Τι είναι το Υπουργείο Οικογένειας - Ποια επιδόματα και προγράμματα περνούν στην αρμοδιότητά του
Το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμένεται ουσιαστικά να καλύψει επιδόματα και αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας.

Ως ένα πυλώνα αντιμετώπισης του δημογραφικού, αλλά και αποσυμφόρησης αρμοδιοτήτων του υπουργείο Εργασίας, χαρακτηρίζεται το νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας που φέρνει για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο υπουργείο Οικογένειας θα αναλάβει, μεταξύ άλλων, τα σημαντικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (όπως το επίδομα παιδιού Α21 και το Επίδομα γέννησης) καθώς και το πρόγραμμα “Σπίτι μου” της Δημόσιας Υπηρεσίας Προστασίας του Πολίτη.

Η κεντρική πολιτική του νέου υπουργείου Οικογένειας θα είναι η υποστήριξη των νέων ζευγαριών και θα επικεντρώνεται στο δημογραφικό ζήτημα.

Επίσης, αναμένεται να μεταφερθούν στο νέο υπουργείο Οικογένειας αρμοδιότητες που αφορούν τους παιδικούς σταθμούς και τα όλοημερα σχολεία, καθώς και τα προγράμματα “Βοήθεια στο σπίτι” και “Νταντάδες στο σπίτι”.

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτό θα συνδυαστεί με μια σειρά κινήτρων για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με ειδικά προγράμματα και διάθεση κονδυλίων για τη στήριξη συγκεκριμένων πολιτικών για τις οικογένειες και προώθηση της ισότητας στην εργασία μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Ουσιαστικά παίρνουμε, σπάμε το υπουργείο Εργασίας στα δύο και σε αυτό το καινούριο υπουργείο το οποίο δημιουργούμε, προσθέτουμε ύλη η οποία έχει να κάνει με τις οικογενειακές μας πολιτικές. Διότι, όταν συναντήθηκα με τους πολύτεκνους, μου είπαν οι πολύτεκνοι κάτι το οποίο το είχαμε και εμείς αντιληφθεί, γι’ αυτό και το είχαμε προτείνει εδώ και καιρό.

Ποιος είναι ο συνομιλητής μας; Μπορεί να είναι μια υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας, αλλά θέλουμε ένα αυτοτελές υπουργείο, το οποίο να μπορεί να ενοποιεί όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικογενειακή πολιτική. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: οι ορισμοί της πολυτεκνίας δεν είναι ίδιοι, ανάλογα με τα Υπουργεία και ανάλογα με τα επιδόματα».

Ποια επιδόματα εντάσσονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικογένειας

Στα “χέρια” του νέου υπουργείου Οικογένειας αναμένεται να περάσουν, μεταξύ άλλων, τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ αλλά και το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ” Σπίτι μου”.

Στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ συμπεριλαμβάνεται και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο θα αυξηθεί από την 1η Απριλίου του 2024 κατά 8% και θα διαμορφωθεί στα 216 ευρώ σε μηνιαία βάση από 200 ευρώ που είναι σήμερα, όπως είχε ανακοινώσει η Νέα Δημοκρατία. Επίσης επισημαίνεται πως για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ σε μηνιαία βάση και για κάθε ανήλικο κατά 50 ευρώ το μήνα.

Δηλαδή το ποσό αυτό προσαυξάνεται από την 1η Απριλίου του 2024 ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού. Αναλυτικά:

  • Οι δικαιούχοι που παίρνουν σήμερα 200 ευρώ σε μηνιαία βάση, θα λάβουν 216 ευρώ,
  • Οι δικαιούχοι που λαμβάνουν 300 ευρώ σε μηνιαία βάση, θα δουν το ποσό των 324 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό τους
  • Οι δικαιούχοι που παίρνουν σήμερα 400 ευρώ το μήνα, θα πάρουν 432 ευρώ.
  • Η πληρωμή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος πραγματοποιείται με πίστωση εξ ημισείας στον τραπεζικό λογαριασμό και στην προπληρωμένη κάρτα αγορών όταν το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα. Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα του δικαιούχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κανένα περιορισμό για οποιαδήποτε αγορά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών.

Τη δυνατότητα να αγοράσουν κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ, εμβαδού έως 150 τ.μ. και παλαιότητας τουλάχιστον 15 ετών με μηνιαία δόση πολύ χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς έχουν οι νέοι ή ζευγάρια ηλικίας 25-39 ετών μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου».

Δηλαδή η ΔΥΠΑ χορηγεί άτοκα το 75% του κεφαλαίου, ενώ στους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι όλο άτοκο.

Δικαιούχοι είναι άτομα ή ζευγάρια ηλικίας από 25 έως 39 ετών, με ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000 ευρώ έως το ποσό που αντιστοιχεί για τη λήψη επιδόματος θέρμανσης (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, 27.000 ευρώ για μονογονεϊκές οικογένειες συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί πέραν του πρώτου)με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Τα δάνεια καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ και μπορούν να έχουν διάρκεια έως 30 έτη.

Η αναβάθμιση του ελέγχου των κοινωνικών επιδομάτων

Μάλιστα αναμένεται να γίνει αναβάθμιση στον έλεγχο των κοινωνικών επιδομάτων. Δηλαδή θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική βάση για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, θα γίνεται αυτοματοποιημένος έλεγχος κριτηρίων, θα συγκεντρωθούν τα επιδόματα σε μία βάση και θα εναρμονιστούν τα κριτήρια προκειμένου να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στη χορήγηση των επιδομάτων αλλά και να μην ταλαιπωρούνται πολύ οι δικαιούχοι.

Από το σκέλος που ανήκει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας θα αναλάβει να υλοποιήσει προγράμματα για την ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ ξεχωριστή βαρύτητα θα δοθεί στην στήριξη και προστασία των γυναικών που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Επιπλέον θα αναλάβει

  • το επιτυχημένο πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως και δυόμισι ετών, με οικονομική ενίσχυση των γονιών
  • την ενίσχυση έως 120 επιχειρήσεων με ένα ποσό που θα ανέλθει κατ’ ανώτατο σε 148.900 ευρώ, με στόχο τη δημιουργία υποδομής βρεφονηπιακού σταθμού στο εσωτερικό τους, αλλά και κάλυψη λειτουργικών εξόδων για δύο χρόνια.

Τέλος το νέο υπουργείο θα αναλάβει να διευρύνει την εφαρμογή των ολοήμερων σχολείων έως τις 5.30 το απόγευμα, προκειμένου να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών που πηγαίνουν σε δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα υποδεχθούν περίπου 50.000 περισσότερα παιδιά στη νέα σχολικά χρονιά, ενώ παράλληλα θα συστηθούν περίπου 150 επιπλέον Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά, που σήμερα είναι στις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 3