Ιαπωνία: Αντισυνταγματική η απαγόρευση του γάμου ομοφυλοφίλων
Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απαγόρευση λέγοντας ότι το Σύνταγμα δεν κάνει λόγο για γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Δικαστήριο στην Ιαπωνία έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο της απαγόρευσης του γάμου ομοφυλοφίλων.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η αποτυχία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον γάμο ομοφυλοφίλων παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας.

Μετά την απόφαση, ένα νεαρό ζευγάρι ομοφυλοφίλων στην επαρχία Aichi προχώρησε σε αγωγή κατά του κράτους ζητώντας αποζημίωση.

Το ζευγάρι ισχυρίστηκε ότι η άρνηση του κράτους να αναγνωρίσει τον γάμο ομοφυλοφίλων είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την ελευθερία στον γάμο και την ισότητα όλων.

Από την πλευρά του το κράτος ισχυρίστηκε ότι η απόφαση ενός τοπικού δικαστηρίου δεν σημαίνει και αυτόματη αναγνώριση του γάμου ομοφυλοφίλων.

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε την απαγόρευση λέγοντας ότι το Σύνταγμα δεν κάνει λόγο για γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Την Τρίτη στον δικαστήριο της επαρχίας Nagoya, ο δικαστής Nishimura Osamu αποφάσισε ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον γάμο ομοφυλοφίλων παραβιάζει το Άρθρο 14 του συντάγματος, που ορίζει ρητά ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι.

Επικαλέστηκε για την απόφασή του και την δεύτερη παράγραφο του Άρθρου 24, που αναφέρει ότι οι νόμοι οφείλουν να ενεργούν υπέρ της ατομικής αξιοπρέπειας και της ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

Ωστόσο, ο δικαστής απέρριψε το αίτημα των εναγόντων για αποζημίωση.

Ιαπωνία: Η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ χαιρετίζει την απόφαση

Ο ενάγων δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος και είπε ότι μπόρεσε να συνεχίσει τη δίκη χάρη στην υποστήριξη πολλών ανθρώπων.

«Αισθάνομαι ότι ο τρόπος σκέψης αλλάζει με την εποχή», είπε προσθέτοντας ότι ελπίζει η απόφαση να ευαισθητοποιήσει όλους αναφορικά με τα ομόφυλα ζευγάρια και να ωθήσει την κυβέρνηση να λάβει αποφασιστικά μέτρα.

«Ελπίζω όχι μόνο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, αλλά όλα τα μέλη της κοινωνίας να σέβονται και να βοηθούν ο ένας τον άλλον», είπε.

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
48'
1 - 0
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
48'
0 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΗΜ
33 - 51
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΗΜ
40 - 36
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;