Ποιους προτιμούν τα κουνούπια
Η μυρωδιά μας, ο τρόπος που αναπνέουμε, η ομάδα αίματος, ο ιδρώτας, το αλκοόλ και ορισμένα χρώματα σε ρούχα που φοράμε.

Τα κουνούπια έλκονται από όλους τους ανθρώπους, υποστηρίζει ο Κρίστοφερ Πότερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Εάν ωστόσο έχετε παρατηρήσει μία ιδιαίτερη προτίμηση για εσάς αντί για άλλους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας τα βράδια, τότε πιθανώς έχετε την ατυχία να είστε από εκείνους που είναι εκ φύσεως πιο ελκυστικοί για τα ενοχλητικά έντομα.

Η αλήθεια είναι πως η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να βρει έναν συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο κάποιους ανθρώπους τους τσιμπάνε συχνότερα από άλλους – και είναι γεγονός πως η μελέτη αυτού του ζητήματος είναι αρκετά περίπλοκη. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν καταφέρει να εντοπίσουν δύο κατηγορίες παραγόντων που μας κάνουν πιο ελκυστικούς στα κουνούπια: βιολογικούς παράγοντες για τους οποίους δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα και συνήθειες τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε.

Βιολογία

Πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας είναι το πώς μυρίζουμε. Δεκάδες διαφορετικά κύτταρα που βρίσκονται παντού στο σώμα μας συνδυάζονται για να δώσουν σε κάθε άνθρωπο την προσωπική του ξεχωριστή οσμή. «Είναι σαν τις φράουλες – δεν υπάρχει μόνο ένα στοιχείο που τους δίνει τη χαρακτηριστική τους μυρωδιά. Στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός δεκάδων οσμών». Και είναι πιθανό αυτή η μείξη χημικών στοιχείων να έλκει και τα κουνούπια πάνω μας, υποστηρίζει.

Τα κουνούπια είναι πολύ ευαίσθητα στις οσμές – ακόμα και σε οσμές που δεν μπορεί ο άνθρωπος να εντοπίσει και είναι πιθανό μερικοί άνθρωποι να παράγουν σε μεγαλύτερη ποσότητα τη μυρωδιά που τους αρέσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που μυρίζουν ωραία για τους άλλους ανθρώπους μυρίζουν κατ’ ανάγκην ωραία και για τα κουνούπια. «Για παράδειγμα, τα κουνούπια λατρεύουν τη μυρωδιά των χεριών μας. Οι άνθρωποι ποτέ δεν θεωρούν ότι τα χέρια τους έχουν κάποια ιδιαίτερη μυρωδιά», σχολιάζει ο δρ Πότερ.

Τα κουνούπια έλκονται από το σμήγμα. Ενα κολλώδες, λιπαρό υγρό που παράγεται στο δέρμα και το προστατεύει από το να στεγνώνει. Η ομάδα αίματος μπορεί επίσης να έχει σημασία. Τα κουνούπια φαίνεται να έλκονται από ανθρώπους με ομάδα αίματος Ο για λόγους που οι ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιώσει.

Τέλος, ο ιδιαίτερος τρόπος που αναπνέουμε –αυτό που ο δρ Πότερ ονόμασε «αναπνευστική υπογραφή»– παίζει επίσης ρόλο. Τα κουνούπια αναζητούν το διοξείδιο του άνθρακα (και εν μέρει γι’ αυτό είναι τόσο καλά στο να μας βρίσκουν), και όσο περισσότερο εκπνέουμε, τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στέλνουμε στον αέρα, προσκαλώντάς τα πάνω μας.

Συνήθειες

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι παράγοντες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο ζούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα με έντονη άσκηση, είναι πιθανό να αναπνέετε πιο βαριά και να εκπνέετε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια, δήλωσε ο δρ Πότερ. Ο ιδρώτας στέλνει επίσης ένα ισχυρό μήνυμα στο κουνούπι – ιδιαίτερα ο ιδρώτας που έχει παραμείνει πάνω μας για μερικές ώρες και έχει αναμειχθεί με βακτήρια στο δέρμα μας.

Αν έχετε πιει μερικές μπίρες στην παραλία ή κάποιο καλοκαιρινό κοκτέιλ, μπορεί επίσης να εκκρίνετε λίγο αλκοόλ στον ιδρώτα σας. Αυτό μπορεί να προσελκύσει τα κουνούπια. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τη χημική σύνθεση της οσμής του σώματός σας.

Κουνούπια: Πώς θα τα κρατήσετε μακριά

Ορισμένα αρωματικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως αρώματα, σαπούνια και λοσιόν (συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών), μπορούν να προσελκύσουν τα κουνούπια. Αν πρόκειται να περάσετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς άρωμα και σκεφτείτε να παραλείψετε εντελώς την κολόνια.

Ορισμένα χρώματα ρούχων, όπως το μαύρο και το σκούρο μπλε, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν σαν μαγνήτης κουνουπιών. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα κουνούπια έλκονται από τα έντονα πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα. Μείνετε στα ανοιχτά χρώματα.

Σε περίπτωση που είστε στο σπίτι, ένας ανεμιστήρας στραμμένος προς τα πάνω σας είναι μια χρυσή λύση, καθώς τα κουνούπια μπορεί να είναι επίμονα αλλά δεν είναι ιδιαίτερα καλά στο πέταγμα. 

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;