Ναυάγιο στην Πύλο: «Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια τραγωδία στη χώρα μας»
«Έγινε αντιληπτό ότι θα βλέπαμε από κοντά μια τραγωδία που παρόμοια της δεν έχει ξαναζήσει η Ελλάδα και απ’ ό,τι φαίνεται ολόκληρη η Μεσόγειος»

«Το πρώτο τηλεφώνημα για την τραγωδία το δέχθηκα στις 04.00 τα ξημερώματα. Ο λιμενάρχης Καλαμάτας μου είπε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ναυάγιο το οποίο λαμβάνει χώρα πιο κοντά στην Ελλάδα, στα ανοιχτά της Πύλου και πως θα κληθούμε να διαχειριστούμε μια πολύ μεγάλη και δύσκολη κατάσταση. Κάλεσα αμέσως τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Καλαμάτας για να μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο διαχείρισης της κατάστασης, στην πόλη μας».

Τα παραπάνω λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Καλαμάτας, Αθανάσιος Βασιλόπουλος, συγκλονισμένος και ο ίδιος με την τραγωδία που συνέβη στα πιο βαθιά νερά της Μεσογείου (το Φρέαρ των Οινουσσών).

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, μέχρι να φτάσουν οι πρώτοι διασωθέντες στις 11.30 ο επιχειρησιακός μηχανισμός είχε εμπλέξει πάρα πολλά από τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, ασθενοφόρα ΕΚΑΒ από όλο σχεδόν τον νομό, αλλά και παρουσία μεγάλου αριθμού εθελοντών και διασωστών. «Έγινε αντιληπτό ότι θα βλέπαμε από κοντά μια τραγωδία που παρόμοια της δεν έχει ξαναζήσει η Ελλάδα και απ’ ό,τι φαίνεται ολόκληρη η Μεσόγειος».

Τελικά, οι πρώτοι διασωθέντες έφτασαν στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο, στις 11.30 και από την αφυδάτωση και την κακουχία, λιποθύμησαν. «Οι διασωθέντες είναι όλοι άντρες από 16 έως 41 ετών. Το ότι δεν υπάρχουν καθόλου γυναίκες και παιδιά, ούτε στους διασωθέντες ούτε στους νεκρούς, ενισχύει αυτό που μάς λένε εδώ οι άνθρωποι που σώθηκαν, πως δηλαδή γυναίκες και παιδιά ήταν όλοι τους στα αμπάρια και ήταν στην πιο ευάλωτη θέση από όλους» σημειώνει ο δήμαρχος.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα πως ο αμετάβλητος αριθμός των διασωθέντων (104) εδώ και πολλές ώρες, έχει «ψαλιδίσει» κατά πολύ τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί κι άλλοι επιβαίνοντες του πλοίου.

Όσον αφορά στον αριθμό των επιβαινόντων, ο κ. Βασιλόπουλος λέει πως αυτός απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ: «οι άντρες πάντως που επέβαιναν στο πλοίο και μιλούν εδώ σε διασώστες και γιατρούς, κάνουν λόγο για 600 έως 750 άτομα».

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα αυξημένα αντανακλαστικά βοήθειας και συμπαράστασης εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας. «Από την ώρα που έφτασαν εδώ οι διασωθέντες, κινητοποιήθηκαν άπαντες. Αθλητικός σύλλογος της πόλης πρόσφερε 160 μερίδες φαγητού από catering της Καλαμάτας, ενώ πολλοί Καλαματιανοί έρχονται στο λιμάνι με ρούχα, κουβέρτες και ό,τι μπορεί να προσφερθεί στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Θα ξημερώσει δυστυχώς, μια πολύ δύσκολη μέρα αύριο».

Πηγή: kathimerini.gr

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
08 Μαϊ. 2024
Ρεά
22:00
-
Μπά
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
19:00
-
ΜΠΑ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;