Γιώργος Ζιάβρας: Επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών – Πού θα τον δούμε φέτος το καλοκαίρι;
Ο διακεκριμένος Έλληνας μαέστρος με καλλιτεχνική του βάση την Κολωνία της Γερμανίας, συμμετέχει σε τρεις σύγχρονες και εναλλακτικές παραγωγές, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, και στην Εναλλακτική σκηνή της ΕΛΣ. | Δείτε το πρόγραμμα των παραστάσεων.

Με μια performance που συνδυάζει το ντράγκ με το γερμανικό λίντ και τις εικαστικές τέχνες, εγκαινίασε την θερινή του σεζόν ο Γιώργος Ζιάβρας, συμμετέχοντας στην πολύ επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση του LIVING ROOM στην Εναλλακτική σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023, όπου καταχειροκροτήθηκε από κοινό και κριτικούς.

Το LIVING ROOM, τη δημιουργία του οποίου υπογράφουν ο ντράγκ βαρύτονος Γιώργος Ιατρού και η σκηνοθέτης Ανθή Κουγιά, πραγματεύεται ποικίλα κοινωνικά ζητήματα, μεταξύ άλλων, τη στασιμότητα του ατόμου που «καταπίνεται» από το περιβάλλον του και εν συνεχεία την επιθυμία του να απελευθερωθεί από το βάρος των άκαμπτων τρόπων ύπαρξης για τη λυτρωτική αποκάλυψη του εαυτού. Τα σκηνικά και τα κουστούμια, που φέρνουν στο προσκήνιο την έννοια του χαμαιλέοντα για να εξερευνηθεί από τους δύο μουσικούς της σκηνής, υπογράφουν ο αρχιτέκτονας Ζακ Λούσπας και η Lara Buffard.

Στη performance συμμετείχαν η Νίνα Νάη (ντράγκ βαρύτονος) συνοδεία του Γιώργου Ζιάβρα στο πιάνο, ενώ παρουσιάστηκαν κλασσικά γερμανικά τραγούδια των Ρίχαρντ Στράους, Γκούσταφ Μαλερ, Χούγκο Βολφ, Άλμπαν Μπεργκ και Φραντς Σούμπερτ.

Φωτογραφία: Αθηνά Λαμπίρη

Πού θα δούμε τον Γιώργο Ζιάβρα φέτος το καλοκαίρι;

Μετά την πολύ επιτυχημένη συμμετοχή του στη παρουσίαση της όπερας του Κορνήλιου Σελαμσή, «Λεόντιος και Λένα» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 2016, επιστρέφει και πάλι στο Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, για να συμμετάσχει ως μαέστρος αλλά και ως πιανίστας σε δύο πολυαναμενόμενες παραστάσεις.

Στις 24 και 25 Ιουνίου, ο Γιώργος Ζιάβρας θα διευθύνει τους ΤΕΤΤΙΞ Ensemble στο έργο «Διαυγή Νερά» του Μιχάλη Παρασκάκη στη Νέα Σκηνή του Ωδείου Αθηνών, στα πλαίσια του SUBSET FESTIVAL, μιας πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου που φέρνει για πρώτη φορά στο προσκήνιο ελληνικά και διεθνή σύνολα σύγχρονης μουσικής.

Στη παράσταση cheVron fold, σύμπραξη του ΤΕΤΤΤΙΞ με τη φωτίστρια Ελένη Χούμου, θα δούμε μια immersive εμπειρία που συνδυάζει σύγχρονη μουσική και φωτισμό. Το κοινό «εισχωρεί» σ’ ένα προοπτικό σκηνικό που σχηματίζεται από κάθετες ημιδιάφανες επιφάνειες και παραπέμπει στις γωνιώδεις πτυχές σχήματος V (chevron folds). Αφήνεται να ερμηνεύσει τα αφηρημένα ερεθίσματα του ήχου και του φωτός με τον δικό του τρόπο. Άλλοτε βλέπει φιγούρες ανθρώπων και αντικειμένων ή φωτεινές πηγές, κίνηση ή στάση, κι άλλοτε το φως τα κρύβει εντελώς. Οι μουσικοί αλλάζουν θέσεις, πλευρές, πλησιάζουν ή απομακρύνονται, και ο ήχος, ενισχυμένος ή μη, αλλάζει διαρκώς την αντίληψη του χώρου.

Φωτογραφία: Εβίτα Σκουρλέτη

Από τις 17 έως και τις 20 Ιουλίου θα τον δούμε στο πιάνο της πολυσυζητημένης παραγωγής των Bijoux de Kant του Γιάννη Σκουρλέτη, «Τραγούδια του Ελληνικού Λαού – Drag Oratorio» στον χώρο της Πειραιώς 260, όπου μαζί με τον ντράγκ βαρύτονο Γιώργο Ιατρού και την performer Daglara θα παρουσιάσουν κλασσικά ελληνικά τραγούδια του συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη / Κώστα Γιαννίδη.

Μέσα σ’ ένα αλλόκοτο τοπίο σχεδιασμένο από τον σκηνογράφο Κωνσταντίνο Σκουρλέτη, οι συντελεστές θα μιλήσουν για το ανοιχτό τραύμα της πατριαρχίας και την παρέκκλιση. Μέσα από τη μουσική θα αφηγηθούν μια άλλη, αθέατη πολλές φορές Ελλάδα, που ζει στο περιθώριο του αστισμού, στην απέραντη ύπαιθρο που περιβάλλει τις κωμοπόλεις, στο διάκενο ανάμεσά τους. Είδωλα ενός καλά κρυμμένου προσωπικού βιώματος, εξιστορούν τα πάθη και την οδύνη της ετερότητας σ’ έναν δυστοπικό κόσμο.

Πληροφορίες Παραστάσεων

cheVron fold

ΤΕΤΤΤΙΞ – Ελένη Χούμου

Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Ιουνίου

Νέα Σκηνή | 19:30 & 22:30

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο

Γιάννης Σκουρλέτης – bijoux de kant

Δευτέρα 17 Ιουλίου στις 21:00

Τρίτη 18 έως Πέμπτη 20 Ιουλίου στις 21:30

Πειραιώς 260, Χώρος Β

Δείτε πληροφορίες για τις παραστάσεις εδώ

Λίγα Λόγια για τον Γιώργο Ζιάβρα

Μαέστρος με έδρα τη Γερμανία, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Μίχαελ Λούιγκ στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, πιάνο στην Αθήνα με την Ελισάβετ Κουναλάκη και στην Κολωνία με τον Βραζιλιάνο Πάουλο Άλβαρες, καθώς και αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι ιδρυτής της CoGNiMUS Collektiv, μιας καλλιτεχνικής πλατφόρμας με δική της ορχήστρα με έδρα την Κολωνία, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με τη σύγχρονη μουσική. Το 2019 συνίδρυσε την ÉRMA Ensemble.

Έχει διευθύνει πολυάριθμα σύνολα όπως τη Φιλαρμόνια Νότιας Βεστφαλίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κάτω Ρηνανίας, την Ορχήστρα Δωματίου του Πφόρτσχαϊμ, την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και νεότερα σχήματα σύγχρονης μουσικής όπως την MusikFabrik Ensemble κ.α.

Κεντρική φωτογραφία: Iason Raissis

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;