Πανελλήνιες 2023: Βατά θέματα σε Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική
Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν κανονικά χωρίς απρόοπτα.

Μία ημέρα στις Πανελλήνιες Εξετάσεεις 2023 όπου το άριστα θα κριθεί στις λεπτομέρειες ήταν η χθεσινή. Και αυτό διότι τα θέματα και στα τρία μαθήματα που εξετάστηκαν –Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική– κρίθηκαν εύκολα για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές. Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν κανονικά χωρίς απρόοπτα.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι του 1ου επιστημονικού πεδίου (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) εξετάστηκαν στα Λατινικά, παραδοσιακά το ευκολότερο μάθημα εκ των τεσσάρων. Oπως σχολίασε στην «Κ» η καθηγήτρια του φροντιστηρίου «Εκπαίδευση Θεωρητικό» κ. Τάνια Τσιρογιαννάκη, «τα θέματα των Λατινικών ήταν διατυπωμένα με σαφήνεια και δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερες δυσκολίες. Τόσο οι γραμματικές, όσο και οι συντακτικές παρατηρήσεις ήταν βατές και θεωρούνται προσιτές στους μαθητές. Το σύνολο των παρατηρήσεων, αν και αναμενόμενο, κάλυπτε ευρύ φάσμα της ύλης».

Αυτό που μάλλον δυσκόλεψε περισσότερο τους υποψηφίους του 2ου (θετικών σπουδών) και 3ου (επιστημών υγείας) επιστημονικού πεδίου στη Χημεία ήταν η μεγάλη έκταση των θεμάτων. «Σε γενικές γραμμές, τα θέματα ήταν αναμενόμενα. Σε σχέση με τα περυσινά, τα φετινά ήταν πιο απλά, αλλά και πιο πολλά. Το θέμα Α ήταν εύκολο. Στο θέμα Β ετέθησαν ερωτήματα που έχουν “δουλευτεί”, αλλά ήταν πολλά σε έκταση που απαιτούσαν πολύ καλή προετοιμασία. Το θέμα Γ ήταν απλό και απαιτούσε βασικές γνώσεις. Τα ερωτήματα Δ1, Δ2, Δ3 ήταν “δουλεμένα”. Το Δ4 είναι τέτοιας δυσκολίας ώστε να μπορεί να ξεχωρίσει ο άριστος από τον πολύ καλό υποψήφιο», σχολίασαν στην «Κ» οι καθηγητές του φροντιστηρίου «Εκπαίδευση Ιατρικών, Θετικών και Οικονομικών Επιστημών».

Για τους υποψηφίους του 4ου επιστημονικού πεδίου (οικονομίας και πληροφορικής) «τα θέματα ήταν βατά με λίγα σημεία που ήθελαν την προσοχή των υποψηφίων. Για παράδειγμα στο θέμα 3, η συνάρτηση και στο θέμα 2, στο Β3, το 4ο ερώτημα. Σε σχέση με πέρυσι χαρακτηρίζονται πιο εύκολα», σχολίασαν στην «Κ» οι καθηγητές του φροντιστηρίου «Εκπαίδευση Ιατρικών, Θετικών και Οικονομικών Επιστημών».

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις στα υποχρεωτικά μαθήματα ολοκληρώνονται τη Δευτέρα, με τα μαθήματα της Ιστορίας (για τους υποψηφίους του 1ου πεδίου), Φυσικής (2ο και 3ο) και Οικονομίας (4ο πεδίο). Εως τώρα τα θέματα –ανεξάρτητα από τον βαθμό δυσκολίας τους– ήταν εύληπτα, χωρίς ασάφειες και εντός της διδασκαλίας. Μόνο για ένα ερώτημα στη Βιολογία Προσανατολισμού η Πανελλήνια Eνωση Βιοεπιστημόνων ανέφερε ότι «το ερώτημα Α4 είχε πρόβλημα στη διατύπωση, ενώ το ερώτημα Γ3 επιδέχεται και δεύτερη εναλλακτική απάντηση με βάση τη γενικότητα στη διατύπωση της ερώτησης». Μάλιστα, για το ερώτημα Α4 υπάρχουν επιστολές διαμαρτυρίας υποψηφίων και καθηγητών στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας.

Πηγή: Απόστολος Λακασάς – kathimerini.gr

 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;