Ημέρα της Γης: Το doodle της Google για την κλιματική αλλαγή - Πώς καθιερώθηκε η ημέρα
Ημέρα της Γης: Σήμερα γιορτάζει ο πλανήτης μας - Για την κλιματική αλλαγή και τις δράσεις που μπορούμε να βάλουμε στην καθημερινότητά μας και να κάνουμε τη διαφορά το doodle της Google

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης. Μέσα από το ξεχωριστό αυτό doodle προτείνονται τρόποι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της κλιματικής κρίσης.

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον. Η καθιέρωσή της σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Ένα κίνημα που σύντομα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη.

Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Γης

Ημέρα της Γης

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές εκείνης του ’70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον και την επερχόμενη κρίση.

Παρόλα αυτά, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν. Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες. Τότε, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Παράλληλα, στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. Ο Νέλσον, ο οποίος τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση για πολίτη στις ΗΠΑ, το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, το 1995, είχε δηλώσει:

«Πήραμε ένα ρίσκο, αλλά δούλεψε»

Η Ημέρα της Γης είχε ξεκινήσει να γίνεται ήδη επίσημα, παγκόσμιο κίνημα.

Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας πάνω από 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 1992 να πραγματοποιηθεί η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης καθώς και του δικού μας.

Ημέρα της Γης

Στο σημερινό doodle της Google απεικονίζεται ένα ευρύ φάσμα ενεργειών που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, οι οποίες μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και κρίση. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

  • Μην χρησιμοποιείτε τόσο συχνά το αμάξι σας: Λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο σημαίνει λιγότερες εκπομπές άνθρακα που μολύνουν τον αέρα και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Χρησιμοποιήστε το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή περπατήστε.
  • Χρησιμοποιήστε επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες και μπουκάλια νερού: Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρειάζονται για την κατασκευή πλαστικών σακουλών και μπουκαλιών νερού και εκατομμύρια από αυτά τα αντικείμενα εξακολουθούν να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη θαλάσσια ζωή.
  • Κάντε το σπίτι σας ενεργειακά αποδοτικό: Τα σπίτια καταναλώνουν πολλή ενέργεια για ηλεκτρισμό και θέρμανση. Απλές αλλαγές όπως η εναλλαγή με λαμπτήρες LED, το σβήσιμο των φώτων όταν δεν τους χρησιμοποιείτε και η απόκτηση θερμοσίφωνα είναι μόνο μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.
  • Φυτέψτε ένα δέντρο: Τα δέντρα αποτελούν μεγάλο μέρος ενός καθαρού περιβάλλοντος. Απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα ενώ παράλληλα εκπέμπουν οξυγόνο. Στην πραγματικότητα, μια έκθεση του ΟΗΕ του 2018 προτείνει ότι ένα επιπλέον 1 δισεκατομμύριο εκτάρια δάσους θα μπορούσε να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι το 2050.
  • Μειώστε την χρήση χαρτιού: Η μετάβαση σε ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και ηλεκτρονικά τιμολόγια και η χρήση εφαρμογών για την ανάγνωση των αγαπημένων σας περιοδικών ή εφημερίδων μπορεί να σώσει εκατομμύρια δέντρα κάθε χρόνο.

Διάβασε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
62'
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
62'
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
4'
42 - 61
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
8'
45 - 41
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;