Ποια μουσική βοηθά στη συγκέντρωση όταν δουλεύουμε;
ΚΙ όμως, δεν είναι η μουσική που νομίζουν όλοι

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το να ακούνε μουσική την ώρα που δουλεύουν ή διαβάζουν τους βοηθά να συγκεντρώνονται καλύτερα. Μάλιστα, η πρακτική αυτή φαίνεται να λειτουργεί ακόμα και σε άτομα που έχουν διάσπαση προσοχής.

Ποια μουσική, όμως, βοηθά περισσότερο την συγκέντρωση; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν πως το κάνει η κλασική μουσική, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Όπως γράφει στο CNBC ο ψυχίατρος του Χάρβαρντ και ερευνητής του εγκεφάλου, Srini Pillay, δεν υπάρχει ένα είδος μουσικής που να ταιριάζει σε όλους. Εξαρτάται από τη μουσική που αρέσει περισσότερο στον καθένα.

Ο Pillay λέει ότι η μουσική που μας φαίνεται γνώριμη καθώς και τα τραγούδια που απολαμβάνουμε και γνωρίζουμε καλύτερα, είναι αυτά που μας βοηθούν περισσότερο να συγκεντρωθούμε όταν δουλεύουμε.

Πραγματικά, μελέτη που έγινε το 2018 διαπίστωσε ότι η γνώριμη μουσική ενεργοποιεί πολλές από τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση, επομένως η συγκέντρωση αφορά ολόκληρο το σώμα. «Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να τραγουδώ με την μουσική και να νιώθω τον ρυθμό στο σώμα μου. Καθώς έχω ξανακούσει το τραγούδι αυτό, έχω την ευχαρίστηση ότι ξέρω τι ακολουθεί», εξηγεί ο ψυχίατρος.

Έτσι, όταν κάποιος χρειάζεται να συγκεντρωθεί, η γνώριμη μουσική τον βοηθά να απαλλαγεί από το άγχος και να συνδεθεί με τα συναισθήματα που χρειάζεται για να είναι απολύτως παρών στη στιγμή.

Όπως λέει ο Pillay, εάν νιώθει νευριασμένος και θέλει να ξεδώσει, μπορεί να βάλει το «Lose Yourself» του Eminem.

Εάν νιώθει θυμωμένος ή εκνευρισμένος, μπορεί να διαλέξει το «Smells Like Teen Spirit» των Nirvana.

Και εάν είναι αγχωμένος, μπορεί να προτιμήσει κάτι που τον ηρεμεί, σαν το «Flowers» της Miley Cyrus ή το «Big Green Tractor» του Jason Aldean.

Όμως, αυτό το οποίο προσέχει είναι εάν έχει «ξεπεράσει» κάποιο τραγούδι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανοποίηση που αντλούμε όταν ακούμε ένα τραγούδι ακολουθεί μία καμπύλη. Αρχικά, αυξάνεται αλλά μετά από λίγο καιρό, καθώς ο εγκέφαλός μας συνηθίζει το τραγούδι, η ευχαρίστηση που αντλούμε από αυτό μειώνεται.

Πάντως, ερευνητές έχουν βρει ότι το είδος της μουσικής που μας βοηθά περισσότερο να μαθαίνουμε είναι τα «απαλά-γρήγορα» τραγούδια, όπως το «Love on Top» της Beyoncé.

Τα «δυνατά-γρήγορα», τα «απαλά-αργά» και τα «δυνατά-αργά» τραγούδια επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία της μάθησης. Και η ορχηστρική μουσική τείνει να εμποδίζει λιγότερο τη διαδικασία αυτή σε σχέση με τα τραγούδια που έχουν λόγια.

Πώς επηρεάζει η μουσική την συγκέντρωση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η μουσική μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα εστίασης του εγκεφάλου. Ένας μηχανισμός περιλαμβάνει τη μείωση του στρες και της κορτιζόλης, η οποία επιτρέπει στο κέντρο προσοχής του εγκεφάλου να λειτουργεί χωρίς διακοπή.

Στον εγκέφαλο, τα κέντρα εστίασης συνδέονται άμεσα με τις περιοχές που επεξεργάζονται το συναίσθημα, επομένως κάθε μουσική που σας κάνει πιο συναισθηματικά ασταθείς θα μπορούσε να διαταράξει τη συγκέντρωσή σας.

Από την άλλη πλευρά, όταν καταπιέζετε τα συναισθήματά σας, τα αρνητικά αισθήματα απλώς παραμονεύουν στον εγκέφαλό σας. Και όσο και να προσπαθήσετε, θα χάσετε την ικανότητα να εστιάσετε. Έτσι, εάν η μουσική σας βοηθά να συνδεθείτε με τα συναισθήματά σας, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πιο καθαρά.

Πηγή: moneyreview.gr

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;