Τράπεζα Θεμάτων: Για «επίθεση μεγατόνων» κάνει λόγο το ΥΠΑΙΘ - «Μπορούσε να αποφευχθεί» λέει ο Σφακιανάκης
Τράπεζα Θεμάτων: Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η πλατφόρμα μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, και ο πρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης.

Προβλήματα σημειώθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων για τις ενδοσχολικές εξετάσεις στα λύκεια. Όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τρίτης, 30 Μαΐου, σημειώθηκε κυβερνοεπίθεση σε όλο το δίκτυο του ΕΔΥΤΕ.

Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική κατάρρευση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων των ενδοσχολικών εξετάσεων στα λύκεια της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, έκανε παρέμβαση ο εισαγγελέας του Αρείου πάγου, Ισιδώρος Ντογιάκος.

Για τα προβλήματα στην Τράπεζα Θεμάτων μίλησε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης. Ο γενικός γραμματέας στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της εκπαίδευσης. Νιώθω πληγωμένος βαθύτατα από τις ενέργειες κάποιων, οι οποίοι επιβουλεύονται τέτοιες δύσκολες στιγμές και αγωνιώδεις στιγμές για τους μαθητές μας. Την χαρακτηρίζω εν πλήρη γνώση αήθη επίθεση. Το λέω αυτό γιατί το σύστημα λειτουργούσε κανονικότατα από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι προαγωγικές και απολυτήριες. Και χθες το πρωί δεχθήκαμε μία επίθεση μεγατόνων. Σκεφτείτε δεν υπήρξε πρόσβαση στο σύστημα ή και παραβίαση συστήματος.

Υπήρχε ροή προσβασιμότητας, Δηλαδή στήθηκε ένα τείχος απέναντι στην Τράπεζα Θεμάτων με 280.000 συνδέσεις εικονικές, ψεύτικες στο δευτερόλεπτο. Αυτό συνεχίστηκε επί ώρες» 

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο . Κόπτσης επισήμανε ότι:

«Επειδή εμείς είχαμε δικλίδες ασφαλείας και είχαμε μια συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο παιδείας πολύ γρήγορα, σε απίστευτο χρόνο, αποκαταστήσαμε το θέμα και συνέχιζαν επί ώρες μετά να γίνονται αυτές οι επιθέσεις. Πρέπει να σας πω ότι ήμασταν ανά τέταρτο τουλάχιστον με όλα τα στελέχη μας σε διαρκή επικοινωνία και τους καθοδηγούσαμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος λειτούργησε άψογα γιατί το 90% των μαθητών υποβλήθηκε σε αυτές τις εξετάσεις»

Για τη σημερινή, νέα επίθεση, στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας τόνισε ότι:

«Ενώ όλη τη νύχτα ήμασταν πάνω στο θέμα και οι τεχνικοί μας χωρίς στιγμή ύπνου και δεν είχε γίνει τίποτα, είχαμε μια μεγαλύτερη επίθεση. Δεν θα τους περάσει. Το κράτος είναι εδώ και θα υποστηρίζει τους μαθητές μας. Δεν θα τους περάσει. Το λέω με κεφαλαία γράμματα. Υπήρχε μια επίθεση όχι μόνο στο σύστημα χθες, αλλά σε όλα τα παράπλευρα συστήματα, ακόμη και στο WiFi στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με σκοπό να μην μπορούν οι καθηγητές να μπαίνουν. Αυτή η στιγμή αποκαταστάθηκε. Πιθανόν πολλά σχολεία μπήκανε»

Ο κ. Κόπτσης αναφέρθηκε και στα σχολεία όπου η Α’ και η Β’ Λυκείου δεν κατάφεραν να δώσουν εξετάσεις τη Δευτέρα (29/5). Ο ίδιος εξήγησε ότι η προθεσμία είναι μέχρι τις 15 Ιουνίου για να δώσουν εξετάσεις οι μαθητές και είπε:

«Υπάρχει το περιθώριο το προβλεπόμενο και το κάθε σχολείο κανονίζει την ημερομηνία στην οποία θα γίνουν αυτές οι εξετάσεις της Α΄ και Β’ λυκείου»

Σχετικά με τις Πανελλήνιες είπε ότι σήμερα, Τρίτη 30 Μαΐου, θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις όλων των μαθητών της Γ’ Λυκείου, οπότε τα παιδιά θα πάνε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα στις εξετάσεις. Να υπενθυμίσουμε πως την Πέμπτη ξεκινάνε τα ΕΠΑΛ και την Παρασκευή τα ΓΕΛ.

 

Τράπεζα Θεμάτων – Σφακιανάκης: «Η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί»

Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε το υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα (29/5) και την Τρίτη (30/5) με την Τράπεζα Θεμάτων μίλησε ο πρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης. Ο ίδιος υποστήριξε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ:

«Επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία. Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Οι χάκερ είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις»

Ο κ. Σφακιανάκης απάντησε σε ερώτηση για το αν μπορεί να βρεθεί από πού ξεκίνησε όλη αυτή η κυβερνοεπίθεση. Ο ίδιος δήλωσε:

«Βέβαια μπορούμε να βρούμε εφόσον καλέσουν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Υπάρχουν οι αξιωματικοί αρμόδιοι να κάνουν την έρευνά τους και να τους βρουν. Πάντοτε καλύπτουν τα ίχνη τους, πλην όμως η δίωξη είναι ένα μέτρο πιο κάτω και πάντα αυτοί βρίσκονται.

Ο σκοπός ίσως φανεί αργότερα με κάποια προκήρυξη που θα στείλουν. Όλοι αυτοί οι χάκερ βγάζουν ανακοινώσεις». Όπως υπογράμμισε δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνοεπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ»

Τέλος, έκανε και έκκληση στο υπουργείο Παιδείας πριν ξεκινήσουν οι πανελλήνιες να κάνουν άσκηση κυβερνοασφάλειας.

 

Πηγή cover photo: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
45'
1 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
45'
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
4'
26 - 41
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
4'
33 - 24
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;