Επίδομα ανεργίας: Πότε «μπαίνει» τον Μάιο - Τι ισχύει για όσους θα το λάβουν για πρώτη φορά
Πότε θα πληρωθεί το επίδομα ανεργίας για τον μήνα Μάιο στους δικαιούχους;

Το επίδομα ανεργίας πληρώνεται στους εγγεγραμμένους άνεργους της χώρας από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και ανέρχεται στα 479,61 ευρώ. Προς το τέλος Μαΐου αναμένεται να καταβληθεί το εν λόγω επίδομα στους δικαιούχους.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται με βάση ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος. Πρόκειται για μια πληρωμή που χορηγείται σε μισθωτούς, ασφαλισμένους στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ των οποίων η εργασιακή σχέση έληξε.

Για να είναι κανείς δικαιούχος για το επίδομα θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένος στα Μητρώα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ.)

Η χρονική διάρκεια εργασίας θα πρέπει να είναι από πέντε έως 12 μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης, που ορίζονται ως κρίσιμα.

Επίδομα ανεργίας  – Μάιος: Πότε μπαίνει

Σύμφωνα με τις πρόσφατες σχετικές ρυθμίσεις, η καταβολή των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται πλέον μια φορά την εβδομάδα. Ειδικά για το επίδομα ανεργίας, πληρώνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας (Παρασκευή) με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε δικαιούχου.

Η πίστωση περιλαμβάνει τις αξιώσεις που αφορούν στις ημέρες Δευτέρα έως Κυριακή, δηλαδή το επίδομα καταβάλλεται δεδουλευμένο Δευτέρα έως Παρασκευή και προπληρώνεται το Σάββατο και η Κυριακή.

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Επίδομα ανεργίας: Τι ισχύει για όσους το λαμβάνουν για πρώτη φορά

εξοικονομώ 2021

Αν επιδοτείται για πρώτη φορά, ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας το χρόνο κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του.

Το τελευταίο 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες

Εφόσον ανήκετε στους δικαιούχους, θέμα ημερών μετά την αίτηση να ξεκινήσει και η καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Για να λάβετε το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να είσαστε εγγεγραμμένος στα Μητρώα του ΟΑΕΔ.

Για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Θα πρέπει να έχει προηγηθεί καταγγελία σύμβασης εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση).

Επίσης, να μην είναι αυτοαπασχολούμενοι και να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αναστολής, ακόμα και περικοπής του επιδόματος και της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ θα βρεθούν όσοι άνεργοι δεν αποδεικνύουν έμπρακτα ότι ψάχνουν για δουλειά αλλά και όσοι άνεργοι δεν αποδέχονται εργασία σε τομείς που δεν έχουν σχέση με την ειδικότητά τους και προσφέρουν πολύ χαμηλές αμοιβές.

Πηγή φωτογραφιών: Intime

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
FT
2 - 4
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
FT
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
ΤΕΛ
88 - 95
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 3 
  
 1