Εκλογές 2023: Πώς μπορούν να ψηφίσουν όσοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού βρεθούν στο Final 4
Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού που θα βρεθούν στο Final 4 της Λιθουανίας, το οποίο διεξάγεται από τις 19 έως τις 21 Μαΐου, στις επερχόμενες εκλογές 2023

Τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις εκλογές 2023, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την 21η Μαΐου, από τη Λιθουανία, όπου θα διεξάγεται το Final 4, θα έχουν οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Η δυνατότητα αυτή δίνεται υπό συνθήκες.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν από κοντά το Final 4, για να μη χάσουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις εκλογές 2023 μπορούν να εγγράφονται μέσα από τη πλατφόρμα για τους απόδημους (apodimoi.gov.gr), σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες. Η πλατφόρμα συγκεντρώνει ήδη μεγάλο αριθμό αιτήσεων και για τον λόγο αυτόν δόθηκε παράταση για το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης (11/4).

Να σημειωθεί πως το φετινό Final 4 θα διεξαχθεί στη Λιθουανία από τις 19 έως τις 21 Μαΐου, δηλαδή θα συμπίπτει με τις επερχόμενες εκλογές.

Πηγές του ΥΠΕΣ επισημαίνουν ότι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού μπορούν να δηλώσουν τόπο κατοικίας το Βίλνιους ή το Κάουνας. Εφόσον συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός αιτήσεων, να στηθεί εκλογικό κέντρο εκεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι για να συσταθεί εκλογικό τμήμα χρειάζονται τουλάχιστον 40 εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη, ενώ ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε και έως και τρεις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών να αναστείλει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εκλογές 2023: Τι θα ισχύσει σε περίπτωση που δεν προκριθεί ο Ολυμπιακός ή οι εκλογείς αλλάξουν γνώμη

εκλογές 2023

Σε οπαδικές ιστοσελίδες γίνεται μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες για το τι θα γίνει στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός δεν προκριθεί τελικά στο Final 4 ή αν κάποιος αλλάξει γνώμη και δε θελήσει να μεταβεί στη Λιθουανία για τις Εκλογές 2023. Οι ιστοσελίδες αυτές υποστηρίζουν πως οι ψηφοφόροι θα μπορέσουν να απεγγραφούν από την πλατφόρμα και να ψηφίσουν κανονικά στην Ελλάδα.

Κάτι που δεν ισχύει!

Αν κάποιος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για να ψηφίσει στο εξωτερικό και για οποιονδήποτε λόγο αλλάξει γνώμη, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι τρεις ημέρες πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών. Η επίσημη προκήρυξη για τις επερχόμενες εκλογές αναμένεται να γίνει στις 22 Απριλίου, επομένως μετά από αυτή την ημερομηνία δε θα είναι δυνατή η ανάκληση της αίτησης για την εγγραφή οποιουδήποτε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Εθνικές εκλογές 2023

Η διαδικασία εγγραφής στην πράξη είναι σχετικά απλή.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr., εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

Αφού πιστοποιηθεί ως χρήστης, αναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση. Στη συνέχεια καταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Οι νέοι έως 30 ετών θα πρέπει να επιλέξουν την ένδειξη “εξαρτώμενο μέλος” και να συμπληρώσουν το ΑΦΜ του κύριου φορολογούμενου.

Μετά την αποθήκευση του κυρίου σώματος της αίτησης, ο χρήστης μπορεί να ξεκινήσει την καταχώριση των δικαιολογητικών τα οποία επιβεβαιώνουν την κάλυψη των προϋποθέσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Εναλλακτικά, υπάρχει η δυνατότητα να συμπληρώσει τα βασικά στοιχεία του δικαιολογητικού και να μην επισυνάψει έγγραφα δικαιολογητικών, αλλά να εξουσιοδοτήσει το υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτησή τους, όπου αυτό υποστηρίζεται από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

Τα δικαιολογητικά που πιστοποιούν την διετή παραμονή στη χώρα την τελευταία 35ετία μπορεί να είναι ασφαλιστικές εισφορές (καρτέλα ενσήμων), κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ, βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα, φοίτηση σε σχολείο, πανεπιστήμιο, ΙΕΚ ή σχολή του ΟΑΕΔ και η στρατιωτική θητεία.

Έπειτα, ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης.

Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο για διάστημα οκτώ ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Όσοι αδυνατούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας, όπου θα υποβληθεί με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου.

Για να ψηφίσει ο εκλογέας του εξωτερικού στην πόλη που έχει επιλέξει θα πρέπει να έχει συσταθεί εκλογικό τμήμα, δηλαδή να υπάρχουν τουλάχιστον 40 εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη. Σε διαφορετική περίπτωση ενημερώνεται σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;