Εκλογές 2023: Χωρίς σταυρούς η ψηφοφορία - Τι ισχύει με ετεροδημότες και απόδημους
Τι ισχύει για τις επαναληπτικές εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου με σταυρούς, ετεροδημότες και απόδημους;

Στις δεύτερες εκλογές 2023, οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 25 Ιουνίου, θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές. Αυτή τη φορά, το εκλογικό σύστημα αλλάζει και θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και στον τρόπο της ψηφοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επαναληπτικές εκλογές 2023 θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Τα ψηφοδέλτια, αυτή τη φορά, θα καταρτιστούν από τα κόμματα και επομένως οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να βάλουν σταυρό στους υποψήφιους βουλευτές που επιθυμούν.

Με τη διαδικασία της λίστας, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα κόμματα. Έτσι, δεν μπαίνει σταυρός στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Παράλληλα,, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στυλό.

Επίσης, οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια.

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για ετεροδημότες και απόδημους

Εκλογές 2023

Αν είστε ετεροδημότης και εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο δήμο και έχει διεκπεραιωθεί το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, μπορείτε να ψηφίσετε στον δήμο διαμονής σας. Να σημειωθεί πως αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να δουν που ψηφίζουν από την πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Όσον αφορά στους απόδημους, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών (https://apodimoi.gov.gr) έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023. Διευκρινίζεται πως για την έγκριση της αίτησης εφαρμόζονται τα κριτήρια όπως ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.

Για όσους ψήφισαν στο εξωτερικό στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά στις 25 Ιουνίου θα είναι στην Ελλάδα, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν η Παρασκευή 26 Μαΐου. Οποιαδήποτε αίτηση έγινε μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογείς μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν στις επαναληπτικές εκλογές 2023.

Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;