Αποτελέσματα εκλογών 2023 στο neolaia.gr
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Κάτι περισσότερο από 24 ώρες μένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές 2023 την Κυριακή 21 Μαΐου και όλα είναι έτοιμα για να διεξαχθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία. Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να ξέρετε για την επερχόμενη εκλογική Κυριακή.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 21/05, από τις 07:00 το πρωί, Έλληνες πολίτες προκειμένου να εκλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή, με τα αποτελέσματα των εκλογών 2023 να διατηρούν την αγωνία όλων σε υψηλά επίπεδα.

Το neolaia.gr, όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και φέτος, θα είναι εδώ για να μεταδώσει τα αποτελέσματα, αλλά και το κλίμα της εκλογικής Κυριακής. Η ομάδα μας έχει ετοιμάσει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι αναγνώστες μας, ώστε να είναι έτοιμοι για τις κάλπες.

Η εκτίμηση αποτελέσματος για τις εκλογές 2023 αναμένεται να γίνει από τη Singular Logic νωρίτερα από τα συνηθισμένα. Είναι πιθανό να έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις αποτελεσμάτων ενδεχομένως και στις 20:30, δηλαδή περίπου 1,5 ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης,  λόγω των νέων συστημάτων.

Παραμείνετε συντονισμένοι/ες στο neolaia.gr και δείτε πρώτοι/ες την την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 τα αποτελέσματα των εκλογών 2023 συγκεντρωτικά και ανά εκλογική περιφέρεια (59 περιφέρειες)!

Ζωντανοί χάρτες, ζωντανά video και φέτος στο neolaia.gr θα κάνουν τη εμπειρία σας ακόμη πιο εύκολη και συναρπαστική. Φέτος το neolaia.gr έρχεται και με εφαρμογή, την οποία μπορείτε να κατεβάστε για iOS και να ενημερωθείτε πρώτοι!

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Πότε θα βγουν τα πρώτα exit polls

εκλογές 2023

Λίγα 24ωρα απομένουν για τις εκλογές 2023 που θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου και όλα είναι έτοιμα για να διεξαχθεί ομαλά η εκλογική διαδικασία.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου και κλείνουν το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 19:00. Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα ενδέχεται να παραταθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, σε περίπτωση που σχηματιστεί ουρά λίγο πριν τη λήξη της ψηφοφορίας.

Μόλις οι κάλπες κλείσουν θα διεξαχθεί το πρώτο exit poll από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO. Το πρώτο κοινό exit poll θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll συμμετέχει και το Action24.

Τα exit polls είναι μια δημοσκόπηση που διενεργείται έξω από τα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών. Την Κυριακή 21.5.2023 στις 19:00, αφού κλείσουν οι κάλπες, θα μεταδοθεί το κοινό exit poll των εταιρειών δημοσκοπήσεων στα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα, πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών 2023.

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα γίνει γνωστή η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου 2023.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Singular Logic, μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, δηλαδή μέχρι τις 20:30, θα υπάρχει εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας, που θεωρείται το όριο για το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα.

Περαιτέρω, η εταιρεία Singular Logic (μεταδίδει και σε αυτές τις εκλογές τα αποτελέσματα), εκτιμά ότι στο διάστημα από τις 21:00 έως τις 22:00 θα έχει ενσωματωθεί το 80%-90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Η συντόμευση των χρόνων μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα επιτευχθεί χάρη στον εκσυγχρονισμό του συστήματος καταχώρησης των δεδομένων με τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος μετάδοσης μέσω τάμπλετ που θα διαθέτουν πλέον όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Το σύστημα έχει δοκιμαστεί και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά σε μικρότερο αριθμό εκλογικών τμημάτων.

Όταν θα ολοκληρώνεται η διαλογή των ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογικό τμήμα, το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τους συνδυασμούς θα γνωστοποιείται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Singular Logic. Στη συνέχεια θα γίνεται η καταγραφή των σταυρών προτίμησης και το αποτέλεσμα θα μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, τα πρώτα αποτελέσματα της σταυροδοσίας θα ανακοινωθούν γύρω στις 22:00-23:00 και τα τελικά αναμένονται τα ξημερώματα. Παράλληλα, θα συνεχιστεί ο κλασικός τρόπος μετάδοσης με τηλεγραφήματα μέσω δήμου και περιφέρειας, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 1981, μέθοδος η οποία καθυστερεί την δημοσιοποίηση του αποτελέσματος από τα εκλογικά τμήματα κατά 2,5-3 ώρες.

Πού θα δείτε σε ποιο σχολείο ψηφίζετε, μέχρι τι ώρα θα είναι ανοιχτές οι κάλπες, πού είναι τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, μέχρι πόσους σταυρούς μπορείτε να βάλετε στο ψηφοδέλτιο, και όλες οι πληροφορίες για την Κυριακή των εκλογών.

Τι ώρα ανοίγουν οι κάλπες στις 21/5 – Μέχρι τι ώρα είναι ανοιχτές

Σε όλη τη χώρα, οι κάλπες θα ανοίξουν την ίδια ώρα το πρωί της Κυριακής 21 Μαΐου, δηλαδή στις 07:00. Θα μείνουν ανοιχτές για να προσέλθουν οι πολίτες και να ψηφίσουν για 12 ώρες και θα κλείσουν στις 19:00.

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Για να μάθετε πού ψηφίζετε στις εκλογές 2023, πρέπει να αρχικά να μπείτε στην υπηρεσία του gov.gr. Οι πολίτες (Έλληνες και Ευρωπαίοι) που έχετε δικαίωμα να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε:

  • είτε τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
  • είτε μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Πού ψηφίζω σαν ετεροδημότης το 2023

Για τους ετεροδημότες τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι
ετεροδημότες ψηφίζουν:

  • Στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, στα κοινά εκλογικά τμήματα του τόπου διαμονής τους (μαζί με τους λοιπούς εκλογείς της περιφέρειας όπου διαμένουν)
  • Στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές (εθνικές και ευρωεκλογές την ίδια μέρα) σε ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών που συστήνονται μόνο στις πρωτεύουσες των νομών με εξαίρεση τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Τα Ειδικά Εκλογικά Τμήματα Ετεροδημοτών συστήνονται μόνον για τις Εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές και διακρίνονται σε:

  • μεικτά, όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από περισσότερες της μιας εκλογικές περιφέρειες
  • αμιγή όπου στο ίδιο τμήμα ψηφίζουν ετεροδημότες προερχόμενοι από μια εκλογική περιφέρεια

Εάν είστε ετεροδημότης και θέλετε να μάθετε πού ψηφίζετε, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τα ίδια βήματα που περιγράφονται παραπάνω.

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για την υποχρεωτική ψήφο – Οι ποινές

Σε περίπτωση που κάποιος δεν ψηφίσει, ο νόμος επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Σημειώνεται ότι, όσοι και όσες δεν έχουν μεταφέρει τα δικαιώματά τους στον τόπο διαμονής τους ή δεν έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη, θα πρέπει να ταξιδέψουν στην περιφέρεια, όπου έχουν τα δικαιώματά τους. Για τον λόγο αυτό ορίζεται από τον νόμο εκλογική άδεια.

Για ποιους δεν είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουν

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

  • Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ο) έτος της ηλικίας τους.
  • Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.
  • Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας (άρθρο 96, παρ. 1 του Π.Δ. 26/2012).

κυβέρνηση ειδικού σκοπού

Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε

Μεγάλο ενδιαφέρον και στις εκλογές 2023, όπως συμβαίνει διαχρονικά, έχει και η διαδικασία της εκλογής των βουλευτών. Οι πολίτες εκφράζουν την προτίμησή τους στους υποψήφιους, με το βασικό ερώτημα σε κάθε περιφέρεια να είναι το «πόσους σταυρούς βάζω», στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιλέγει ο καθένας να ψηφίσει στις Εκλογές 2023.

Σε κάθε εκλογέα δίνεται ένας και μοναδικός φάκελος, ο οποίος μονογράφεται κατά τη στιγμή της παράδοσής του από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγίζεται με την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Μαζί με το φάκελο δίνεται και πλήρης σειρά εντύπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων, καθώς και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Ακολούθως, η επιτροπή υποδεικνύει στον εκλογέα να αποσυρθεί στο παραβάν, όπου, χωρίς να είναι θεατός, τοποθετεί το ψηφοδέλτιο της επιλογής του στο φάκελο, αφού προηγουμένως εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίου ή υποψηφίων του συνδυασμού που επιλέγει. Έπειτα ο εκλογέας, αφού κολλήσει το φάκελο, επιστρέφει και, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής και των λοιπών παρισταμένων, ρίχνει ο ίδιος το φάκελο στην κάλπη (άρθρα 72 παρ. 7 και 83 παρ. 1 και 2 του π.δ. 26/2012).

Κάθε εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας (1) μέχρι και τρεις (3) βουλευτές, έναν (1) σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά

(7) βουλευτές, μέχρι δύο (2) σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ (8) έως και δώδεκα

(12) βουλευτές, μέχρι τρεις (3) σταυρούς

δ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς

(13) βουλευτές, μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς.

Συνιστάται στους δικαστικούς αντιπροσώπους, η ανάρτηση πινακίδας σε εμφανές σημείο κάθε εκλογικού τμήματος, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που τίθενται από τους εκλογείς.

Τα θέματα τα σχετικά με τους σταυρούς προτιμήσεως ρυθμίζονται διεξοδικά στα άρθρα 72, 73 και 74 του π.δ. 26/2012.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΔΡΩΝ, ΑΡΙΘΜΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΔΡΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ
Α΄ Αθηνών 13 4 17 4
Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών 16 4 20 4
Β2΄ Δυτικού Τομέα Αθηνών 12 3 15 3
Β3΄ Νότιου Τομέα Αθηνών 19 3 22 4
Α΄ Πειραιώς 5 2 7 2
B΄ Πειραιώς 8 3 11 3
Α΄ Ανατολικής Αττικής 12 3 15 3
Β΄ Δυτικής Αττικής 4 2 6 2
Αιτωλοακαρνανίας 7 2 9 2
Αργολίδος 3 2 5 1
Αρκαδίας 3 2 5 1
Άρτης 2 2 4 1
Αχαΐας 9 3 12 3
Βοιωτίας 3 2 5 1
Γρεβενών 1 2 3 1
Δράμας 3 2 5 1
Δωδεκανήσου 5 2 7 2
Έβρου 4 2 6 2
Ευβοίας 6 2 8 2
Ευρυτανίας 1 2 3 1
Ζακύνθου 1 2 3 1
Ηλείας 5 2 7 2
Ημαθίας 4 2 6 2
Ηρακλείου 8 3 11 3
Θεσπρωτίας 1 2 3 1
Α΄ Θεσσαλονίκης 17 4 21 4
Β΄ Θεσσαλονίκης 9 3 12 3
Ιωαννίνων 5 2 7 2
Καβάλας 4 2 6 2
Καρδίτσης 4 2 6 2
Καστοριάς 1 2 3 1
Κέρκυρας 3 2 5 1
Κεφαλληνίας 1 2 3 1
Κιλκίς 3 2 5 1
Κοζάνης 4 2 6 2
Κορινθίας 4 2 6 2
Κυκλάδων 4 2 6 2
Λακωνίας 3 2 5 1
Λαρίσης 8 3 11 3
Λασιθίου 2 2 4 1
Λέσβου 3 2 5 1
Λευκάδος 1 2 3 1
Μαγνησίας 5 2 7 2
Μεσσηνίας 5 2 7 2
Ξάνθης 3 2 5 1
Πέλλης 4 2 6 2
Πιερίας 4 2 6 2
Πρεβέζης 2 2 4 1
Ρεθύμνης 2 2 4 1
Ροδόπης 3 2 5 1
Σάμου 1 2 3 1
Σερρών 5 2 7 2
Τρικάλων 4 2 6 2
Φθιώτιδος 4 2 6 2
Φλωρίνης 2 2 4 1
Φωκίδος 1 2 3 1
Χαλκιδικής 3 2 5 1
Χανίων 4 2 6 2
Χίου 2 2 4 1
Επικρατείας 15 15

Πότε είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο

Σύμφωνα με το π.δ. 26/2012, ακυρότητα των ψηφοδελτίων υπάρχει:

  • Σε περίπτωση που το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο, έστω και μερικά (άρθρο 70 παρ. 3 του π.δ. 26/2012).
  • Σε περίπτωση αλλοίωσης του περιεχομένου του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).
  • Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία σε οποιαδήποτε πλευρά του ψηφοδελτίου (άρθρο 73 παρ. 2 του π.δ. 26/2012).
  • Σε περίπτωση λευκού ψηφοδελτίου με διαγραφές, εγγραφές ή διορθώσεις, που καθιστούν αμφίβολο το περιεχόμενό του (άρθρο 74 παρ. 6 του π.δ. 26/2012).
  • Αν λευκό ψηφοδέλτιο δεν έχει την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής, την ημερομηνία της εκλογής και τη μονογραφή του οικείου δικαστικού αντιπροσώπου, στην περίπτωση της κατ` εξαίρεση συνέχισης της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια (άρθρο 74 παρ. 7 του π.δ. 26/2012).

Σε περίπτωση που ο φάκελος φέρει σημειωμένα στίγματα, σημεία ή λέξεις, τα οποία θα κριθούν σαν διακριτικά γνωρίσματα, που ολοφάνερα παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας και, συνεπώς επάγονται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου που περιέχει ο φάκελος (άρθρο 75 παρ. 4 του π.δ. 26/2012).

Εκτός από την ακυρότητα των ανωτέρω άρθρων, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και στις ακόλουθες περιπτώσεις που ορίζονται περιοριστικά, δηλαδή εάν:

α) εκτυπώθηκε σε χαρτί που ολοφάνερα διαφέρει στο χρώμα από αυτό που χορηγήθηκε από το Δημόσιο ή με τυπογραφικά στοιχεία πρόδηλα διαφορετικά στο χρώμα από αυτά που γενικά χρησιμοποιήθηκαν,

β) έχει σχήμα ή διαστάσεις που διαφέρουν φανερά από τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 70,

γ) δεν είναι ακριβώς σύμφωνο με τους όρους των παρ. 2 – 6 του άρθρου 72,

δ) βρεθεί στον ίδιο φάκελο μαζί με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή άλλου συνδυασμού,

ε) χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό τμήμα άλλης εκλογικής περιφέρειας κι όχι αυτής που αναγράφεται πάνω σε αυτό και

στ) βρεθεί σε φάκελο που δεν πληροί τους όρους των παρ. 1 έως 3 του άρθρου 75 (άρθρο 76 του π.δ. 26/2012).

Επιπλέον, κρίνεται χρήσιμο να διευκρινιστεί ότι δεν αποτελούν, κατά κανόνα, λόγο ακύρωσης από τις εφορευτικές επιτροπές ήσσονος σημασίας διαφορές των ψηφοδελτίων, οι οποίες ενδέχεται να οφείλονται σε:

  • συνήθεις τυπογραφικές αβλεψίες,
  • ασήμαντες αποκλίσεις από τις οριζόμενες διαστάσεις (στις οποίες η σχετική απόφαση αναφέρεται με τη λέξη «περίπου»),
  • αναπόφευκτες άλλωστε κατά την κοπή των φύλλων του χαρτιού,
  • απλές παραλλαγές της απόχρωσης ή της ποιότητας του χαρτιού,
  • ατέλειες στην κοπή των πλευρών, και
  • στίγματα ή ξέσματα, που επέφερε η εκτύπωση του μεγάλου όγκου των ψηφοδελτίων

Εκλογές 2023: Τι είναι η απλή αναλογική

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, στο οποίο οι έδρες που λαμβάνει κάθε κόμμα υπολογίζονται βάσει του ποσοστού που συγκεντρώνει στην επικράτεια. Για παράδειγμα, με την απλή αναλογική στην καθαρή μορφή της, αν ένα κόμμα στην Ελλάδα λάμβανε 30%, τότε θα έπαιρνε 90 έδρες – δηλαδή το 30% των 300 εδρών.

Η βασική αρχή είναι ότι με την απλή αναλογική το πρώτο κόμμα -ή ένας συνασπισμός κομμάτων- θα πρέπει να πλησιάσει το 50% του συνόλου των έγκυρων ψήφων για να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι «Κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματιστεί εάν τα κόμματα τα οποία την απαρτίζουν έχουν ένα ποσοστό το οποίο ξεκινάει από 45% αν περίπου 10% μείνει εκτός Βουλής. Και μπορεί να φτάσει μέχρι το 47%-48% εάν είναι μικρότερο το ποσοστό που θα μείνει εκτός Βουλής» όπως σημείωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης, σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας.

Οι διερευνητικές εντολές

Όταν στις πρώτες εκλογές κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει ποσοστό αυτοδυναμίας στις εκλογές, τότε ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον/ην αρχηγό του πρώτου κόμματος. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό στο καθορισμένο διάστημα (τρεις ημέρες), τότε η διερευνητική εντολή δίνεται στο δεύτερο κόμμα και, ομοίως, ακολουθεί το τρίτο κόμμα.

Πότε γίνονται επαναληπτικές εκλογές

Επαναληπτικές εκλογές πραγματοποιούνται όταν κατά την αρχική εκλογική διαδικασία δεν επιτυγχάνεται ο σχηματισμός κυβέρνησης. Η χώρα πηγαίνει σε δεύτερες εκλογές, με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οι επαναληπτικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 30 ημερών.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Πόσοι θα εργαστούν για τη διεξαγωγή τους

Περισσότεροι άνθρωποι χρειάζεται να εργαστούν για τις βουλευτικές εκλογές 2023 αυτής της Κυριακής (21/5), αν και πρόκειται για απλούστερη διαδικασία σε σχέση με το 2019.

Τον Μάιο του 2019 πραγματοποιήθηκαν τριπλές εκλογές, βουλευτικές (τον Ιούλιο), αυτοδιοικητικές (δημοτικές και περιφερειακές) και ευρωεκλογές, και η απόφαση που αφορούσε όσους επρόκειτο να απασχοληθούν με την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των εκλογών καθόριζε αριθμό που έφθανε τα 1.184 άτομα. Ανάλογη απόφαση, η οποία εκδόθηκε χθες, προβλέπει ότι θα εργαστούν υπερωριακά 1.622 άτομα.

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση του 2019, σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση (συνολικά διοικητικά υπάρχουν επτά) ο μέγιστος αριθμός των εργαζομένων δεν υπερέβαινε τους 22, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στην απόφαση του 2023 αυξάνει τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων ανά αποκεντρωμένη διοίκηση στους 40.

Όσον αφορά τους εργαζομένους των δήμων που θα απασχοληθούν, ο αριθμός τους είναι ελαφρώς αυξημένος στις 31.242 λόγω της αύξησης των δημοτικών υπαλλήλων στην Αθήνα από 1.336 το 2019 σε 1.464 το 2023, και στη Θεσσαλονίκη από 658 άτομα το 2019 σε 717 άτομα το 2023.

Σε αυτούς που θα εργαστούν για τη διεξαγωγή των εκλογών στην απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες συμπεριλαμβάνονται επιπλέον του 2019 και οι υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, συνολικά 333 άτομα, οι υπάλληλοι του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, 105 άτομα, και οι εργαζόμενοι στα πολιτικά γραφεία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, του υφυπουργού Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, συνολικά 90 άτομα. Επίσης και οι υπάλληλοι του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Στην απόφαση για όσους θα εργαστούν στις εκλογές, οπότε και θα αμειφθούν επιπλέον, δεν αναφέρεται το συνολικό κόστος των αμοιβών, ούτε και συμπεριλαμβάνονται τα χρήματα που θα λάβουν οι εργαζόμενοι ανά τομέα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να είναι αυξημένα σε σχέση με το 2019.

Αξίζει να τονισθεί ότι υπάρχουν αποκλίσεις όσον αφορά τις αμοιβές, καθώς για παράδειγμα το 2019 προβλεπόταν για τους υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών ειδική εκλογική αποζημίωση ύψους 1.800 ευρώ, ενώ για τους υπαλλήλους των αποκεντρωμένων διοικήσεων 310 ευρώ και για τους δημοτικούς υπαλλήλους 130 ευρώ.

Tο υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με την αύξηση του αριθμού όσων θα συμμετάσχουν στα εκλογικά συνεργεία τονίζει ότι στην απόφαση αναφέρεται ο ανώτατος αριθμός των υπαλλήλων που μπορούν να εργαστούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι τελικά θα συμμετάσχουν.

Όσον αφορά την ένταξη και των εργαζομένων του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι εφαρμόστηκε ο νόμος δεδομένου ότι τα δύο υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχουν πλέον συνενωθεί.

Εκλογές 2023: Τι ισχύει για τα διόδια

Ανοιχτά θα είναι τα διόδια για τους πολίτες που θα χρειαστεί να μετακινηθούν για να ασκήσουν το δικαίωμά τους στις εκλογές 2023.

Όσοι έχουν επιβεβαιώσει ότι ψηφίζουν σε άλλη περιοχή από αυτήν όπου διαμένουν -μέσω της εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών- θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, όπως σε κάθε εκλογική δοκιμασία, έτσι και στις εκλογές 2023 θα είναι δωρεάν οι διελεύσεις από τα διόδια, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής Οδού και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Οι δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια στο πλαίσιο των εκλογών θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Μαΐου -δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής- και θα διατηρηθούν μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι τόσο την Παρασκευή όσο και τη Δευτέρα τα σχολεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.

Τι ισχύει για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που θα χρειαστεί να μετακινηθούν για τις εκλογές θα μπορούν να διέλθουν από τα διόδια δίχως να καταβάλουν κόμιστρο, από τις 10 το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου. Προς τούτο θα χρειαστεί να επιδεικνύουν τα σχετικά έγγραφα. Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα περνούν χωρίς αντίτιμο από τα διόδια μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 22 Μαΐου.

Οι δωρεάν διελεύσεις αφορούν τους υπεραστικούς αυτοκινητόδρομους με διόδια, δηλαδή τους παρακάτω άξονες: Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα – Πάτρα), Ιόνια Οδός (Αντίρριο – Ιωάννινα), Εγνατία Οδός (Ηγουμενίτσα – Κήποι Έβρου και κάθετοι), Ε65 (Ξυνιάδα – Τρίκαλα) και στην Ε.Ο. Αθήνας – Θεσσαλονίκης, δηλαδή Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Κλειδί Ημαθίας – Ράχες Φθιώτιδας), Κεντρική Οδός (Σκάρφεια – Ράχες, δηλαδή ο Μαλιακός), Νέα Οδός (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια).

Σημειώνεται ότι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι -που τις ημέρες των εκλογών πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες- έχουν και έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια.

Εκλογές 2023: Ποια κόμματα κατεβαίνουν, ποια «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο

Μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Μαρτίου όπου και έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στις επικείμενες εθνικές εκλογές50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι, κατέθεσαν συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023Συγκεκριμένα, συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές δήλωσαν 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 2 μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Ποιοι μένουν εκτός εκλογών

Ωστόσο, από τα κόμματα που δήλωσαν συμμετοχή στις εκλογές, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 02/05, «κόπηκαν» από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και, άρα, τίθεται εκτός εκλογών, τα εξής 14 κόμματα:

Τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Επομένως, τα κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που κατεβαίνουν κανονικά στις εκλογές 2023 την Κυριακή 21 Μαΐου, είναι τα εξής:

Κόμματα

  1. ΣΥΡΙΖΑ
  2. ΚΚΕ (μ-λ)
  3. ΟΚΔΕ
  4. ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  6. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
  7. ΚΙΝΗΜΑ 21
  8. ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
  9. ΝΙΚΗ
  10. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
  11. ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
  12. ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
  13. ΟΑΚΚΕ
  14. Μ-Λ ΚΚΕ
  15. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  16. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
  17. ΤΟΛΜΑ
  18. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  19. ΝΕΑ ΔΟΜΗ
  20. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
  21. ΚΟΤΕΣ
  22. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
  23. SOCIAL
  24. ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  25. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
  26. ΕΑΝ
  27. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

  1. ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
  2. ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
  3. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ- ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  4. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
  5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
  6. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
  7. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
  8. ΕΝΟΤΗΤΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

Εκλογές 2023: Πώς κατανέμονται οι έδρες – Τι ισχύει με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα

Οι πρώτες εκλογές (στις 21 Μαΐου δηλαδή) θα διεξαχθούν, όπως είπαμε και πιο πάνω, με το σύστημα της απλής αναλογικήςΕπομένως, όλα δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη δεν θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Εκλογές 2023: Τι ισχύει με το bonus εδρών στο πρώτο κόμμα

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα διεξαχθούν με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο νόμος 4406/2016 («Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών»). Σύμφωνα με το νόμο αυτό, οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και έτσι δεν προβλέπεται bonus εδρών στο κόμμα που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Αντιθέτως, στον επόμενο εκλογικό γύρο, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί με βάση το εκλογικό σύστημα που θεσπίζει ο νόμος 4654/2020 (περί εκλογής βουλευτών), ισχύει το bonus εδρών (έως 50 έδρες) υπέρ του πρώτου κόμματος, έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερο το bonus με τις έδρες

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις πρώτες κάλπες, τότε οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο νόμος αναφέρει ότι η πριμοδότηση των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα γίνεται κλιμακωτά. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του πρώτου κόμματος, τόσο περισσότερες bonus έδρες θα λάβει με ανώτατο όριο, όμως, τις 50 έδρες. Για να πριμοδοτηθεί το πρώτο κόμμα θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 25% των ψήφων στο σύνολο της επικράτειας.

Πώς θα κατανεμηθούν οι έδρες;

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, για την κατανομή των εδρών επικρατείας ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλα τα κόμματα, που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, δια του αριθμού των βουλευτών επικρατείας.

Ο αριθμός των βουλευτών επικρατείας που αναδεικνύουν όσοι συμμετέχουν στην κατανομή εδρών προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν στην επικράτεια, δια του εκλογικού μέτρου.

Για την κατανομή των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια, ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν μέρος στις εκλογές δια του αριθμού των εδρών της.

Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός σε κάθε εκλογική περιφέρεια διαιρείται το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβε στην περιφέρεια ο εν λόγω σχηματισμός, δια του εκλογικού μέτρου.

Οι έδρες του στην εκλογική περιφέρεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της παραπάνω διαίρεσης.

Τι ισχύει για τις αδιάθετες έδρες;

Οι έδρες, οι οποίες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Αν, λοιπόν, το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα. 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
08 Μαϊ. 2024
Ρεά
35'
0 - 0
Μπά
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
3'
25 - 17
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;