Συνάδελφοι που «πουλάνε» καλά τον εαυτό τους; Τα 4 χαρακτηριστικά που τους προδίδουν
Οι εργασιακοί χώροι είναι γεμάτοι από ανθρώπους με υπερθετικά εγώ, με μεγάλες ικανότητες στην αυτοπροβολή και τάση να καυχιούνται.

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν συναντήσει στην καριέρα τους τουλάχιστον ένα άτομο που μπόρεσε να πάει μπροστά «πουλώντας» σωστά τον εαυτό του. Πολλές φορές, είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς εάν αυτός που έχει απέναντί του διαθέτει πραγματικά ικανότητες ή απλά έχει αυτοπεποίθηση.

Οι εργασιακοί χώροι είναι γεμάτοι από ανθρώπους με υπερθετικά εγώ, με μεγάλες ικανότητες στην αυτοπροβολή και τάση να καυχιούνται. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν το ταλέντο ή τις ικανότητες για να στηρίξουν την εικόνα που έχουν χτίσει για τον εαυτό τους.

Πώς μπορεί να τους αναγνωρίσει κανείς; Το Fast Company αναλύει τα 4 προειδοποιητικά σημάδια.

Επιζητούν την έγκριση, την αναγνώριση και την επιβεβαίωση από τους άλλους
Όλοι θέλουμε να μας συμπαθούν και να μας εκτιμούν οι άλλοι. Όμως αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους ανασφαλείς ναρκισσιστές. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μεγάλη ανάγκη την επιβεβαίωση από τους άλλους, καυχιούνται για να νιώθουν ότι είναι αποδεκτοί, καθώς με τον τρόπο αυτό πιστεύουν και οι ίδιοι τις αυταπάτες τους.

Μάλιστα, οι συμπεριφορές αυτές πολλαπλασιάζονται αλλά και νομιμοποιούνται εξαιτίας των social media, καθώς εκεί, αυτού του είδους οι ναρκισσιστικές τάσεις ενθαρρύνονται και επιβραβεύονται με likes κτλ.

Υπερβάλλουν για τις ικανότητές τους

Πολλοί άνθρωποι καυχιούνται και μεγαλοποιούν τις ικανότητες και τα επιτεύγματά τους, απλά γιατί οι υπόλοιποι δεν τους αμφισβητούν όσο θα έπρεπε. Για παράδειγμα, όταν κάποιος ψάχνει για δουλειά, είναι συνηθισμένο να υπερβάλλει για τα ταλέντα του στο βιογραφικό ή στις συνεντεύξεις. Όμως ακόμα και εάν δεν το κάνει, οι υπεύθυνοι προσλήψεων και πάλι δεν θα τον πιστέψουν, καθώς η γενική αντίληψη που έχει επικρατήσει είναι πως όλοι λένε ψέματα σε αυτές τις περιστάσεις.

Στις δουλειές επικρατεί πλέον το εξής παράδοξο: Εάν ρωτήσει κανείς έναν ειδικό και έναν πρωτάρη θα πιστέψει ότι έχουν τις ίδιες ικανότητες, αφού ο ειδικός πιθανότατα θα επιδείξει σεμνότητα (ή θα αμφισβητεί τον εαυτό του από τελειομανία), ενώ ο πρωτάρης θα πιστεύει ότι είναι πολύ καλός από αφέλεια.

Συχνά δεν έχουν αυτογνωσία

Η απάτη του ναρκισσιστή είναι συχνά και αυταπάτη. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλύτερος τρόπος για να κοροϊδέψεις τους άλλους είναι να κοροϊδεύεις πρώτα τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, εάν κάποιος μπει σε μία συνέντευξη για δουλειά πιστεύοντας ότι είναι καταπληκτικός (ακόμα και εάν δεν είναι), τότε πιθανότατα δεν θα νιώσει άγχος και ανησυχία και άρα θα έχει καλύτερες πιθανότητες να πείσει τον συνομιλητή του ότι είναι καλύτερος από ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να τρέφουν αυταπάτες για τα ταλέντα τους, αλλά ότι όσοι αναλαμβάνουν να τους κρίνουν στον εργασιακό στίβο δεν θα πρέπει να πείθονται τόσο εύκολα από αυτούς.

Ωφελούνται από την αναξιοκρατία

Σύμφωνα με το Fast Company, πάντως, δεν αρκεί να υπερηφανεύεται κάποιος για να βελτιώσει τις πιθανότητές του να επιτύχει. Πρέπει και να ανήκει στην ομάδα των ατόμων που συγκεντρώνει τα προνόμια ή το υψηλότερο στάτους. Για παράδειγμα, εάν μία γυναίκα μιμείται την υπερβολική αυτοπεποίθηση ενός άνδρα στη δουλειά, χωρίς να έχει το ταλέντο ή τις ικανότητες για να το στηρίξει, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα φανεί παθολογικά φιλόδοξη και όχι πολύ ικανή, όπως θα συνέβαινε ενδεχομένως με έναν συνάδελφό της του αντίθετου φύλου.

Υπάρχει και το αντίθετο

Γύρω μας υπάρχουν, βέβαια, και άνθρωποι που κρίνουν υπερβολικά αυστηρά τους εαυτούς τους, πάσχουν από το λεγόμενο impostor syndrome και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Πηγή: moneyreview.gr

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;