WSJ: Το Instagram φέρνει σε επαφή παιδόφιλους με εμπόρους παιδικής πορνογραφίας
Σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal που εκπονήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές των πανεπιστημίων του Στάνφορντ και της Μασαχουσέτης Amherst, παιδόφιλοι χρησιμοποιούν το Instagram που δεν φιλοξενεί απλώς αυτές τις δραστηριότητες, αλλά «οι αλγόριθμοί του τις προωθούν».

Το Instagram, η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέπει τη διασύνδεση παιδόφιλων, μέσω ενός δικτύου λογαριασμών που προωθεί ανοιχτά την εμπορία πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας που εκπονήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές των πανεπιστημίων του Στάνφορντ και της Μασαχουσέτης Amherst, παιδόφιλοι χρησιμοποιούν το Instagram που δεν φιλοξενεί απλώς αυτές τις δραστηριότητες, αλλά «οι αλγόριθμοί του τις προωθούν», σημειώνει η WSJ.

Το Instagram βοηθά τους παιδόφιλους να διασυνδεθούν, αφού ο αλγόριθμός του παρουσιάζει σχετικές προτάσεις σε λογαριασμούς που εμπορεύονται παράνομο περιεχόμενο, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το Instagram επιτρέπει αφενός σε χρήστες να αναζητούν hashtags (#) με όρους παιδικής πορνογραφίας και αφετέρου τους συνδέει με λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τα hashtag για να διαφημίσουν τέτοιο υλικό προς πώληση.

Το Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ χρησιμοποίησε hashtags που σχετίζονται με το σεξ μεταξύ ανηλίκων και βρήκε 405 λογαριασμούς ανηλίκων. Σε μερικούς από αυτούς μάλιστα σημειώνεται πως είναι ηλικίας 12 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μέσω του Maltego, ενός λογισμικού χαρτογράφησης δικτύων, 112 από αυτούς τους λογαριασμούς πωλητών είχαν συνολικά 22.000 ακολούθους. Οι λογαριασμοί του Instagram που προσφέρονται να πουλήσουν παράνομο σεξουαλικό υλικό δημοσιεύουν «επιλογές» περιεχομένου. «Για τη σωστή τιμή, τα παιδιά είναι διαθέσιμα για “συναντήσεις”», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πρώην και νυν υπάλληλοι της Meta που έχουν εργαστεί σε πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των παιδιών στο Instagram εκτιμούν ότι οι λογαριασμοί που ενδιαφέρονται για τέτοιο περιεχόμενο είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια.

Ενδεικτικό είναι ότι ένας εκπρόσωπος της Meta είπε ότι η εταιρεία διέγραψε 490.000 λογαριασμούς, για παραβίαση των πολιτικών της σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών, μόνο τον Ιανουάριο.

Το Instagram, που υπολογίζεται ότι έχει περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους. Οι ερευνητές του Στάνφορντ βρήκαν παρόμοια παράνομη δραστηριότητα και σε άλλες, μικρότερες πλατφόρμες, χωρίς την έκταση που συναντάται στο Instagram. To Snapchat χρησιμοποιείται κυρίως για την άμεση ανταλλαγή μηνυμάτων, οπότε δεν βοηθά στη δημιουργία δικτύων, ενώ στην πλατφόρμα του TikTok «αυτό το είδος περιεχομένου δεν φαίνεται να πολλαπλασιάζεται», αναφέρει η έκθεση του Στάνφορντ.

«Η πιο σημαντική πλατφόρμα για αυτά τα δίκτυα αγοραστών και πωλητών φαίνεται να είναι το Instagram», έγραψαν σε μια αναφορά που δημοσιεύεται στις 7 Ιουνίου.

Πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα η μητρική εταιρεία Meta

Η προώθηση υλικού με ανηλίκους παραβιάζει τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τη Meta καθώς και την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερωτήσεις της WSJ, η Meta αναγνώρισε προβλήματα στις προσπάθειες επιβολής της νομοθεσίας και είπε ότι έχει δημιουργήσει μια εσωτερική ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που τέθηκαν.

«Η παιδική εκμετάλλευση είναι ένα φρικτό έγκλημα» είπε η εταιρεία, προσθέτοντας: «Διερευνούμε συνεχώς τρόπους για να αμυνθούμε ενάντια σε αυτήν τη συμπεριφορά».

Η Meta απάντησε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει καταργήσει 27 δίκτυα παιδόφιλων και σχεδιάζει περισσότερες διαγραφές λογαριασμών. Επίσης, έχει μπλοκάρει χιλιάδες hashtags και περιόρισε τους αλγόριθμούς της, ώστε να μην επιτρέπουν στους χρήστες να αναζητούν όρους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
55'
2 - 3
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
62'
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
7'
78 - 74
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 1 
 0