Σουδάν: Γενικεύεται η ένταση - Ο στρατός κάνει λόγο για «εχθρούς»
Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι σφοδρά πυρά ακούγονταν σήμερα στο Χαρτούμ κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο αρχηγείο του σουδανικού στρατού και στο υπουργείο Άμυνας.

Κλιμακώνεται ταχύτατα η ένταση στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), με τη συμμετοχή και της πολεμικής αεροπορίας, ενώ οι δύο πλευρές προβαίνουν διαρκώς σε εκατέρωθεν ανακοινώσεις για όσα σημεία της χώρας ισχυρίζονται ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν ανακοίνωσαν, πάντως, ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού του στρατού και το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι RSF ανέφεραν επίσης ότι είχαν καταλάβει τα αεροδρόμια στη βόρεια πόλη Μερόβε και το Ελ-Ομπέιντ στα δυτικά.

Από την άλλη, ο στρατός της χώρας δηλώνει ότι διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον των παραστρατιωτικών, τους οποίους αποκαλεί «εχθρούς», και ότι διατηρεί τον έλεγχο όλων των βάσεων και των αεροδρομίων, ενώ ισχυρίζεται ότι αμύνεται σε επιθέσεις των παραστρατιωτικών σε στρατηγικά σημεία του Χαρτούμ.

Σε μία τελευταία εξέλιξη, δημοσιογράφος στην κρατική τηλεόραση εμφανίστηκε για λίγο ανακοινώνοντας την εξέλιξη των συγκρούσεων γύρω από τον τηλεοπτικό σταθμό, ενώ πίσω ακούγονταν πυροβολισμοί, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι συγκρούσεις του Σαββάτου

Νωρίτερα, ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) αποπειράθηκε να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του, ενώ η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που ξέσπασαν και ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ και τη στρατιωτική βάση στη Μέροβε, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters δήλωσαν ότι σφοδρά πυρά ακούγονταν σήμερα στο Χαρτούμ κοντά στο προεδρικό μέγαρο, στο αρχηγείο του σουδανικού στρατού και στο υπουργείο Αμυνας στο κέντρο της σουδανικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, για συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης στην πρωτεύουσα της πολιτείας του Βόρειου Νταρφούρ, Ελ Φασέρ, έκαναν λόγο αυτόπτες μάρτυρες μιλώντας στο Reuters.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο AFP ότι συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στο Χαρτούμ όταν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστού ως «Χεμέντι» και μεγάλου αντιπάλου του de facto ηγέτη του Σουδάν και αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, επιτέθηκαν σε βάσεις του στρατού.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν «στο Χαρτούμ και σε άλλα μέρη του Σουδάν», διευκρίνισε ο στρατηγός Νάμπιλ Αμπντάλα. «Γίνονται μάχες και ο στρατός κάνει το καθήκον του για να προστατεύσει την πατρίδα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο κατηγόρησαν τον σουδανικό στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που μαίνονται αυτή την ώρα στο Χαρτούμ.

«Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης αιφνιδιάστηκαν το πρωί από την άφιξη σημαντικής δύναμης του στρατού, η οποία πολιόρκησε το στρατόπεδό τους στη Σόμπα», εξαπολύοντας «επίθεση με όλων των ειδών τα όπλα, βαριά και ελαφριά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία απαρτίζεται από πρώην πολιτοφύλακες του πολέμου του Νταρφούρ.

Η RSF ανακοίνωσε επίσης ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της το διεθνές αεροδρόμιο του Χαρτούμ και τη βάση του σουδανικού στρατού στη Μέροβε στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η RSF πρόσθεσε ότι δεν βάζει στο στόχαστρο αμάχους και κάλεσε τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό της.

Αντιδράσεις κομμάτων, ΗΠΑ, Βρετανίας, Ρωσίας, Αιγύπτου

Τα πολιτικά κόμματα του Σουδάν, που είχαν υπογράψει αρχική συμφωνία κατανομής της εξουσίας με τον στρατό της χώρας και τις ισχυρές παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, κάλεσαν τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.

Τα πολιτικά μέρη προέτρεψαν επίσης διεθνείς και περιφερειακούς παράγοντες να βοηθήσουν επειγόντως να σταματήσει η αιματοχυσία.

Την ίδια στιγμή, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Σουδάν Τζον Γκόντφρι δήλωσε σήμερα, Σάββατο, ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των στρατιωτικών στοιχείων στο Σουδάν είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και κάλεσε επειγόντως την ανώτερη ηγεσία να σταματήσει τις συγκρούσεις.

Ο Γκόντφρι πρόσθεσε ότι αυτός και το προσωπικό της πρεσβείας βρίσκονται σε καταφύγιο.

Η πρεσβεία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και καλεί τους Βρετανούς πολίτες στη χώρα να παραμείνουν στις οικίες τους.

Και η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σουδάν δήλωσε ότι ανησυχεί για την «κλιμάκωση της βίας» στη χώρα και κάλεσε για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις, όπως μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η πρεσβεία είπε ότι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ ήταν τεταμένη, αλλά οι Ρώσοι διπλωμάτες ήταν ασφαλείς.

Η Αίγυπτος, δε, εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Σουδάν και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του.

Δηλώσεις Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κατάσταση στο Σουδάν είναι «εύθραυστη», αλλά επέμεινε ότι υπάρχει ακόμα μία ευκαιρία να ολοκληρωθεί η μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση.

Μιλώντας από το Ανόι, ο Μπλίνκεν είπε ότι χαρακτηρίζει την κατάσταση «εύθραυστη», καθώς ορισμένοι παράγοντες «μπορεί να πιέζουν ενάντια σε αυτή την πρόοδο».

Ιστορικό βίας

Το σημερινό ξέσπασμα βίας ακολούθησε μέρες έντασης μεταξύ του στρατού και της ισχυρής παραστρατιωτικής ομάδας. Το γεγονός είχε πυροδοτήσει ανησυχίες για αντιπαράθεση που θα υπονόμευε τις μακροχρόνιες προσπάθειες για την επαναφορά του Σουδάν στην πολιτική εξουσία έπειτα από σειρά εχθροπραξιών και στρατιωτικών πραξικοπημάτων.

Ο «Χεμέντι» είχε θέσει εαυτόν στην πρώτη γραμμή της προγραμματισμένης μετάβασης προς τη δημοκρατία, προκαλώντας ενοχλήσεις και ανησυχίες στους συναδέλφους του στρατιωτικούς και πυροδοτώντας κινητοποίηση στρατευμάτων στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Το ρήγμα μεταξύ των δυνάμεων ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη Πέμπτη, όταν ο στρατός είπε ότι οι πρόσφατες μετακινήσεις, ιδιαίτερα στο Μέροβε, από τις RSF έγιναν χωρίς συντονισμό και ήταν παράνομες.

Οι RSF ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ενέργειες της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και «ορισμένων αξιωματικών» ήταν επίθεση στις δυνάμεις της, που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν αστάθεια.

Οι RSF, που μαζί με τον στρατό ανέτρεψε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019, άρχισαν να αναδιατάσσουν μονάδες στο Χαρτούμ και αλλού εν μέσω συνομιλιών τον περασμένο μήνα για την ένταξή τους στον στρατό, στο πλαίσιο ενός μεταβατικού σχεδίου που θα οδηγούσε σε νέες εκλογές.

Ο «Χεμέντι», πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής στο Νταρφούρ, είναι αναπληρωτής αρχηγός του κυβερνώντος Συμβουλίου του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν από το 2019.

Πηγή: kathimerini.gr

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
FT
2 - 4
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
FT
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
ΤΕΛ
88 - 95
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;