Στο μικροσκόπιο των Αρχών και οι παράνομοι χρήστες streaming
Streaming: Ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο κυκλώματος που δρούσε στην Πάτρα κάλεσε για ένορκη κατάθεση οκτώ χρήστες των οποίων τα στοιχεία βρίσκονται στη δικογραφία.

Στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών βρίσκονται και οι χρήστες παράνομου οπτικοακουστικού περιεχομένου, εκτός από τα κυκλώματα πώλησης στην «μαύρη αγορά» συνδρομών για πρόσβαση σε streaming πλατφόρμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο του κυκλώματος που δρούσε στην Πάτρα και προσέφερε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, μεταξύ άλλων, σε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις, κάλεσε για ένορκη κατάθεση οκτώ χρήστες των οποίων τα στοιχεία βρίσκονται στη δικογραφία. Οι χρήστες ομολόγησαν ότι αγόρασαν, έναντι συνδρομής, από το κύκλωμα αποκωδικοποιητές οι οποίοι εξασφάλιζαν, χωρίς την άδεια των παρόχων συνδρομητικής τηλεόρασης, πρόσβαση σε οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η αντιμετώπισή τους από το Νόμο. Κι αυτό δεδομένου ότι οι χρήστες πειρατικού οπτικοακουστικού περιεχομένου δύνανται να βρεθούν αντιμέτωποι με προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός μήνα και με χρηματική ποινή έως και 15.000 ευρώ, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διατάγμα 343/2002.

Τον Δεκέμβριο του 2022 η Ασφάλεια Πατρών συνέλαβε επτά άτομα για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών, ενώ το κύκλωμα δρούσε για περίπου έξι χρόνια, διαθέτοντας 2.000 πελάτες.

Στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 900.000 οι συνδρομητές που έχουν παράνομα πρόσβαση στο υλικό των πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης, τη στιγμή που οι νόμιμοι χρήστες αγγίζουν το 1,2 εκατ. Περίπου δηλαδή τέσσερις στους δέκα χρήστες διαθέτουν παράνομη συνδρομή με μέσο μηνιαίο κόστος 15 ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα των πειρατών ξεπερνούν τα 160 εκατ. ευρώ.

Λόγω της δραστηριότητας αυτής, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το Δημόσιο χάνει ετησίως περίπου 35 εκατ. ευρώ, η βιωσιμότητα της συνδρομητικής τηλεόρασης λόγω και της επαναφοράς της φορολόγησης των ελληνικών παρόχων περιεχομένου (οver-the-top) απειλείται, ενώ υπολογίζεται ότι, πανευρωπαϊκά, χάνονται 18.000 θέσεις εργασίας στον οπτικοακουστικό τομέα. Τίθενται όμως σε κίνδυνο και οι καταναλωτές αυτού του είδους του περιεχομένου. Κι αυτό διότι, κατά πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις, όπως στο κύκλωμα της Πάτρας που εξάρθρωσε η Αστυνομία τον Δεκέμβριο του 2022, οι δράστες πωλούν τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών σε άλλες εγκληματικές ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που οι διωκτικές αρχές αντιμετωπίζουν ως συγκοινωνούν δοχείο με το οργανωμένο έγκλημα της μαστροπείας και της διακίνησης ναρκωτικών την πειρατεία οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Πηγή: kathimerini.gr

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;