ΉΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τη διαγραφή του φοιτητικού χρέους από τον Μπάιντεν
Υπολογίζεται ότι 43 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πάρει δάνεια συνολικού ύψους 1,63 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα εμβληματικό μέτρο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η διαγραφή ενός μέρους του κολοσσιαίου φοιτητικού χρέους, ακυρώθηκε σήμερα (30/6) από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί δικαστές.

Μια μέρα μετά την απόφαση για κατάργηση του Affirmative Action, οι δικαστές ανακοίνωσαν ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος υπερέβη τις δικαιοδοσίες του καθώς ενέκρινε ένα κοστοβόρο πρόγραμμα, χωρίς τη ρητή έγκριση του Κογκρέσου.

Υπολογίζεται ότι 43 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πάρει δάνεια συνολικού ύψους 1,63 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε τις πληρωμές των δόσεων αυτών των δανείων, βασιζόμενη σε έναν νόμο του 2003 που επιτρέπει την προσωρινή «ανακούφιση» των οφειλετών σε περίπτωση «εθνικής καταστροφής». Το μέτρο αυτό ανανεωνόταν συνεχώς μέχρι και σήμερα.

Στα τέλη Αυγούστου του 2022, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε τη διαγραφή ποσού 10.000 δολαρίων για τους οφειλέτες που κερδίζουν λιγότερα από 125.000 δολάρια ετησίως και ποσού 20.000 για τους δικαιούχους των υποτροφιών Pell, που χορηγούνται σε φοιτητές προερχόμενους από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για 26 εκατομμύρια δανειολήπτες, των οποίων τα φοιτητικά χρέη υπολογίζονται στα 400 δισεκ. δολάρια.

Με φόντο τα παραπάνω, ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει να ανακοινώσει νέες δράσεις για την προστασία των δανειοληπτών αργότερα την Παρασκευή, αναφέρει πηγή που γνωρίζει τα σχέδια του Λευκού Οίκου. «Ο Λευκός Οίκος διαφωνεί έντονα με την απόφαση», δήλωσε η ίδια πηγή «αλλά είχε προετοιμαστεί».

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;