καθώς υπήρχε μία διαμάχη για το αν το τραγούδι είχε αντιφεμινιστικό μήνυμα. Συγκεκριμένα, οι κατακριτές του επικεντρώνονταν στον στίχο:

«Μία φορά π****, δεν είναι τίποτα παραπάνω, Συγγνώμη αυτό δε θα αλλάξει ποτέ»

Η frontwoman του συγκροτήματος, Hayley Williams, είχε δηλώσει για αυτή τους την κίνηση πως:

«Νιώθουμε πως πρέπει να απομακρυνθούμε για λίγο καιρό από αυτό»

Ωστόσο, στο Coachella του 2022, η Billie Eilish κάλεσε στη σκηνή τη Williams και μαζί τραγούδησαν μία ακουστική version του «Misery Business». Μία αναπάντεχη έκπληξη για το κοινό καθώς η ίδια η Williams είχε πει πως δε θα τραγουδούσε ξανά το κομμάτι. Η ίδια είχε προσπαθήσει να αποτρέψει την Eilish από το να πουν το συγκεκριμένο κομμάτι, όμως, η νεαρή καλλιτέχνις επέμεινε.

@warnermusicmy What an iconic moment #Paramore @billieeilish 😭❤️ Do you still remember every single word to this song or are you normal? 🥺 #HayleyWilliams #BillieEilish #Coachella #MiseryBusiness ♬ Misery Business – Paramore

Η αποδοχή από το κοινό έκανε τη Williams και τους Paramore να επαναφέρουν το κομμάτι στο playlist τους με την frontwoman να υποστηρίζει:

«Δε θα έπρεπε να είναι για εμένα. Οι άνθρωποι μεγαλώνουν και μαθαίνουν. Ήδη έχω κατηγορήσει τον εαυτό μου και έχω κάνει πολλή δουλειά για τον μισογυνισμό που έχω μεταβολίσσει ως νεαρό κορίτσι»

@ashtonmoodaymusic #fyp #fypp #viral #singer #songwriter #choreography #musicvideo #foryoupage #slutshaming #empowerwomen ♬ original sound – ashton

Τι είναι το slut shaming;

Το «slut shaming» ορίζεται ως τα λόγια αλλά και οι πράξεις που προσβάλλουν και υποτιμούν μία γυναίκα για τον τρόπο που εκφράζει τη σεξουαλικότητά της, με αποτέλεσμα να της προξενούνται αισθήματα φόβου και ντροπής.

@girlb0ss3sActually a hate crime

♬ Better Than Revenge (Taylor’s Version) – Taylor Swift

Η κοινωνία μας αλλάζει και ωριμάζει. Αυτές οι αλλαγές είναι φανερές στην τέχνη που «καταναλώνουμε» σήμερα. Ωστόσο, δε σημαίνει πως πρέπει να αποκηρύξουμε τους παλιούς εαυτούς μας και να μην αγκαλιάσουμε τα λάθη τους. Δε νομίζω πως όποι@ τραγουδάει τα δύο αυτά τραγούδια σκέφτεται το slut shaming, απλά εκφράζει την αδικία που νιώθει εκείνη τη στιγμή ή ένιωσε στο παρελθόν.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;