Εκλογές 2023: Μάθε που ψηφίζεις ΕΔΩ - Τελικοί εκλογικοί κατάλογοι, τι ισχύει με τους ετεροδημότες
Πώς θα μάθεις πού ψηφίζεις στις Εκλογές 2023 - Πότε βγαίνουν οι τελικοί εκλογικοί κατάλογοι & τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το υπουργικό συμβούλιο που διεξήχθη την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023, στις 21 Μαΐου (μέρα Κυριακή) θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές 2023. Καθώς η ημερομηνία αυτή πλησιάζει θα πρέπει να γνωρίζεις πού ψηφίζεις και τι ισχύει για τους ετεροδημότες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ημερομηνία αυτή είναι στη λήξη της τετραετίας, στο προβλεπόμενο από τον νόμο χρονικό πλαίσιο, συνοπολογίζοντας τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον Ιούνιο και την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω

εκλογές 2023

Μέσα από την εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» μπορείς μέσα σε ένα μόλις λεπτό να βρεις το εκλογικό σου διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σου αριθμό για τις Εκλογές 2023.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, να έχει ανακοινώσει δύο πιθανές ημερομηνίες για τις εκλογές 2023. Αυτές είναι η 2η και η 9η Απριλίου.

Οι εκλογικοί κατάλογοι είναι έτοιμοι, ενώ ενημερωμένη φαίνεται να είναι και η εφαρμογή του ΥΠΕΣ, «Μάθε που ψηφίζεις», που περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2022. Σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, οι πολίτες παρακαλούνται να επικοινωνούν για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι γραμμένοι.

Εκλογές 2023: Πώς θα βρες πού ψηφίζεται με ένα κλικ

  • Μπαίνεις στη διεύθυνση https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/
  • Συμπληρώνεις το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά σου, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας σου. Προσθέσεις τη χρονολογία γέννησή σου.
  • Εναλλακτικά, μπορείς να συμπληρώσεις μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό σου.

Εκλογές 2023

Στη συνέχεια, πατάς αναζήτηση και βλέπεις τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό σου διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό σου αριθμό.

Αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους

Η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων γίνεται ανά δύο μήνες. Επομένως, η πρώτη έγινε τον Φεβρουάριο, ενώ η δεύτερη θα γινόταν κανονικά τέλος Απριλίου.

Καθώς, όμως, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθούν οι εκλογές 2023 και να «παγώσουν» οι διοικητικές διαδικασίες, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση. Έτσι, οι επερχόμενες κάλπες θα στηθούν σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους που έγιναν τον Φεβρουάριο.

Πρέπει να σημειωθεί πως από τις 28 Φεβρουαρίου δε γίνονται πλέον δεκτές νέες αιτήσεις από ετεροδημότες. Παράλληλα, αδύνατη είναι και η ανάκληση της αίτησης, δηλαδή η διαγραφή από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Πηγή cover photo: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
10 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΡΟΜ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1 
  
  
 1