ΠΟΥ: Στοιχεία σοκ για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού - Ανησυχία στους επιστημονικούς χώρους
«Η ανθυγιεινή διατροφή είναι η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών και η υπερβολική πρόσληψη νατρίου είναι ένας μία τις κύριες αιτίες»

Στοιχεία σοκ που προκαλούν έντονη ανησυχία στους ιατρικούς επιστημονικούς χώρους για την υπερβολική κατανάλωση αλατιού (νατρίου) παρουσιάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην πρώτη του έκθεση για τα υπέρ και τα κατά αυτού του συστατικού.

Μάλιστα ο ΠΟΥ κάνοντας μια εκτίμηση αναφέρει ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να πετύχει τον παγκόσμιο στόχο του για μείωση της πρόσληψης νατρίου κατά 30% έως το 2025.

Τονίζουν επίσης ότι το νάτριο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.

Παράλληλα η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι μόνο το 5% των κρατών μελών του Π.Ο.Υ. εφαρμόζουν υποχρεωτικές και ολοκληρωμένες πολιτικές μείωσης του νατρίου και ότι το 73% των κρατών μελών του Π.Ο.Υ. δεν έχουν πλήρη εφαρμογή τέτοιων πολιτικών.

Επίσης αναφέρουν ότι η εφαρμογή πολιτικών μείωσης του νατρίου θα μπορούσε να σώσει περίπου 7 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως έως το 2030.

Ο ΠΟΥ διευκρινίζει ότι μόνο εννέα χώρες διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο συνιστώμενων πολιτικών για την μείωση της πρόσληψης νατρίου και αυτές είναι: Βραζιλία, Χιλή, Τσεχία, Λιθουανία, Μαλαισία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Ουρουγουάη.

«Η ανθυγιεινή διατροφή είναι η κύρια αιτία θανάτου και ασθενειών παγκοσμίως και η υπερβολική πρόσληψη νατρίου είναι ένας μία τις κύριες αιτίες», δήλωσε ο δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. και συνεχίζει: «Αυτή η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου, αφήνοντας τους ανθρώπους τους σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας. Ο Π.Ο.Υ. καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν στρατηγικές για την μείωση του νατρίου και τους κατασκευαστές να εφαρμόσουν τα κριτήρια αναφοράς του Π.Ο.Υ. για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε νάτριο».

Οι 4 κανόνες που προτείνει ο ΠΟΥ

Επαναδιαμόρφωση των τροφίμων ώστε να περιέχουν λιγότερο αλάτι και καθορισμός στόχων για την ποσότητα νατρίου στα τρόφιμα και τα γεύματα

Καθιέρωση πολιτικών δημοσίων προμηθειών τροφίμων για τον περιορισμό των τροφίμων πλούσιων σε αλάτι ή νάτριο σε δημόσια ιδρύματα όπως νοσοκομεία, σχολεία, χώρους εργασίας και γηροκομεία

Σήμανση στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών, που βοηθά τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο.

Επικοινωνιακές εκστρατείες με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς για την μείωση της κατανάλωσης αλατιού/νατρίου

Οι χώρες ενθαρρύνονται να θεσπίσουν στόχους περιεκτικότητας σε νάτριο για τα επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με τους Παγκόσμιους Δείκτες Αναφοράς για το νάτριο του Π.Ο.Υ. και να τους επιβάλουν μέσω αυτών των πολιτικών.

Οι υποχρεωτικές πολιτικές μείωσης του νατρίου είναι πιο αποτελεσματικές, καθώς επιτυγχάνουν ευρύτερη κάλυψη και προστασία έναντι εμπορικών συμφερόντων, ενώ παρέχουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τους παραγωγούς τροφίμων.

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Η Ελλάδα εμπίπτει στην 3η κατηγορία το οποίο σημαίνει ότι εφαρμόζει την υποχρεωτική δήλωση νατρίου σε προσυσκευασμένα τρόφιμα και ότι εφαρμόζει τουλάχιστον ένα υποχρεωτικό μέτρο για την μείωση του νατρίου.

«Αυτή η σημαντική έκθεση καταδεικνύει ότι οι χώρες πρέπει να εργαστούν επειγόντως για να εφαρμόσουν φιλόδοξες, υποχρεωτικές, κυβερνητικές πολιτικές μείωσης του νατρίου για την επίτευξη του παγκόσμιου στόχου για μείωση της κατανάλωσης αλατιού έως το 2025», δήλωσε ο δρ. Tom Frieden, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Resolve to Save Lives, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που συνεργάζεται με χώρες για την πρόληψη 100 εκατομμυρίων θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις σε διάστημα 30 ετών.

«Υπάρχουν αποδεδειγμένα μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και σημαντικές καινοτομίες, όπως τα χαμηλά άλατα νατρίου. Ο κόσμος χρειάζεται δράση εδώ και τώρα, αλλιώς πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν αναπηρικά ή θανατηφόρα περιστατικά καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών».

Η παγκόσμια μέση πρόσληψη αλατιού υπολογίζεται ότι είναι 10,8 γραμμάρια την ημέρα, υπερδιπλάσια από τη σύσταση του Π.Ο.Υ. για λιγότερο από 5 γραμμάρια αλατιού την ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού).

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού το καθιστά τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή και τη διατροφή. Προκύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που τεκμηριώνουν τις σχέσεις μεταξύ της υψηλής πρόσληψης νατρίου και του αυξημένου κινδύνου για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος του στομάχου, η παχυσαρκία, η οστεοπόρωση και η νεφρική νόσος.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
20:00
-
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
21:30
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;