Εθνικές Εκλογές Μάιος 2023: Κατανομή Εδρών
Εθνικές Εκλογές Μάιος 2023: Δείτε στον live χάρτη του neolaia.gr πώς κατανέμονται οι έδρες - Πόσες παίρνει το κάθε κόμμα

Οι κάλπες για τις εκλογές 2023 έκλεισαν στις 19:00 το απόγευμα σήμερα, Κυριακή 21 Μαϊου, και η καταμέτρηση των ψήφων για τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών στις περιφέρειες της χώρας έχει κι επισήμως ξεκινήσει.

Το neolaia.gr, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και φέτος, θα είναι εδώ για να μεταδώσει τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και το κλίμα της εκλογικής Κυριακής. 

Δείτε στον live χάρτη του ΥΠΕΣ:

Εθνικές Εκλογές Μάιος 2023: Κατανομή Εδρών στον χάρτη του neolaia.gr

Δείτε στον παρακάτω live χάρτη του neolaia.gr πώς κατανέμονται οι έδρες στις εκλογές 2023. Πόσες έδρες καταλαμβάνει το κάθε κόμμα;

 

 

Εκλογές 2023: Exit polls & πρώτα αποτελέσματα

Μόλις οι κάλπες κλείσουν θα διεξαχθεί το πρώτο exit poll από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO. Το πρώτο κοινό exit poll θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll συμμετέχει και το Action24.

Τα exit polls είναι μια δημοσκόπηση που διενεργείται έξω από τα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών. Την Κυριακή 21.5.2023 στις 19:00, αφού κλείσουν οι κάλπες, θα μεταδοθεί το κοινό exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων στα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών 2023.

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα γίνει γνωστή η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Singular Logic, μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή μέχρι τις 20:30, θα υπάρχει εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας, που θεωρείται το όριο για το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα.

Περαιτέρω, η εταιρεία Singular Logic (μεταδίδει και σε αυτές τις εκλογές τα αποτελέσματα), εκτιμά ότι στο διάστημα από τις 21:00 έως τις 22:00 θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Η συντόμευση των χρόνων μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα επιτευχθεί χάρη στον εκσυγχρονισμό του συστήματος καταχώρησης των δεδομένων με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος μετάδοσης μέσω τάμπλετ που θα διαθέτουν πλέον όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Το σύστημα έχει δοκιμαστεί και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά σε μικρότερο αριθμό εκλογικών τμημάτων.

Όταν θα ολοκληρώνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογικό τμήμα, το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τους συνδυασμούς θα γνωστοποιείται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Singular Logic. Στη συνέχεια θα γίνεται η καταγραφή των σταυρών προτίμησης και το αποτέλεσμα θα μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα πρώτα αποτελέσματα της σταυροδοσίας θα ανακοινωθούν γύρω στις 22:00-23:00 και τα τελικά αναμένονται τα ξημερώματα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο κλασικός τρόπος μετάδοσης με τηλεγραφήματα μέσω δήμου και περιφέρειας, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1981, μέθοδος η οποία καθυστερεί την δημοσιοποίηση του αποτελέσματος από τα εκλογικά τμήματα κατά 2,5-3 ώρες.

Εθνικές εκλογές 2023: Πώς κατανέμονται οι έδρες – Τι ισχύει με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα

Φοιτητικές εκλογές 2023

Οι εθνικές εκλογές 2023 διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικήςΕπομένως, όλα δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη δεν θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 διεξήχθησαν με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο νόμος 4406/2016 («Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών»). Σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και έτσι δεν προβλέπεται bonus εδρών στο κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Αντιθέτως, στον επόμενο εκλογικό γύρο, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο νόμος 4654/2020 (περί εκλογής βουλευτών), ισχύει το bonus εδρών (έως 50 έδρες) υπέρ του πρώτου κόμματος, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερο το bonus με τις έδρες

Εκλογές 2023

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες κάλπες, τότε οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο νόμος αναφέρει ότι η πριμοδότηση των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα γίνεται κλιμακωτά. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος, τόσο περισσότερες bonus έδρες θα λάβει με ανώτατο όριο, όμως, τις 50 έδρες. Για να πριμοδοτηθεί το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 25% των ψήφων στο σύνολο της επικράτειας.

Εθνικές εκλογές 2023: Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες;

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, για την κατανομή των εδρών επικρατείας ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλα τα κόμματα, που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, δια του αριθμού των βουλευτών επικρατείας.

Ο αριθμός των βουλευτών επικρατείας που αναδεικνύουν όσοι συμμετέχουν στην κατανομή εδρών προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν στην επικράτεια, δια του εκλογικού μέτρου.

Για την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές δια του αριθμού των εδρών της.

Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στην περιφέρεια ο εν λόγω σχηματισμός, δια του εκλογικού μέτρου.

Οι έδρες του στην εκλογική περιφέρεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της παραπάνω διαίρεσης.

Τι ισχύει για τις αδιάθετες έδρες;

Οι έδρες, οι οποίες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Αν, λοιπόν, το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα. 

Συντονιστείτε στο neolaia.gr για να δείτε πρώτοι/-ες τα αποτελέσματα των εκλογών 2023!

εκλογές 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
08 Μαϊ. 2024
Ρεά
16'
0 - 0
Μπά
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
1'
10 - 6
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;