ΠΟΥ: «Καμπανάκι» για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης
Ο ΠOY ανέφερε πως τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι μεροληπτικά.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανέλεγκτη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον υγειονομικό τομέα «κρούει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια υγεία, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιεί αυτή μπορεί να είναι μεροληπτικά ή και να χρησιμοποιούνται λανθασμένα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν υποβαθμίζει τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, εντούτοις διατυπώνει ανησυχίες σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί ώστε να βελτιώσει την πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί σύμφωνα με τον ΠΟΥ ένα εργαλείο υποστήριξης των αποφάσεων με σκοπό πέραν των άλλων και τη βελτίωση της ικανότητας διάγνωσης, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία και να μειωθούν οι ανισότητες.

Apple: «Η ΑΙ δεν θα υποκαταστήσει τον άνθρωπο – Της λείπει το συναίσθημα»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ακόμη πως τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι μεροληπτικά, οι παράγοντας παραπλανητικοί ή να υφίστανται ανακριβείς πληροφορίες που μπορεί να δημιουργούν απειλές για την υγεία, την ισότητα και τη συμπεριληπτικότητα.

Τονίζει ακόμη πως τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθούν λανθασμένα με αποτέλεσμα να παράγουν και να διασπείρουν πολύ πειστικά παραπληροφόρηση με τη μορφή κειμένου, ηχητικού ή βίντεο το οποίο το κοινό είναι δύσκολο να ξεχωρίσει από ένα αξιόπιστο περιεχόμενο για την υγεία.

Θεωρεί τέλος επιτακτική ανάγκη να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι από τη χρησιμοποίηση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT, ώστε να προστατευθεί και να προωθηθεί η ανθρώπινη ευημερία, ανέφερε ο οργανισμός του ΟΗΕ για την υγεία. Η προειδοποίησή του έρχεται καθώς οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αποκτούν πολύ γρήγορα αποδοχή, υπογραμμίζοντας μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;