Εκλογές 2023: Τι ακολουθεί μετά τις διερευνητικές εντολές
Η συνέχεια της συνταγματικής διαδικασίας μέχρι τις δεύτερες εκλογές

Μετά και την τελευταία τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι επιστρέφει τη διερευνητική εντολή που έλαβε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ολοκληρώθηκε η απαραίτητη από το Σύνταγμα διαδικασία και πλέον όλα δείχνουν πως ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές 2023.

Οι επαναληπτικές εκλογές 2023 αναμένεται να διεξαχθούν εκτός απροόπτου την Κυριακή 25 Ιουνίου.

Είχε προηγηθεί το πρωί η άρνηση και του Αλέξη Τσίπρα όσον αφορά στην διερευνητική εντολή, ενώ χθες ο νικητής των εκλογών της 21ης Μαΐου, Κυριάκος Μητσοτάκης, επέστρεψε επίσης τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», τόνισε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του δεύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση». Πρόσθεσε πως δεν παραλαμβάνει τη διερευνητική εντολή, «γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει».

Πριν από λίγη ώρα ως αρχηγός του τρίτου κόμματος μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών 2023, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης στο ίδιο μήκος κύματος δήλωσε: «Επιστρέφω ως άγονη άμεσα τη διερευνητική εντολή». Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε πως στόχος είναι «στις επόμενες εκλογές αυτή η παράταξη να αναγεννηθεί».

Πλέον όπως ορίζει το άρθρο 37 του Συντάγματος και αφού οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφόρησαν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων, κάτι που θα γίνει αύριο το πρωί. Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, θα επιδιώξει το σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Σε περίπτωση αποτυχίας θα αναθέσει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και θα διαλύσει τη Bουλή.

Ο ένας εκ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Η νέα Βουλή, που προέκυψε από τις πρώτες εκλογές 2023, αναμένεται να ορκιστεί την Κυριακή και τη Δευτέρα να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυσή της.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ  με βάση νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α’ τακτική Σύνοδο, την Κυριακή 28 Μαΐου, αντί της Πέμπτης 1η Ιουνίου, όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις 6 μ.μ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 π.μ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του σώματος. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
47'
0 - 1
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
3'
64 - 63
BARC
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;