Τα αγγλόφωνα προγράμματα των ΑΕΙ
Τρίτο αγγλόφωνο πρόγραμμα Ιατρικής με δίδακτρα, που απευθύνεται σε ξένους φοιτητές, προστίθεται στον χάρτη των ελληνικών ΑΕΙ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Τρίτο αγγλόφωνο πρόγραμμα Ιατρικής με δίδακτρα, που απευθύνεται σε ξένους φοιτητές, προστίθεται στον χάρτη των ελληνικών ΑΕΙ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. Η Ιατρική Κρήτης ανακοίνωσε ότι το ετοιμάζει και καθώς αναμένει την πιστοποίηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ξεκινάει τον Μάιο τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Ήδη λειτουργούν τα αντίστοιχα προγράμματα του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», οι ιατρικές σχολές των Πανεπιστημίων Πατρών και Θεσσαλίας σχεδιάζουν την ίδρυση αγγλόφωνου προγράμματος, ενώ έχουν κατατεθεί στο Yπουργείο Παιδείας συνολικά προτάσεις για 18 αγγλόφωνα προπτυχιακά σε διάφορα επιστημονικά πεδία.

Βέβαια, πρώτο όλων ήταν το αγγλόφωνο πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Αθηνών, που ξεκίνησε το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Ωστόσο, η «κυριαρχία», προς το παρόν, των ιατρικών σχολών στα λιγοστά αγγλόφωνα προπτυχιακά της Ελλάδας οφείλεται μεν στη ζήτηση των σχετικών σπουδών ανά τον κόσμο, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος. Υποδηλώνει την ποιοτική κρίσιμη μάζα που έχει δημιουργηθεί μέσα στον χρόνο στις ιατρικές σχολές της Ελλάδας, ώστε το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό τους να μπορεί να υποστηρίξει το βήμα εξωστρέφειας ύστερα από χρόνια αδράνειας στο σχετικό πεδίο. Το ξεκίνημα, αλλά και η εδραίωση ενός αγγλόφωνου προπτυχιακού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί κουλτούρα εξωστρέφειας στο ίδιο το ΑΕΙ και πολύ καλή οργάνωση του εγχειρήματος.

Ενδεικτικά, πρέπει να ενημερωθούν οι πρεσβείες χωρών στην Ελλάδα και εκείνες της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η σχετική πληροφορία πρέπει να κατευθυνθεί σε εκπαιδευτικούς φορείς και σε φορείς Εκκλησιών με δεσμούς με την Ελλάδα (αρχιεπισκοπές, πατριαρχεία κ.ά.) σε όλο τον κόσμο. Καλό επίσης κρίνεται να κινητοποιηθούν η ελληνική ομογένεια και ξένοι ιδιωτικοί φορείς που ειδικεύονται στις διεθνείς εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Υπάρχει το διοικητικό προσωπικό στα ελληνικά ΑΕΙ γι’ αυτή την επίπονη δουλειά; Αλλά κυρίως θέλουν – μπορούν να την υποστηρίξουν οι Ελληνες πανεπιστημιακοί στα μικρότερα ιδρύματα, τα οποία στελεχώθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες πολλές φορές αναξιοκρατικά, με εσωστρεφή κριτήρια και με προσωπικό το οποίο ευθύνεται (κι αυτό) για τις παθογένειες σήμερα των ελληνικών ΑΕΙ;

Πρόκειται για μια πρόκληση που θέλει δουλειά ώστε να μη μείνουμε μόνο στη «βιτρίνα».

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
22:00
-
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;