Europol: Στο στόχαστρο των καρτέλ των ναρκωτικών η Ευρώπη
Η επικεφαλής της Europol αναφέρει ότι η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κύρια αγορά-στόχο για τους διεθνείς διακινητές ναρκωτικών

Το κράτος δικαίου στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες κινδυνεύει να υπονομευτεί εκτός εάν οι ηγέτες της ΕΕ εντείνουν σημαντικά την απάντησή τους στην έκρηξη του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, δήλωσε στο POLITICO η επικεφαλής της Europol Catherine De Bolle.

Η ίδια συνεχίζει ότι η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κύρια αγορά-στόχο για τους διεθνείς διακινητές ναρκωτικών και ότι οι αφίξεις ναρκωτικών αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια εν μέσω υπερβολής στην παραγωγή.

Το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση της βίας και της υφέρπουσας διαφθοράς σε πολλά σημεία εμπορίας ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Αμβέρσας στο Βέλγιο, καθώς εγκληματικές συμμορίες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να διεισδύσουν σε εταιρείες logistics, τοπική κυβέρνηση, ακόμη και στο δικαστικό σύστημα, προειδοποίησε η De Bolle.

«Βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πιο σημαντική [για τους εγκληματίες] σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή», είπε η επικεφαλής της Europol, όπως μεταδίδει το Politico. «Βλέπουμε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αύξηση των ναρκωτικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή».

Μια άμεση συνέπεια των καρτέλ εξαγωγής ναρκωτικών από τη Νότια Αμερική που συνδέουν όπλα με ομάδες μαφίας στην Ευρώπη είναι η αύξηση του βίαιου εγκλήματος. «Αυτό που μας ανησυχεί πραγματικά είναι η αύξηση της βίας. Όχι μόνο η τακτική βία: δολοφονίες επί πληρωμή, βασανιστήρια, εκρήξεις, πραγματικά σκληρή και σκληρή βία με πολλούς νεκρούς», υπογράμμισε η De Bolle.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ηγέτες πρέπει να καταστήσουν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα, εάν θέλουν να αποφύγουν την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα ενώ προειδοποίησε ότι «είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, είμαστε πίσω».

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;