Μπακαλιάρος για την 25η Μαρτίου: Πώς να τον επιλέξετε - Έτσι θα τον ξαλμυρίσετε
Επειδή η 25η Μαρτίου πλησιάζει και «πάει πακέτο» με μπακαλιάρο.

Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την 25η Μαρτίου, η οποία φέτος «πέφτει» Σάββατο και μας χαλάει ένα ενδεχόμενο τριήμερο. Παρόλα αυτά όποια μέρα και να «πέσει» η 25η Μαρτίου, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν και ένα από αυτά είναι ο μπακαλιάρος.

Για ακόμη μία φορά λοιπόν θα «τιμήσουμε» τον μπακαλίάρο (τηγανιτό ή με άλλο τρόπο μαγειρεμένος) μαζί με σκορδαλιά. Άλλωστε, τραπέζι χωρίς μπακαλιάρο δεν παίζει τέτοιες μέρες, αφού κάποιες παραδόσεις και έθιμα τα τηρούμε (σχεδόν όλοι/όλες).

Σε περίπτωση που δε βγεις όμως έξω και θέλεις να ετοιμάσεις το μπακαλιάρο στο σπίτι σου, θα πρέπει πρώτα να τον επιλέξεις. Μόλις τον επιλέξεις και τον φέρεις σπίτι σου θα πρέπει να τον ξαλμυρίσεις και στη συνέχεια θα είναι πανέτοιμος για να τον τηγανήσεις ή να τον φτιάξεις όπως αλλιώς επιθυμείς.

Εμείς παρακάτω σου παραθέτουμε συμβουλές για να διαλέξεις, να ξαλμυρίσεις και γενικώς να ετοιμάσεις τον τέλειο μπακαλιάρο για την φετινή 25η Μαρτίου.

Πώς διαλέγουμε μπακαλιάρο και άλλες συμβουλές

Η μαγειρική με μπακαλιάρο δεν είναι απλή διαδικασία. Πρέπει πρώτα να επιλέξουμε ένα κομμάτι μπακαλιάρου καλής ωρίμασης. Θα πρέπει να είναι λευκόσαρκο, με εύκαμπτο κρέας, ιδανικά να διατηρεί ακόμη το σκούρο δέρμα του και να έχει μια μοναδική μυρωδιά. Ο καλύτερος μπακαλιάρος είναι ισπανικής ή πορτογαλικής προέλευσης. Τα καλύτερα κομμάτια του είναι τα χοντρά φιλέτα από το κάτω μέρος της κοιλιάς.

Το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο επιμελώς κάτω από τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Μετά τον βάζουμε με το δέρμα προς τα πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό όπου τον αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες και μέχρι 36 ώρες ανάλογα με την ποσότητα και το πόσο παστωμένος είναι. Φροντίζουμε ο μπακαλιάρος να είναι βυθισμένος μέσα στο νερό και για αυτό το λόγο τον σκεπάζουμε με ένα πιάτο και βάζουμε από πάνω ένα βαρύ αντικείμενο (π.χ. μια πέτρα). Έτσι, μένει μέσα στο νερό και ξαλμυρίζεται σωστά. Ανά 4-6 ώρες ή όσο πιο συχνά μπορούμε γέρνουμε τη λεκάνη προσεχτικά, κρατώντας το πιάτο, αδειάζουμε το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο νερό. Για να είμαστε σίγουροι ότι ο μπακαλιάρος ξαλμυρίστηκε σωστά, κόβουμε ένα μικρό κομμάτι και το βράζουμε σε λίγο νερό για λίγα λεπτά: το ψάρι πρέπει να έχει μια νόστιμη αλμύρα αλλά να μην είναι λύσσα.

Ο μπακαλιάρος μετά το ξαλμύρισμα

Μόλις ξαλμυρίσουμε τον μπακαλιάρο, τον αφήνουμε να στραγγίξει καλά σε ένα σουρωτήρι. Στη συνέχεια, κόβουμε με ένα ψαλίδι τα πτερύγια του (αν δεν έχουμε πάρει φιλέτο) και αφαιρούμε το δέρμα του. Τον κόβουμε σε κομμάτια που είτε τα μαγειρεύουμε αμέσως είτε τα καταψύχουμε. Το δέρμα του μπορούμε να το αφήσουμε για παρασκευές που απλώς πρέπει να βράσουμε τον μπακαλιάρο και να τον ξεψαχνίσουμε (σε σαλάτες, σε «λουκουμάδες», ως γαρνιτούρα για πιλάφι κ.λπ.)

Πρωτότυπες ιδέες

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά δεν είναι μονόδρομος. Προμηθευόμαστε φρέσκα ή κατεψυγμένα φιλέτα από γλώσσα, γαλέο, λαβράκι, ουρές πεσκανδρίτσας, τσιπούρα (τελευταία βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ φιλέτα κατεψυγμένα), επιλέγουμε τον χυλό και τη σάλτσα που μας αρέσει και ετοιμάζουμε ένα πρωτότυπο τραπέζι για την εθνική μας εορτή. Χυλός τεμπούρα, χυλός με μπίρα και πετιμέζ, πανάρισμα με σιμιγδάλι και κουρκουμά, πανάρισμα με καλαμποκάλευρο και πάπρικα, πανάρισμα με αλεύρι και σουσάμι.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή εικόνων: Intime

Πηγή: gastronomos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;