Πώς θα ξεχωρίσετε την αλλεργία από τη γρίπη - Οι ειδικοί απαντούν
Τα συμπτώματα των αλλεργιών και των αναπνευστικών ασθενειών είναι συχνά παρόμοια - Δείτε πώς να τα ξεχωρίσετε

Η άνοιξη είναι ήδη εδώ, πυροδοτώντας συμπτώματα όπως βήχα, φτέρνισμα και συνάχι. Αυτά είναι πολύ γνώριμα για τους πάσχοντες από χρόνια αλλεργία. Αλλά εν μέσω μιας επίμονης πανδημίας, αυτής του κορωνοϊού και στο τέλος της εποχής της γρίπης, πώς μπορείτε να ξέρετε αν αυτή η συμφόρηση είναι απλώς αλλεργία ή κάτι περισσότερο; Και τι πρέπει να κάνετε για αυτό;

Η Washington Post ζήτησε απαντήσεις από αλλεργιολόγους και ανοσολόγους.

Τι πρέπει να ξέρετε

  • Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών, ενός ιού, όπως κρυολόγημα, γρίπη ή covid-19;
  • Ποιες άλλες ενδείξεις μπορούν να βοηθήσουν στη διάκριση μεταξύ ενός ιού και των αλλεργιών;
  • Μπορεί ένα τεστ να μου πει τι είδους ιό έχω;
  • Το να έχω αλλεργίες αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσω Covid;
  • Τι είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός;
  • Θα βοηθήσουν το Paxlovid, το Tamiflu ή άλλες θεραπείες;

Ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών, ενός ιού, όπως κρυολόγημα, γρίπη ή covid-19;

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πούμε, αλλά υπάρχουν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ αλλεργιών και ιών.

Οι εποχικές αλλεργίες, για παράδειγμα, συνήθως ταλαιπωρούν τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε αυτές και μπορεί να περιλαμβάνουν συμφόρηση, φτέρνισμα, καταρροή και φαγούρα, υγρά μάτια.

Πυρετός, ρίγη ή πόνοι στο σώμα είναι πιο ενδεικτικά για ιούς όπως ο covid και η γρίπη.

Η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας και το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργίας της Αμερικής δημιούργησαν ένα διάγραμμα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αξιολογήσουν τα συμπτώματά τους.

Η πρόκληση με τους ιούς – συμπεριλαμβανομένου του covid, της γρίπης και εκείνων που προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, όπως οι εποχικοί κορωνοϊοί, οι αδενοϊοί, οι ρινοϊοί, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή ο ιός του αναπνευστικού συγκυτίου ή RSV – είναι ότι είναι «σχεδόν αδύνατο να γίνει διάκριση μεταξύ αυτών των διαφόρων ιών μεμονωμένους ασθενείς», δήλωσε ο Γουίλιαμ Σάφνερ, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Λοιμωδών Νοσημάτων.

«Είναι δύσκολο να πούμε ότι ένας ασθενής έχει γρίπη, ο άλλος έχει RSV, ο επόμενος έχει ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό, εκτός και αν συμβεί μια μεγάλη επιδημία στην κοινότητά σας εκείνη τη στιγμή», είπε.

αλλεργία γρίπη

Ποιες άλλες ενδείξεις μπορούν να βοηθήσουν στη διάκριση μεταξύ ενός ιού και των αλλεργιών;

Δώστε προσοχή στα συμπτώματα και την πιθανή έκθεση σε ασθένειες.

«Αν μας πείτε, «δεν είχα ποτέ αλλεργίες στο παρελθόν, αλλά πήγα σε ένα δείπνο την περασμένη εβδομάδα και ανακάλυψα ότι τρία άτομα βρέθηκαν θετικά στον Covid και τώρα έχω συμπτώματα που δεν έχω βιώσει – συμφόρηση , βουλωμένη μύτη, αίσθημα λίγο κούρασης», αυτό είναι πολύ διαφορετικό από κάποιον που σας λέει τα ίδια συμπτώματα χωρίς νέα έκθεση, αλλά στην πραγματικότητα, ένα μακρύ ιστορικό αλλεργιών», είπε η Jody Tversky, ειδικός σε αλλεργίες και επίκουρος καθηγητής. ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Σε περίπτωση αμφιβολίας, επικοινωνήστε με έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή πηγαίνετε σε ένα κέντρο επείγουσας περίθαλψης για να κάνετε εξετάσεις, δήλωσε η Μόνικα Γκάντι, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Όλοι αυτοί οι ιοί είναι πραγματικά ήπιοι στην πλειονότητα των ατόμων», είπε ο Γκάντι.

Μπορεί ένα τεστ να μου πει τι είδους ιό έχω;

Οι περισσότεροι ιοί του αναπνευστικού παρουσιάζονται με παρόμοιους τρόπους – πυρετός, ρίγη, πόνοι στο σώμα, βήχας, φτέρνισμα, συμφόρηση, πονόλαιμος, βραχνάδα, πονοκεφάλους και, μερικές φορές, λοιμώξεις του μέσου ωτός, είπαν οι ειδικοί.

Ιδιαίτερα για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, μπορεί να είναι σημαντικό να γνωρίζουν εάν πρόκειται για Covid ή γρίπη, για παράδειγμα, καθώς αυτοί οι δύο ιοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιιικά φάρμακα.

Οι εξετάσεις ρινικού επιχρίσματος σε ιατρείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή κέντρο επείγουσας φροντίδας μπορούν να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό και τη γρίπη. Έχει επίσης εγκριθεί ένα συνδυασμένο τεστ γρίπης-covid για χρήση στο σπίτι.

Και παρόλο που δεν είναι συνήθως απαραίτητο, ο Γκάντι είπε ότι ένα αναπνευστικό πάνελ μπορεί να διαφοροποιήσει πολλούς ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

Το να έχω αλλεργίες αυξάνει τον κίνδυνο να κολλήσω Covid;

Μια μεγάλης κλίμακας διεθνής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα γύρης στον αέρα φαίνεται να σχετίζονται με την αύξηση των ποσοστών μόλυνσης από κορωνοϊό. Ωστόσο, οι ειδικοί τόνισαν ότι η συσχέτιση δεν σημαίνει απαραίτητα αιτιότητα και προέτρεψαν τους ανθρώπους να μην βιαστούν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τα επίπεδα κινδύνου τους με βάση αυτά τα ευρήματα.

Ο Tversky σημείωσε ότι για τα άτομα με αλλεργίες, η χρήση μάσκας μπορεί να χρησιμεύσει ως «διπλό καθήκον» σε μια ημέρα με υψηλή συγκέντρωση γύρης. «Αυτό μπορεί να αποτρέψει όχι μόνο την εισπνοή σωματιδίων του ιού, αλλά μπορεί να εμποδίσει την εισπνοή σωματιδίων γύρης», είπε.

Τι είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός;

Ορισμένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συζητούν τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό. Ο ιός — μαζί με την παραγρίπη, τον RSV, την ιλαρά και την παρωτίτιδα — είναι ένας παραμυξοϊός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα λοιμώξεων.

Αυτό συνήθως προκαλεί κρυολόγημα – δεν είναι σημαντικό στα περισσότερα άτομα“, είπε ο Γκάντι.

Ωστόσο, είπε, μπορεί να έχει πιο σοβαρές συνέπειες για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο ιός, που κάνει την εμφάνισή του το χειμώνα και την άνοιξη, προσβάλλει συχνότερα την ανώτερη αναπνευστική οδό, προκαλώντας ρινική συμφόρηση, βήχα και δύσπνοια, καθώς και πυρετό. Συνήθως διαρκεί τρεις έως επτά ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να προχωρήσει στην κατώτερη αναπνευστική οδό, οδηγώντας σε μια πιο σοβαρή ασθένεια, όπως βρογχιολίτιδα, η οποία προκαλεί οίδημα, ερεθισμό και συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες ή πνευμονία.

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός, που ανακαλύφθηκε το 2001, εξαπλώνεται παρόμοια με άλλους ιούς μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος ή του χειρισμού μολυσμένων αντικειμένων και στη συνέχεια αγγίζοντας τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο Γκάντι είπε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα και όταν οι άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί. Σε μια μελέτη, οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις από ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 38% των λοιμώξεων.

Σε αντίθεση με τον Covid, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό και η θεραπεία περιορίζεται στην υποστηρικτική φροντίδα.

«Προσπαθούμε να σας κάνουμε να νιώσετε καλύτερα και να βεβαιωθούμε ότι η αναπνοή σας είναι εντάξει ενώ το σώμα σας καταπολεμά τον ιό», δήλωσε ο Σάφνερ, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών και προληπτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.

Θα βοηθήσει το Paxlovid, το Tamiflu ή άλλες θεραπείες;

Ο Covid μπορεί να αντιμετωπιστεί με το αντιικό Paxlovid της Pfizer. Για τη γρίπη, αντιιικά φάρμακα όπως το Tamiflu είναι κατάλληλα για τη θεραπεία της γρίπης.

Για άλλους ιούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, μπορεί να βοηθήσουν τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα αντιπυρετικά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, καθώς και η κατανάλωση άφθονων υγρών.

Για όσους πάσχουν από εποχικές αλλεργίες, διατίθεται μια σειρά από φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό σχετικά με την καλύτερη θεραπεία.

Τι προφυλάξεις πρέπει να πάρω;

Οι ιοί μεταδίδονται πιο συχνά όταν τα άτομα που έχουν μολυνθεί βήχουν ή φτερνίζονται. «Μείνετε λοιπόν μακριά από άτομα που έχουν συμπτώματα», είπε ο Γκάντι.

Ακολουθήστε την καλή υγιεινή — βήχετε ή φτερνίζεστε σε χαρτομάντιλο ή πάνω σε μανίκι, πλένετε συχνά τα χέρια σας, φορέστε μάσκα, ιδιαίτερα γύρω από άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για επιπλοκές. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μείνετε σπίτι.

Πριν από την πανδημία, είπε ο Γκάντι, πολλοί άνθρωποι συνήθιζαν να πηγαίνουν στη δουλειά ή να πηγαίνουν στο σχολείο ενώ ήταν άρρωστοι με κρυολόγημα και γρίπη. Θεωρεί ότι ένα βασικό μάθημα που πήραν οι άνθρωποι από τον Covid είναι να απομονώνονται ενώ είναι μεταδοτικοί.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, το οποίο δεν κάναμε πραγματικά πριν από το 2019, είναι να μένουμε σπίτι όταν είμαστε άρρωστοι», είπε ο Γκάντι.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;