Εκλογές 2023: Ποιο είναι το κόμμα «Σπαρτιάτες» που μπορεί να μπει στη Βουλή
Το άγνωστο ακροδεξιό-εθνικιστικό κόμμα «Σπαρτιάτες», έκανε την έκπληξη στις εκλογές του Ιουνίου, μπαίνοντας στη Βουλή με ποσοστό 4,5%.

Έγιναν ευρύτερα γνωστοί λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές 2023 και στοχεύουν να εισβάλλουν δυναμικά στην πολιτική ζωή. Είναι οι Σπαρτιάτες του μηχανικού της πολεμικής αεροπορίας Βασίλη Στίγκα, ο οποίος έχει τη στήριξη του προφυλακισμένου χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη. Και είναι αρκετά πιθανό καθώς το κοινό exit poll δίνουν στο συγκεκριμένο κόμμα ποσοστό 4% – 6%.

Οι Σπαρτιάτες που έχουν ως πρωταρχικό στόχο να υπερβούν το όριο του 3% στις σημερινές (25.06.2023) εκλογές δεν είναι «καινούργιοι». Ιδρύθηκαν το 2017 από τον Βασίλη Στίγκα, τον 59χρονο πρώην στέλεχος της αεροπορίας στρατού ως μηχανικού ελικοπτέρων. Μάλιστα, σύμφωνα με το κοινό exit poll, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 7:01 το απόγευμα, συγκεντρώνουν ποσοστό από 4% έως 6%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί και επίσημα, βάζει το κόμμα στη νέα Βουλή.

Στον καταστατικό τους χάρτη οι Σπαρτιάτες προσδιορίζονται ιδεολογικά ως «ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα».

Είμαστε οι Ελληνίδες και Έλληνες «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ» στην ψυχή και στο σώμα! Αυτοί που θέλουμε και διεκδικούμε να φανούμε αντάξιοι των 300 του Λεωνίδα φυλάγοντας ξανά «Θερμοπύλες», λένε και στοχεύουν «Να φυλάξουμε το «όμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον» (Ηρόδοτος).

Τους Σπαρτιάτες στηρίζει ρητά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο Ηλίας Κασιδιάρης. Ο προφυλακισμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης έχει ανοιχτά εκφράσει τη στήριξή του, προτρέποντας τους οπαδούς του να ψηφίσουν το κόμμα. Στην Καλαμάτα, μάλιστα, έκανε την εμφάνισή της αφίσα του κόμματος των Σπαρτιατών στο εκλογικό τους περίπτερο, η οποία απεικονίζει τον ίδιο τον Ηλία Κασιδιάρη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ποιοι είναι οι Σπαρτιάτες

Το κόμμα γεννήθηκε επίσημα το 2017, με την κατάθεση στον Άρειο Πάγο της ιδρυτικής διακήρυξης του νέου φορέα, και με μία πρώτη ματιά αμέσως καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα κόμμα με ακροδεξιά, υπερσυντηρητική και υπερεθνιστική ρητορική.

Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι «Σπαρτιάτες» εκφράζουν «σε πραγματικό και απόλυτο βαθμό την λαϊκή πατριωτική Δεξιά,το τρίπτυχο πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» , αυτοαποκαλούνται ως «θεματοφύλακες των πατροπαράδοτων αρχών και αξιών του Ελληνισμού» και τιμούν “τις παραδόσεις μας που σήμερα εκλείπουν από την δημόσια ζωή της χώρας» . Στο καταστατικό τους κλείνουν ως εξής:

Για την Πατρίδα που μας γέννησε και μας μεγάλωσε κάτω από την σκιά του Παρθενώνα και τον Ήλιο της Βεργίνας, που μας τραγούδησε τον θρύλο της Αγια-Σοφιάς και το έπος της Βορείου Ηπείρου. Για την Πατρίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και  του Σπύρου Καγιαλέ, την  Πατρίδα με τους κάμπους, τα βουνά και το απέραντο Γαλάζιο …

Περίπου ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2020, οι Σπαρτιάτες μετείχαν στον συνασπισμό εθνικιστικών κομμάτων: Ε.ΛΑ.ΣΥΝ., Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ένωση (Λ.Ε.Π.ΕΝ.), Ενωτικό Μέτωπο Ελληνικής Ιδεολογίας Συμπατριωτών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.), την Πρώτη Γραμμή και Λαϊκή Κίνηση Πολιτών (ΛΑ.ΚΙ.Π.) με την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου και με την ονομασία Κ.Υ.Μ.Α. Ελληνισμού. Ωστόσο το εγχείρημα δεν προχώρησε και στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, οι Σπαρτιάτες δεν κατέβηκαν.

Στη συνέχεια, όταν το κόμμα «Έλληνες» αποκλείστηκε για δεύτερη φορά από τον Άρειο Πάγο, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει τους Σπαρτιάτες. «Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσω και θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις το κόμμα ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, που θα εισέλθει δυναμικά στη Βουλή και θα αποτελέσει την πιο ισχυρή εθνική αντιπολίτευση» δήλωσε στις 8 Ιουνίου ο έγκλειστος καταδικασθείς για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή». Έκτοτε το κόμμα «Σπαρτιάτες» άρχισε να ανιχνεύεται δημοσκοπικά και την τελευταία εβδομάδα να εκτοξεύεται.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος δηλώνει ότι έμαθε από τις… ειδήσεις ότι τον στηρίζει ο Κασιδιάρης και πως δεν έχει μιλήσει ποτέ μαζί του, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής.

«Από την πρώτη στιγμή που μπήκε η Χρυσή Αυγή στη Βουλή το 2012 ήμουν κάθετα αντίθετος σε μεθοδεύσεις, σε ιδεολογίες. Δεν άντεχα τέτοια πράγματα. Δεν ήταν του χαρακτήρα μου, γιατί και σαν χαρακτήρας είμαι ένας οικογενειάρχης, έχω τρία παιδιά, τα ’χω μεγαλώσει με αρχές, δεν είμαι βίαιος άνθρωπος να κάνω τέλος πάντων κάποια πράγματα, διότι η Χρυσή Αυγή πήγε γυρεύοντας. Κάναν πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν» έχει δηλώσει σε συνέντευξή του. Ισχυρίστηκε δε ότι υπάρχει «το δικαίωμα της μετάνοιας» και πως «μπορεί ενδεχομένως ο κ. Κασιδιάρης, όταν ήταν στη Χρυσή Αυγή, να είχε κάνει ό,τι του καταλογίζουν ή δεν του καταλογίζουν. Κανένας όμως δεν μπορεί να του αποκλείσει το δικαίωμα ότι έχει μετανιώσει για κάποια πράγματα».

Από τους Κεντρώους του Λεβέντη με τον οποίο όπως λέει κατέβηκε για να στηρίξει το θέμα της Μακεδονίας, ο Β. Στίγκας έφτασε στη στήριξη από τον Κασιδιάρη, ενώ χρησιμοποιεί μάλιστα και φράση «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» του Ανδρέα Παπανδρέου.

Εκλογές 2023 – Σπαρτιάτες: Οι θέσεις τους

Το κόμμα χαρακτηρίζεται ως εθνικιστικό και συντηρητικό, τοποθετούμενο στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με τη ρητορική του να χαρακτηρίζεται ως «υπερεθνικιστική» και «υπερσυντηρητική».

Το ίδιο το κόμμα εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «λαϊκής πατριωτικής δεξιάς, του τρίπτυχου πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» και του «υγειούς ελληνικού εθνικισμού». Οι Σπαρτιάτες θεωρούν ότι οι παραδόσεις του ελληνισμού λείπουν σήμερα από τη δημόσια ζωή και αυτοχαρακτηρίζονται ως «ο σιδηρούς βραχίονας και το πραγματικό ανάχωμα που θα ανακόψει τον κατήφορο και το ξεπούλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων».

Εκλογές 2023 – Σπαρτιάτες: Τα συνθήματα

«Στο πολιτικό σκηνικό κατεβαίνουμε με γνήσια αγάπη για την Ελλάδα μας και με πείσμα να πάρουμε πίσω την Πατρίδα που μας ανήκει».

«Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν Ελληνορθόδοξη Παιδεία, να μην ξενιτεύονται και να αποκτήσουν δικές τους μεγάλες οικογένειες».

«Ζητούμε από την Πολιτεία να δείξει σεβασμό στους συνταξιούχους και να τους ανταμείβει με αξιοπρεπείς συντάξεις».

«Στην προσπάθειά μας αυτή είστε ΕΣΕΙΣ, οι οποίοι, εκτιμώντας την, θα μας οπλίσετε με δύναμη για να συνεχίσουμε, παίρνοντας μέτρα και αντίμετρα για μία ισορροπημένη και δίκαιη, κοινωνική ανταπόκριση».

«Για την Πατρίδα που μας γέννησε και μας μεγάλωσε κάτω από την σκιά του Παρθενώνα και τον Ήλιο της Βεργίνας, που μας τραγούδησε τον θρύλο της Αγια-Σοφιάς και το έπος της Βορείου Ηπείρου. Για την Πατρίδα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Σπύρου Καγιαλέ, την Πατρίδα με τους κάμπους, τα βουνά και το απέραντο Γαλάζιο…

Όλοι μαζί ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
Οι στόχοι «κόποις κτώνται»!

Η «Ιθάκη» μας δεν είναι μακριά!

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;